Közélet

Felmérés: A távoktatás legnagyobb buktatója a szocializáció hiánya

Pozsony | A távoktatás legnagyobb hátránya a szocializáció hiánya – derül ki az IVO társadalomkutató intézet legújabb felméréséből. A szakértők szerint nagy kihívást jelent az is, hogy a diákok nagy része nem rendelkezik alapvető informatikai ismeretekkel.
Bugár Anna

2021. április 9. 07:00

Iskola
A szülők 75%-át aggasztja a tény, hogy gyermekük a számítógép előtti üldögéléssel tölti szabadideje nagy részét, a jelenlegi helyzetben viszont a fiataloknak nincs más választásuk 

A társadalomkutató intézet csütörtökön ismertette a közvélemény-kutatás eredményeit, melyekből egyértelműen kiderül – a felső tagozatos diákok számára a legnagyobb problémát a közösség hiánya jelenti. A megkérdezett szülők 78%-a nagy gondnak tartja, hogy megszűnt gyermekük személyes kapcsolata a barátaikkal, az osztálytársaikkal és a kortársaikkal, így gyakran érzik magukat magányosnak. A kutatásba 601 résztvevő kapcsolódott be, válaszaikból többek közt azt is megtudhatjuk, a távoktatás ideje alatt a délutáni foglalkozások kiesése is komoly problémát jelent. A szakkörök, sport- és különböző iskolai versenyek eltörlését a megkérdezett szülők háromnegyede égető problémának tartja. Ezzel szorosan összefügg, hogy a szülők 75%-át aggasztja a tény, hogy gyermekük a számítógép előtti üldögéléssel tölti szabadideje nagy részét.

Kapcsolatok hiánya

Marián Velšic, az intézet elemzője hangsúlyozta, a szülők által érzékelt problémák mögött két fontos tényezőt lehet megfigyelni. „Az első a szocializáció – ide sorolható a hiányzó közösség, a tanárral és osztálytársakkal való személyes kapcsolat hiánya, illetve a számítógép előtt töltött idő, ami felváltotta a délutáni szakköröket. A másik tényező a tanulás. A tanulási folyamat belső átélésével kapcsolatos problémákat említjük itt, mint például a feszültség, a szétszórtság, a tananyaggal kapcsolatos gondok, az alacsony motiváció, a fáradtság, a lustaság és a túlzott terhelés. Annak ellenére, hogy a gyermekek helyett a szülők szemszögéből vizsgáltuk a távoktatást, fontos következtetéseket vonhatunk le” – mondta a kutatásért felelős elemző.

Mindenkinek nehéz

Hodosy Ferenczi Mária, a dunaszerdahelyi Pedagógiai-Pszichológiai Tanácsadó és Prevenciós Központ pszichológusa lapunknak elmondta, a távoktatás során szinte minden korosztállyal kapcsolatban problémákat jeleznek a szülők. „Alapvetően nagyon leterheltek és egyre depresszívebbek a gyerekek, nagyon kilátástalannak érzik a helyzetet” – jellemzi a problémát a szakember. Kérdésünkre, mit tehet ilyenkor a szülő, azt válaszolta, igyekezzünk megértőek lenni és próbáljuk magunkat a gyerek helyébe képzelni. „Lehet, hogy a szülőknek úgy tűnik, kamaszaik egész nap csak otthon vannak, a képernyőt nézik és fekszenek az ágyban, de számukra ez egy nagyon megterhelő időszak. Ez az az idő, amikor a legtöbb időt a kortársaikkal kellene tölteniük, és erre is vágynak. Ennek ellenére be vannak zárva a négy fal közé, miközben a délelőttjük teljesen le van terhelve online órákkal, délután pedig várják őket a feladatok, amelyeket időre vissza kell küldeniük. Ebbe alaposan bele lehet fáradni, de a legrosszabb az egészben, hogy nem látják a végét” – magyarázta a szakértő. Hozzátette, ebben az időszakban sokat jelent a biztatás a szülő részéről. „Szülőként elmondanám a gyermekemnek, hogy nagyon büszke vagyok rá. Ők az első olyan nemzedék, akiknek így kell tanulniuk, és én nagyon tisztelem, hogy ezt ilyen szépen, kitartóan teljesíti” – osztotta meg lapunkkal véleményét a pszichológus.

Informatikából elégtelen

A felmérés adatai azt mutatják, a diákok nagy részének gondot jelent a számítástechnikai eszközök önállóan történő felhasználása is. Tatiana Švrčková, a Slovak Telekom társadalmi felelősség részlegének menedzsere hangsúlyozta, a diákok többsége nem rendelkezik a kellő informatikai képességekkel. A megkérdezettek mindössze 23%-a jelezte, hogy gyermekük nem szorul segítségre a számítógép, illetve egyéb tanuláshoz szükséges digitális eszközök használata terén. „Komoly problémának tartom, hogy a számítástechnikai órák ellenére a diákok 3/4-e nem tud megbirkózni alapvető feladatokkal, mint például a kapcsolódás a videóhíváshoz vagy a webkamera csatlakoztatása a számítógéphez” – mondta Švrčková.

Hatalmas terhet ró a szülőkre, hogy szinte egész nap kénytelenek asszisztálni a tanulásnál, technikai gondok megoldásánál és mindezt úgy, hogy közben munkahelyükön is helyt kell állniuk. Pozitív hír viszont, hogy a válaszadók 79%-a tudott támogatást nyújtani a technikai gondok elhárításánál. Érdekesség, hogy az iskolához nagyon ritkán fordulnak ilyen esetben a szülők, mindössze a válaszadók 1%-a tesz így.

Az állam felelőssége

A felmérés elemzői rámutattak arra is, a hagyományos oktatás során a tanárokra hárult az oktatás feladata, a távoktatás során azonban nagyobb szükség van a szülő szerepére. Részben a szülőnek kell pótolnia a tanárral való személyes kapcsolat hiányát, így nemcsak a tananyag ismétlése és kikérdezése, de annak elmagyarázása is a szülőre hárul.

Velšic elemzésében azt írja: „Míg a technikai gondok sok esetben egyéniek és könnyen megoldhatóak, addig a pedagógiai és szociális problémák rendszerszintű megoldást igényelnek az állam részéről. Az oktatás technikai és pedagógiai részét normális esetben az iskola biztosítja, a koronavírus-járvány alatt azonban ezek a feladatok a szülőkre hárultak. Ez viszont nem azt jelenti, hogy az államnak és az önkormányzatoknak ne kellene felelősséget vállalniuk a távoktatásért” – hangsúlyozza a szakértő. Kiemelte, hogy a felmérés alapján nem minden szülő képes megbirkózni az „átruházott” feladatokkal, és vannak olyan szociális közegek, ahol szemmel láthatóan segítségre van szükség.

Grigorij Mesežnikov, az intézet elnöke hozzátette, a kutatás eredményei kiindulási alapként szolgálhatnak az új kormány programjának megalkotásánál. Felszólította az ország vezetőit, hogy vegyék figyelembe az empirikus adatokat, melyek segíthetnek felkészülni a jövőbeli hasonló eseményekre.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
heti tallozo 3

Matovič 25 százalékos áfa kulcsa, orosz kémügy Csehországban, makrélák - Heti tallózó

Mária Kolíková

Kolíková leváltását fontolgatja az OĽaNO, újabb kormányválság van alakulóban?

Szövetség k

Egységes védettségi igazolványt sürget a Szövetség

koronavírus időjárás szél

Ismét erős szél várható Nyugat-Szlovákiában

oltás

Oltás után meghalt egy 47 éves nő

EU-csúcs

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Portóban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.