Közélet

EP-kampány: az MKP Európát félti, a Híd még kivár

Pozsony | Egy hónap múlva Szlovákiában is európai parlamenti képviselőket választunk. A pártok egyelőre egészen különböző erőbedobással készülnek a megmérettetésre. Megnéztük a Híd és az MKP kampányát.
Czímer Gábor

2019. április 24. 10:00

Európai Parlament
Illusztrációs felvétel - TASR-felvétel

Az MKP-nál már teljes gőzzel zakatol az EP-kampány-gépezet. A párt honlapján, a fejlécben látjuk az EPP pártcsaládnak a logóját és a 14 jelöltet is. Az MKP a 14 képviselői hely betöltése érdekében teljes listát állít, amelynek élén a jelenlegi uniós képviselő, Csáky Pál, a második helyen pedig a korábbi pártelnök, Berényi József áll. 
A párt kommunikációjában kiemelt szerepet kapnak az uniós témák, maga a célzott kampány is már hetek óta tart, a jelölteket február 9-én mutatták be. A plakátokon többnyire Berényi vagy Csáky a lista egy másik tagjával közösen szerepel. Az MKP elnöke, Menyhárt József annak ellenére maradt le a plakátokról, hogy a pártvezetők gyakran segítik népszerűségükkel a jelöltjeiket. Még akkor is, ha maga a pártelnök nem indul a választáson.

Himnuszra alapozva

Az MKP óriásplakátjairól márciusban a „Változást Brüsszelben, jövőt Európának”, áprilisban pedig a „Védjük meg Európa értékeit!” és az „Isten, áldd meg a magyart” szlogenek köszöntek vissza. Az utóbbi félreérthetetlen utalás az elmúlt hetekben kirobbant himnusztörvény-botrányra.

A párt honlapján aztán már a biztonság, a hagyományos, illetve a nemzeti és keresztény értékek védelmére szólítanak fel. A rövid programismertető pedig így fogalmaz: „Azt akarjuk, hogy szokásainkat és hagyományos értékeinket ne változtassák meg. Mi a megszokott életünket akarjuk élni, nem pedig azt, amit mások biztonságos üvegpalotákból ránk kényszerítenek.” Elsőre nem találtuk meg a közvetlen választ arra, hogy az MKP szerint kik szeretnék megváltoztatni az értékeinket és a szokásainkat, illetve, hogy kik laknak azokban az „üvegpalotákban”, ezért megnéztük a párt programját is. Itt a Tömeges migráció Európába fejezet alatt azt olvasható, hogy az Afrikából és Közel-Keletről érkező bevándorlóktól szeretné a párt megvédeni a kontinenst. Ezzel az MKP stratégiai partnerének, a Fidesznek a kommunikációjához idomul. A program világosan szembehelyezkedik Európa föderalizációjának gondolatával:

„A mi célunk a szuverén tagállamokra épülő Európa megvédése, amely az észszerűség elvén működik, nem pedig ideológiai utópiák alapján” – fogalmaz a program. A 23 oldalas dokumentum részletesen tárgyalja az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét, illetve a szociális és családpolitikát, az agrárpolitikát, de a következő uniós költségvetés témáját is. Az MKP a transzparens számlája szerint eddig valamivel több 35 500 eurót költött az EP-választás előtti kampányra.

A Híd jövő héten rajtol

Bugár Béla pártja egyelőre még nem indította be a kampánygépezetet, a Híd honlapján semmi sem utal arra, hogy egy hónap múlva tarják az EP-választást. A párt a Facebook-oldalán néha az Európai Parlamenttel kapcsolatos bejegyzéseket is megoszt, de ez inkább kivételnek számít. A Híd EP-képviselője, Nagy József a saját csatornáin, így közösségimédia-profiljain keresztül igyekszik jelen lenni, akár napi több bejegyzéssel is építi politikusi imázsát. Ebbe belefér az önkéntes erdőtakarítás, az EP életéből való pillanatképek megosztása, de magánélete és családja is a bejegyzések témáit képezik.

Nagy vezeti a párt választási listáját. A második hely Norbert Kurilláé, a környezetvédelmi minisztérium viszonylag ismeretlen államtitkáráé. Egyelőre ő is csak saját közösségimédia-kampányt folytat. Jól látható, hogy a párt által szervezett, központilag irányított kampány még nem indult be. Mindössze a párt Facebook-oldalán található egy borítókép a „Válasszunk egy jobb Európát” szlogennel. A központi kampány még annak ellenére sem indult el, hogy a Híd már február 16-án bemutatta az EP-listáját, így olyan képet sem közöltek, ahol a lista 14 tagja együtt szerepelne. A sajtóban egyébként már közölt ilyet. Debnár Klára, a párt szóvivője elmondta, jövő hét elején terveznek egy sajtótájékoztatót, ahol a választási programjukat ismertetik. 

A részvétel alacsony lesz

Martin Slosiarik, a Focus közvélemény-kutató ügynökség igazgatója szerint az egyes pártoknak a kampánya a saját szavazótáboruk mozgósítására irányul, így összességében nem nagyon befolyásolja majd az EP-választáson való országos részvételt. Slosiarik szerint szinte biztos, hogy a választásra jogosultaknak most is csak kevesebb mint 20 százaléka járul majd az urnákhoz. A 2014-es EP-választáskor az országos választási részvétel 13,05 százalék volt, ezzel az eredménnyel Szlovákia produkálta a legkisebb részvételi arányt az összes uniós tagállam közül.

Szlovákiában május 25-én kerül sor az EP-választásra, a lakosok 14 képviselőt választhatnak. Az ország területén az EP-választáson részt vehet minden szlovák állampolgár, illetve az összes többi tagállam állampolgára is, ha állandó lakhellyel rendelkezik az országban. Az EP-képviselőket öt évre választjuk.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mészáros András

Mészáros: Az Akadémiának kritikusnak kell lennie

D4/R7
Frissítve

Leállnak-e a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzások?

remdesivir

Először kezeltek koronavírusos beteget remdesivir hatóanyagú gyógyszerrel Szlovákiában

Dunaszerdahely

Önkormányzati nem a Montekid óvodára Dunaszerdahelyen

Saját házában lopták meg a 75 éves nénit

Kétszáz ember került karanténba egy trencséni idősotthonban

Freund Tamás

Nem akar politizálni az MTA új elnöke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.