Közélet
Kiska ma tudatja, hogy bizalmat szavaz-e az új kormánynak - Facebook-fotó

Ezt kell tudni az új kormánytagokról

Ibos Emese

2018. március 20. 07:06

Pozsony | A Smer négy, a Híd pedig egy új kormánytagot jelölt Peter Pellegrini átalakított kormányába. Az SNS nem nyúl a minisztereihez. Egyelőre nem tudni, hogy az új kormány bizalmi szavazására mikor kerülhet sor a parlamentben.

Két jobbára ismeretlen és egy régi motoros mellett döntött tegnap a Smer elnöksége. A belügy élére Jozef Rážt, a kulturális tárca élére pedig Ľubica Laššákovát jelölte a párt elnöksége. A nagyberuházásokért és az informatizációért felelős kormányalelnöki posztot Richard Raši töltheti be.

Új ember a belügy élén

Jozef Ráž párton kívüliként kerülhet az egyik legfontosabb tárca élére. Ráž a közismert Elán együttes frontemberének, Jožo Rážnak a fia. Peter Pellegrini (Smer) azt mondta, hogy a belügyminiszteri széket előbb Tomáš Drucker (Smer-jelölt) egészségügyi miniszternek ajánlotta fel, ő azonban elutasította, s Rážt javasolta a tárca élére. A leendő belügyminiszter jó ideje Druckerral dolgozik, jelenleg az egészségügyi minisztérium hivatalának titkára, előtte a Szlovák Postánál dolgoztak együtt. Ráž Martin Fedor minisztersége alatt megfordult a védelmi minisztériumban, egy ideig pedig Pozsony megye közbeszerzésekért felelős szakembere volt. Jogot és közgazdaságtant tanult.

Jelölésével kapcsolatban Pellegrini azt mondta, hogy szerették volna megnyugtatni a kedélyeket. Ugyanakkor az ellenzék és a nyilvánosság nemcsak Robert Kaliňák, hanem Tibor Gašpar (Smer-jelölt) országos rendőrfőkapitány menesztését is követelte, korábban Bugár Béla, a Híd elnöke is elképzelhetőnek tartotta leváltását. Pellegrini tegnap azt mondta, mielőbb módosítani akarják az országos rendőrfőkapitány megválasztásának a feltételeit, s a változtatásokat év végéig jóvá akarják hagyni. Gašpar menesztéséről sem Robert Fico pártelnök, sem Pellegrini nem akart konkrétumot mondani. „Ezzel kapcsolatban először az új miniszternek kell állást foglalnia” – zárta Pellegrini. Ugyanakkor Fico máris hozzátette, hogy Gašpart kiváló szakembernek tartja. Ráž kinevezéséig nem kíván nyilatkozni.

2018. március 19. 15:03

Ők a Smer miniszterjelöltjei

A régióból a kultúra élére

Lubica Laššáková a nagypolitikában kevésbé ismert, regionális politikusként viszont évek óta aktív. A kulturális tárca élére Besztercebányáról érkezik. A közelmúltban választották meg a Smer megyei elnökének. Laššáková már második ciklusban irányítja a párt megyei képviselő-testületének frakcióját, emellett évek óta önkormányzati képviselő is. Újságírást tanult, több mint 20 évig a Szlovák Rádió szerkesztője volt. 2012-től 2016-ig a Besztercebánya járási hivatalának elöljárója.

Rašinál az uniós pénzek

A nagyberuházásokért és elektronizációért felelős kormányalelnöki posztra a Smer egy régi motorost, Richard Rašit jelölte. A 46 éves orvos korábban a pozsonyi egyetemi kórház igazgatója volt. Az első Fico-kormányban két évig volt egészségügyi miniszter. Jelenleg Kassa főpolgármestere. Ha Andrej Kiska államfő rábólint a jelölésére, erről a posztról le kell mondania. Az új kormányban való szerepvállalásával egyértelművé vált, hogy már nem fog indulni a novemberi önkormányzati választásokon.

Raši amellett, hogy parlamenti képviselő, az utóbbi években elsősorban a regionális politikában vállalt szerepet, de tavaly vereséget szenvedett a megyei választásokon. Az elektronizációért felelős kormányalelnöki poszton hatalmas, közel egymilliárd eurós uniós csomag elosztásáért lesz felelős. Ráadásul az oktatási tárcánál tavaly nyáron kirobbant botrányt követően valamennyi uniós pályázatot ez a hivatal felügyeli.

2018. március 19. 11:59

Megvannak a Híd miniszterjelöltjei

Képviselőből miniszter

A Híd a koalíciós megállapodás alapján Peter Pellegrini kormányában csupán Lucia Žitňanská igazságügyi minisztert cseréli le. A tárcát a 43 éves galántai jogász, a párt parlamenti képviselője és frakcióvezetője, Gál Gábor veheti át. Gál 1995-től ügyvédként tevékenykedett, 2002-től parlamenti képviselő. Előbb az MKP, 2010-től pedig a Híd színeiben szerzett mandátumot. Tagja volt a parlament mandátumvizsgáló és az összeférhetetlenségi bizottságának. Jelenleg a mandátumvizsgáló bizottság elnöke. Több mint 15 éve van a nagypolitikában, ám eddig a képviselői pozícióból nem tudott magasabbra lépni. Neve Malina Hedvig megtámadása után került először a figyelem középpontjába, ám a diáklány védelmét mindössze két napig látta el.

Regionális politikusként sem volt túl sikeres, 2009-ben nem tudta kiütni Tibor Mikušt (Smer) Nagyszombat megye megyeelnöki székéből, tavaly nem került be a megyei parlamentbe. Ebben a választási ciklusban kétszer került a figyelem középpontjába. Előbb horvátországi nyaralója miatt kellett magyarázkodnia. A Zadar közelében található luxusapartmanban ugyanis az életfogytig tartó börtönbüntetését töltő Mikuláš Černák egyik emberével került szomszédságba. Egyike volt azon hidas képviselőknek, akik kezdeményezték az egyezreléknyi véralkoholszint engedélyezését a kerékpározóknál.

2018. március 19. 18:01

Kiska csak kedden tudatja, kinevezi-e Pellegrini kormányát

Az ellenzék bizalmatlan

Az SaS nem hisz abban, hogy Jozef Ráž képes garantálni Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásának kivizsgálását. A párt szerint Robert Kaliňák távozó miniszter meghosszabbított keze lesz. Laššáková jelölését pedig úgy tekintik, hogy a Smer kiüresedett és nincs szakemberük. Az ellenzéki OĽaNO szerint a polgárok azt szeretnék, ha az egész kormány lelépne. „Pusztán paródia és nem kormányátalakítás, hogy néhány minisztert lecserélnek pár másik barátra” – közölte a párt. Az OĽaNO abban bízik, hogy Andrej Kiska élni fog az alkotmány adta jogaival és nem nevezi ki Pellegrini új kormányát.

Andrej Kiska ma mondja el véleményét a Pellegrini által javasolt kormányról, ha kinevezi a kabinetet, akkor a még a parlamentnek is bizalmat kell neki szavaznia. A Smer–SNS–Híd koalíció 79 szavazatot ígért, ha ezt teljesíteni tudja, akkor nem lesz gond a szavazással.

Önnek ajánljuk