EP-kampány: az MKP Európát félti, a Híd még kivár

Európai Parlament
Pozsony |

Egy hónap múlva Szlovákiában is európai parlamenti képviselőket választunk. A pártok egyelőre egészen különböző erőbedobással készülnek a megmérettetésre. Megnéztük a Híd és az MKP kampányát.

Az MKP-nál már teljes gőzzel zakatol az EP-kampány-gépezet. A párt honlapján, a fejlécben látjuk az EPP pártcsaládnak a logóját és a 14 jelöltet is. Az MKP a 14 képviselői hely betöltése érdekében teljes listát állít, amelynek élén a jelenlegi uniós képviselő, Csáky Pál, a második helyen pedig a korábbi pártelnök, Berényi József áll. 
A párt kommunikációjában kiemelt szerepet kapnak az uniós témák, maga a célzott kampány is már hetek óta tart, a jelölteket február 9-én mutatták be. A plakátokon többnyire Berényi vagy Csáky a lista egy másik tagjával közösen szerepel. Az MKP elnöke, Menyhárt József annak ellenére maradt le a plakátokról, hogy a pártvezetők gyakran segítik népszerűségükkel a jelöltjeiket. Még akkor is, ha maga a pártelnök nem indul a választáson.

Himnuszra alapozva

Az MKP óriásplakátjairól márciusban a „Változást Brüsszelben, jövőt Európának”, áprilisban pedig a „Védjük meg Európa értékeit!” és az „Isten, áldd meg a magyart” szlogenek köszöntek vissza. Az utóbbi félreérthetetlen utalás az elmúlt hetekben kirobbant himnusztörvény-botrányra.

A párt honlapján aztán már a biztonság, a hagyományos, illetve a nemzeti és keresztény értékek védelmére szólítanak fel. A rövid programismertető pedig így fogalmaz: „Azt akarjuk, hogy szokásainkat és hagyományos értékeinket ne változtassák meg. Mi a megszokott életünket akarjuk élni, nem pedig azt, amit mások biztonságos üvegpalotákból ránk kényszerítenek.” Elsőre nem találtuk meg a közvetlen választ arra, hogy az MKP szerint kik szeretnék megváltoztatni az értékeinket és a szokásainkat, illetve, hogy kik laknak azokban az „üvegpalotákban”, ezért megnéztük a párt programját is. Itt a Tömeges migráció Európába fejezet alatt azt olvasható, hogy az Afrikából és Közel-Keletről érkező bevándorlóktól szeretné a párt megvédeni a kontinenst. Ezzel az MKP stratégiai partnerének, a Fidesznek a kommunikációjához idomul. A program világosan szembehelyezkedik Európa föderalizációjának gondolatával:

„A mi célunk a szuverén tagállamokra épülő Európa megvédése, amely az észszerűség elvén működik, nem pedig ideológiai utópiák alapján” – fogalmaz a program. A 23 oldalas dokumentum részletesen tárgyalja az őshonos nemzeti kisebbségek védelmét, illetve a szociális és családpolitikát, az agrárpolitikát, de a következő uniós költségvetés témáját is. Az MKP a transzparens számlája szerint eddig valamivel több 35 500 eurót költött az EP-választás előtti kampányra.

A Híd jövő héten rajtol

Bugár Béla pártja egyelőre még nem indította be a kampánygépezetet, a Híd honlapján semmi sem utal arra, hogy egy hónap múlva tarják az EP-választást. A párt a Facebook-oldalán néha az Európai Parlamenttel kapcsolatos bejegyzéseket is megoszt, de ez inkább kivételnek számít. A Híd EP-képviselője, Nagy József a saját csatornáin, így közösségimédia-profiljain keresztül igyekszik jelen lenni, akár napi több bejegyzéssel is építi politikusi imázsát. Ebbe belefér az önkéntes erdőtakarítás, az EP életéből való pillanatképek megosztása, de magánélete és családja is a bejegyzések témáit képezik.

Nagy vezeti a párt választási listáját. A második hely Norbert Kurilláé, a környezetvédelmi minisztérium viszonylag ismeretlen államtitkáráé. Egyelőre ő is csak saját közösségimédia-kampányt folytat. Jól látható, hogy a párt által szervezett, központilag irányított kampány még nem indult be. Mindössze a párt Facebook-oldalán található egy borítókép a „Válasszunk egy jobb Európát” szlogennel. A központi kampány még annak ellenére sem indult el, hogy a Híd már február 16-án bemutatta az EP-listáját, így olyan képet sem közöltek, ahol a lista 14 tagja együtt szerepelne. A sajtóban egyébként már közölt ilyet. Debnár Klára, a párt szóvivője elmondta, jövő hét elején terveznek egy sajtótájékoztatót, ahol a választási programjukat ismertetik. 

A részvétel alacsony lesz

Martin Slosiarik, a Focus közvélemény-kutató ügynökség igazgatója szerint az egyes pártoknak a kampánya a saját szavazótáboruk mozgósítására irányul, így összességében nem nagyon befolyásolja majd az EP-választáson való országos részvételt. Slosiarik szerint szinte biztos, hogy a választásra jogosultaknak most is csak kevesebb mint 20 százaléka járul majd az urnákhoz. A 2014-es EP-választáskor az országos választási részvétel 13,05 százalék volt, ezzel az eredménnyel Szlovákia produkálta a legkisebb részvételi arányt az összes uniós tagállam közül.

Szlovákiában május 25-én kerül sor az EP-választásra, a lakosok 14 képviselőt választhatnak. Az ország területén az EP-választáson részt vehet minden szlovák állampolgár, illetve az összes többi tagállam állampolgára is, ha állandó lakhellyel rendelkezik az országban. Az EP-képviselőket öt évre választjuk.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?