Erről sokan nem tudnak – újfajta nyugdíjat igényelhet!

nyugdij k

Szlovákiában is lehet igényelni úgynevezett páneurópai magánnyugdíj-terméket (PEPP).

A páneurópai nyugdíj már 2022 szeptembere óta elérhető, mégis kevesen igénylik. Szlovákiában hét munkáltató kínálják ezt a fajta magánnyugdíj-terméket és az ahhoz való hozzájárulást; a magasabb szintű állami támogatás és a jogszabályi változások vonzóbbá tehetik a PEPP-et – állapította meg a Finax, amely az egyetlen szolgáltatója ennek a nyugdíjtípusnak az Európai Unió tagállamaiban.

A Finax szerint a munkáltatói hozzájárulásokra vonatkozó adókedvezmények és a végrehajtás alóli mentesség lehetősége is hozzájárulhatna a PEPP vonzóbbá tételéhez. Több fogyasztó tisztában van a jelenlegi harmadik pillér negatívumaival, melynek hosszú távú felértékelődése általában alacsony.

A páneurópai nyugdíj és a harmadik pillér közötti különbség magának a PEPP-nek az értékelése is. A kifizetési szakaszban a megtakarítások tovább értékelődnek.

Radoslav Kasík, a Finax társalapítója kifejtette, hogy Szlovákiában az emberek átlagosan 19 évig kapnak nyugdíjat, mégis sokáig marad a befektetés konzervatív üzemmódban, vagyis kötvényekben, mint ma a harmadik pillérben, a megtakarítók ezáltal elveszíthetik nyugdíjuk nagy részét.

A PEPP kiegészíti a meglévő nemzeti nyugdíjrendszereket, és számos előnnyel jár, mint például az átláthatóság és a befektetett tőke védelme. Az átláthatóság a releváns információk, valamint a költségek, díjak és rendszeres kimutatások rendelkezésre bocsátásával valósul meg – írja az Atena portál.

Ezt olyan pénzügyi intézmények fogják kínálni, mint például befektetési társaságok, hitelintézetek, foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmények és mások. Ezeknek az intézményeknek azonban engedélyre lesz szükségük ahhoz, hogy pénzügyeik biztonságát garantálni tudják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?