Közélet

Felmentették a zaklatással gyanúsított rendőröket

SITA

2015. február 27. 18:37

Kassa | A Kassai Járási Bíróság pénteken felmentette azt a tíz személyt, akik ellen eljárás indult hivatali hatáskörrel való visszaélés és zaklatás gyanújával.

A 2009-ben történt, nagy sajtóvisszhangot kapott ügy gyanúsítottait pénteken felmentették Kassán. A vád szerint az érintett személyek hatáskörrel való visszaélést követtek el, amikor egy nyugdíjas nő ellen irányuló rablótámadás elkövetőit a rendőrőrsön megalázták, zaklatták. A történtekről video felvétel is készült, amelyet állítólag maguk a rendőrök vettek fel. A felvétel később a SME webportálon kapott nagyobb sajtófigyelmet, ennek kapcsán indult az eljárás is az érintett rendőrök ellen.

Pénteken a bíróság felmentette a gyanúsítottakat, és nem adott helyt a hat sértett kérésének sem, akik fejenként 30 ezer eurónyi kártérítést követelnek. Az ügyész az ítélet után azonnal fellebbezést nyújtott be, így az ügy a megyei bíróságon folytatódik. A bíróság elutasította az egyik CD-n lévő felvétel felhasználását bizonyíték gyanánt, mivel máig nem ismert a felvétel eredete. A szakértő szerint a video nagyon rossz minőségű, többszöri másolás nyomait hordozza magán. A bírói szenátus elnöke szerint a vád nem tudta bizonyítani, mit melyik rendőr követett el, ahogy a fiatalkorú elkövetők állításait sem. A vallomások ellentmondásosaknak bizonyultak. A roma fiatalokat képviselő jogász, Vanda Durbáková csalódottságát fejezte ki a bíróság ítéletével kapcsolatban.

Önnek ajánljuk