Felmentették Ján Mazákot a Bírói Tanács elnöki tisztségéből

Ján Mazák

A Bírói Tanács tagjai felmentették Ján Mazákot a testület elnöki tisztségből. Mazák továbbra is a tanács tagja marad. 

A Bírói Tanács tíz tagja a keddi ülésen megszavazta a felmentésére vonatkozó javaslatot, ketten tartózkodtak, ellene senki sem szavazott, négyen nem vettek részt a szavazáson. A leváltáshoz legalább tíz szavazatra volt szükség.

A Mazák leváltására vonatkozó indítványt a tanács tagjai közül Marcela Kosová, Peter Šamko, Ayše Pružinec Eren, Dana Jelinková Dudzíková, Marián Fečík, Ludmila Joanidisová és Martin Bezák támogatta.

A hivatali jogkörrel való durva visszaéléssel és a bírókkal szembeni illetéktelen információgyűjtéssel indokolták a döntést. Mazák eredetileg azt kérte, hogy a májusi ülésen tárgyaljanak a visszahívásáról, azt hangsúlyozva, hogy joga van meghatározott időn belül nyilatkozni a kérdésről, ezért nem vett részt a vitában és nem szavazott az indítványról. Azt állította, olyasmit rónak fel bűnéül, ami teljes mértékben a hatáskörébe tartozik. Kijelentette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul.

Mazák leváltását a Bírói Tanács éléről már 2023 végén indítványozták. Akkor a tanács kilenc tagja szavazott a javaslat mellett, ami nem volt elég a leváltásához. Hárman tartózkodtak, hárman pedig ellene szavaztak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?