Közélet

Enyhébb szabályok a tömegrendezvényeken

Pozsony | A kormány a hétfői ülésén módosította a tömegrendezvényekre vonatkozó járványügyi előírásokat, miután a kulturális élet képviselői felháborodott hangvételű nyílt levélben bírálták a kabinet tevékenységét.
author
Nagy Roland

2022. január 10. 13:43

rendezvény
A kulturális rendezvényeken újra engedélyezik az adott terem maximális befogadóképességének 50 százalékát, ezzel a művészek egyik követelését teljesítette a kormány. - TASR/AP-felvétel

Az újév szinte azonnal a járványügyi óvintézkedések enyhítésével indult, hiszen január 3-án újra kinyithattak az éttermek, a kocsmák, a bárok, igaz, csakis az oltottak és a fertőzésen átesettek előtt. Ekkor szólaltak fel a Nyissuk meg a kultúrát kezdeményezés képviselői, akik elfogadhatatlannak tartották, hogy a vendéglátóhelyek – ahol a vírus az étel- és italfogyasztás miatt egyébként is gyorsabban terjed – újra kinyithatnak, a kulturális rendezvényeket viszont továbbra sem engedélyezik.

Felháborodás

A kormány ezért múlt pénteken rendkívüli ülést tartott, amelyen elfogadták Natália Milánová (OĽaNO) kulturális miniszter újranyitással kapcsolatos javaslatát.

eloadas

2022. január 7. 20:00

Újraindul a kulturális élet, de nem a Covid-automata szerint

Ennek értelmében hétfőtől ismét működhetnek a színházak, a mozik és az egyéb kulturális intézmények, viszont legfeljebb csak 50 főt engedhetnek be (csakis az OP-rezsimbe tartozókat). Milanová a közösségi oldalán azt írta, a hosszú politikai tárgyalások után végre sikerült előrelépniük, a kulturális élet képviselői azonban másként látták a helyzetet.

 

Ismét nyílt levelet írtak a kormánytagoknak, amelyben az újranyitásra vonatkozó szabályokat alibinek nevezték, sőt, „az egész kulturális közeg kigúnyolásának” tartották. Arra szólították fel Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnököt, hogy értékeljék át az előírásokat, és a tárgyaláson a kulturális élet képviselői is vehessenek részt. Mint írták, az egyedüli elfogadható megoldás, hogy ha a rendezvényeken a maximális befogadóképesség legalább felét engedélyezik, és átdolgozzák a kulturális szemafort is, amelyet legkésőbb februártól életbe léptetnek, így pedig a szervezők előrelátható szabályok alapján tervezhetik meg a programokat. Végül pedig azt is követelték, hogy a rendezvényekre ne csak az oltottakat és a fertőzésen átesetteket, hanem a negatív teszttel rendelkezőket is engedjék be.

„Ha ez lehetséges a munkahelyeken, miért nem lehet megoldani a kulturális rendezvényeken?”

– tették fel a kérdést a kezdeményezés képviselői.

Válaszreakció

A művészek felháborodott levele után a kormány hétfőn ismét összeült, és módosították a szabályokat. Ezek értelmében a tömegrendezvényeket a vírus terjedésének kockázata alapján három csoportba sorolták.

Az első kategóriába tartoznak az alacsony kockázattal bíró rendezvények, melyek jellemzői, hogy a nézők nem fogyasztanak ételt és italt, végig maszkot viselnek és ülnek (ide tartoznak a kulturális rendezvények). Ezeken az eseményeken vagy száz OP-rezsimbe tartozó személy vehet részt, vagy pedig a szervezők dönthetnek úgy is, hogy a maximális befogadóképesség felét engedélyezik.

A második kategóriát az úgynevezett közepesen kockázatos rendezvények alkotják, amelyeken szintén maszkot kell viselni, és a nézőknek kijelölt álló- vagy ülőhelye van (ilyenek a sportesemények). Ezeken száz személyt, vagy a maximális kapacitás 25 százalékát engedélyezik.

A harmadik, utolsó kategóriába pedig a magas kockázattal bíró rendezvények tartoznak, ahol a vendégek nem viselnek végig maszkot, nyilvánosan esznek és isznak, táncolnak, énekelnek. Ezek közé sorolják a lagzikat, a bálokat, a szórakozóhelyeket, a családi vacsorákat, stb. Ezeken a rendezvényeken legfeljebb csak 20 személy vehet részt, és kötelező névsort vezetni a meghívottakról.

Végül sikerült kompromisszumra jutni az egészségügyi minisztériummal a kultúra részleges megnyitásáról. Az én erőfeszítésem és a teljes tárca törekvése is mindig az volt, hogy a kulturális rendezvények biztonságosak legyenek a nézők számára, és anyagi szempontból is megérje a szervezőknek”

– jelentette ki a kulturális miniszter a kormányülés után.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
sajó szennyeződés

Petícióval próbálják megmenteni a Sajó folyót

szóbeli érettségi

A héten hivatalosan megkezdődnek a szóbeli érettségik

ds

Majomhimlő veszélye miatt figyelmeztetik a külföldre utazókat

orosz-ukrán konfliktus

Oroszország annyi katonát vesztett Ukrajnában, mint a 9 éves afganisztáni háborúban

zelenszka zelenszkij

Zelenszka: Senki sem veheti el tőlem a férjem, még a háború sem

orbán viktor

Magyarország nélkül vezetheti be az EU az orosz olajembargót

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.