Közélet

Ettől a héttől még több iskola nyithat ki

Pozsony | Ezen a héten 44 járás kapott rózsaszín besorolást, ami azt jelenti, egyre több diák térhet vissza az iskolapadba. Jövő héttől pedig akár minden iskola kinyithat. A pozsonyi Duna utcai gimnázium vezetőjét kérdeztük, mit érdemes tudni a nyitás első napjairól.
Bugár Anna

2021. május 11. 07:30

suli
A héten kiderül, hogyan módosítják az iskolák nyitvatartásának feltételeit, a diákok tesztelését. - TASR-felvétel

Május elején a szakértők mindössze 9 járásban engedélyezték, hogy a középiskolások távoktatás helyett ismét hagyományosan tanuljanak. Egy héttel később, a járványhelyzet javulásának köszönhetően ezen járások száma 44-re emelkedett. A rózsaszín besorolás többek között azt jelenti, már nemcsak a középiskolák végzős diákjai járhatnak iskolába, hanem az alacsonyabb évfolyamok is búcsút inthetnek az online oktatásnak. A középfokú intézményeket még október 12-én zárták be, így a tizenévesek több mint féléves kihagyás után találkozhatnak újra személyesen tanáraikkal és osztálytársaikkal. A magyarlakta régiók közül csak a Nagykürtösi és a Nagyrőcei járás maradt piros az aktuális járványhelyzetet ábrázoló térképen.

Új stratégia

Az országban jelenleg 33 piros járás van, ezekben továbbra sem engedélyezett a jelenléti oktatás. Az éttermek teraszai azonban egész Szlovákia területén megnyíltak, a sportolni vágyók pedig már egy ideje újra járhatnak konditerembe. Branislav Gröhling (SaS) oktatási minisztert ezért nemcsak a szülők, de egyes szakemberek is bírálták. Elene Prokopová, az egészségügyi minisztérium kis- és fiatalkorúak általános gondozásával foglalkozó szakértője belátta, nem sikerült elérni, hogy az óvintézkedések feloldásánál elsőbbséget élvezzenek az iskolák. Gröhling elmondta, elkészült az új iskolai Covid-szemafor, mely részleteit csak azután ismertetik, hogy az egészségügyi minisztérium bemutatta az új, átfogó Covid-automatát. Az viszont kiderült, a változás célja, hogy az iskolákat a jövőben a regionális járványhelyzet alapján ítéljék meg, tehát ha országos szinten romlik is a helyzet, ne zárjának be automatikusan. A tesztelés Gröhling szerint két szinten fog zajlani – járási szinten és az iskolák szintjén. A gyakorlatban ez azt jelenti, ha az adott járás a Covid-automata értelmében rosszabb besorolást kap, mint egy héttel korábban, letesztelik az összes diákot, hogy megakadályozzák a vírus terjedését. A tárcavezető hozzátette, ha az osztályban bebizonyosodik a fertőzés, először azokat tesztelik, akik a legközelebbi kapcsolatban álltak a fertőzött személlyel (jelenleg csak kötelező karantén vonatkozik rájuk). Ha több pozitív esetre bukkannak, az egész iskolát megvizsgálják.

Az oktatási miniszter azt ígéri, ezen a héten áttörés várható az iskolákra vonatkozó korlátozások terén. „Fontos döntéseket fogunk hozni, hogy május 17-től mindnyájan találkozhassunk az iskolákban” – fogalmazott Gröhling a pénteki sajtótájékoztatón. Azt azonban nem pontosította, milyen szabályokat készülnek elfogadni.

A Dunaszerdahelyi és Komáromi járás tanintézetei már múlt héten fogadták a felső tagozatos gyerekeket és a középiskolásokat. Az iskolaügyi minisztérium rendeletében arra utasítja az intézményeket, fokozatosan növeljék a diákok terhelését, és az úgynevezett adaptációs időszak során a számonkérés helyett inkább igyekezzenek feltérképezni a gyerekek tudásszintjét.

Felvételik

Morvay Katalin, a pozsonyi Duna utcai gimnázium igazgatónője lapunk érdeklődésére elárulta, a gimnázium első három évfolyamának diákjai ma térnek vissza az iskolába. Ennek az az oka, hogy a felvételi vizsgák második köre tegnap zajlott, így a középiskolásoknak még egy napot várniuk kellett a tantermi oktatásra. „Nagyon sok a felvételiző, és a higiéniai előírások értelmében kevés gyerek lehet egy osztályban, így tulajdonképpen öt-hat teremben zajlott a felvételi. Ez ennyi felügyelő tanárt, illetve folyosói ügyeletet jelent, s ezért nem tudtunk volna tanítani a gimnáziumban” – mondta Morvay. Hozzátette, a középiskolák nagy része a felvételi vizsgák miatt a tegnapi napra igazgatói szabadot adott a gyerekeknek. Kiderült, a középiskolások visszatérése hasonló feltételek mellett zajlik majd, mint az alapiskolásoké.

„Az adaptációs első két hét azt jelenti, nem osztályozzuk érdemjeggyel a tanulókat. Nem lesznek felmérők és feleltetések, helyette a szóbeli értékelés lehetőségével próbálunk élni” – osztotta meg lapunkkal az intézményvezető. Az órák létszáma is alacsonyabb lesz az első héten, illetve mindennap az osztályfőnökkel indítják a napot a diákok. Igyekeznek szintfelmérést végezni, de elsősorban azért, hogy értékelni tudják, hogy sikerült a távoktatás. „A második héten már szeretnénk az új anyagra is összpontosítani, illetve felmérni azt, mire kell nagyobb hangsúlyt fektetni, amit a távoktatás során nem tudtunk átvenni” – folytatta Morvay.

Megnyitott kollégiumok

A rózsaszín fázisban már a kollégiumok is fogadhatják a fiatalokat. A pozsonyi gimnázium nem rendelkezik saját diákotthonnal, de tanulóik elszállásolása érdekében már a múlt héten felvették a kapcsolatot az érintett internátusokkal. Az igazgatónő elmondta, a kollégiumok feladata, hogy a járványügyi előírásoknak megfelelő környezetet biztosítsanak. Legfeljebb ketten lakhatnak egy szobában, és igyekeznek iskolák szerint szétosztani a lakókat. A gimnázium vezetője elmondta, egyelőre nincs pontos információjuk arról, minden diák visszatér-e, vagy esetleg akadnak-e majd olyanok, akik félnek iskolába menni.

A pedagógusok örülnek

Rákérdeztünk arra is, a pedagógusok hogy fogadták az iskola megnyitásának hírét. Morvay kiemelte, fokozatosan tértek vissza az épületbe, mivel a végzősök már három hete rendesen tanulnak. „A kollégák teljes mértékben üdvözlik a nyitást, többségük már be is van oltva. Itt vannak az iskolában, és nagyon örülnek” – tette hozzá. A jelenléti oktatást azonban komoly előkészületek előzték meg: tanárok, pszichológusok, speciális pedagógusok és nevelési tanácsadók is egyetértettek abban, hogy a diákok „visszaszoktatásáról” szóljanak az első hetek.

Még ballagás is lehet

A végzősökkel kapcsolatban afelől érdeklődtünk, hogy zajlott a rendhagyó érettségi, illetve tervez-e az iskola ballagást szervezni. Morvay elárulta, a zöld szalagot múlt héten ünnepélyes keretek között kitűzték az érettségiző diákoknak. Az esemény az iskolában zajlott, szülők jelenléte nélkül. A negyedikesek osztályozó konferenciáját követően, az iskola hagyományaihoz híven, a gyerekek énekelve búcsúztak tanáraiktól, akik négy éven keresztül tanították őket. A ballagásra az érettségi bizonyítvány átadásakor kerülhet sor, ha ezt a járványügyi szabályok megengedik.

Az érettségit illetően kifejtette, az idén átlagolt eredményt kapnak a diákok. Azok a tanulók, akik nem értenek egyet az átlag alapján kapott jeggyel, a hónap végén bizonyíthatnak a zöld asztal előtt. A szabadon választható tantárgyakból szintén május 31-től vizsgáznak majd, a minisztérium ezt a hetet jelölte ki a pozsonyi tanintézet számára. Morvay hangsúlyozta, az átlagolás már folyamatban van, akik javítani szeretnének, május 19-ig jelezhetik ezen szándékukat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Citroën C3

Citroën C3: a kis városi idealista automatával is megfizethető választás

koronavírus
Frissítve

Koronavírus: mindössze egy új fertőzöttet találtak vasárnap

személyi igazolvány

Álláshirdetéssel csaltak ki személyes adatokat

Vasárnap

Sztárunk a VASÁRNAPBAN Antóci Dorottya

Didier Deschamps

Deschamps azt állítja, jobban örül a döntetlennek a győzelemnél

rendőrség

Biciklitolvajokat fogtak Szereden – egy iskolás kerékpárját is meglovasították

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.