Eltűnhet az üzletekből a hazai tojás

csirke
Pozsony |

A külföldi üzletláncok fenyegetései miatt veszélyben a szlovákiai tojástermelés, aminek várhatóan megint csak a fogyasztók isszák meg a levét.

„A Szlovákiában megtelepedett külföldi üzletláncok már korábban jelezték, hogy 2025-től nem forgalmaznak olyan tojásokat, amelyek ketrecekben nevelt tojóktól származnak, épp ezért, ha addig nem térnek át a gazdaságok más tartási módra, a hazai tojást kiszoríthatja a behozatal” – figyelmeztet Daniel Molnár, a Szlovák Baromfiipari Szövetség (ÚHS) igazgatója. A szakmai szervezet ezért arra kéri a földművelésügyi tárcát, hogy írjon ki felhívást a tojótyúktenyésztők számára a gazdaságok átépítésének a támogatására.

„A tojótyúkok csaknem 74%-át még mindig ketrecekben tartják. Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk a termelést, nagyszámú tenyészetet kellene átalakítani, miközben az átálláshoz nagyjából 64 millió euróra lenne szükség. A probléma az, hogy a tenyésztők nem rendelkeznek a szükséges pénzeszközökkel”

– állítja Molnár. Az ÚHS szerint a szlovákiai tenyésztők részt vehettek volna az Agrárkifizető Ügynökség (PPA) 2022-ben zárult pályázatán, de a legnagyobb hazai tenyésztők közül csak egy részesült ebben a „kiváltságban”. „Négy másik annak ellenére sem jutott hozzá a pénzhez, hogy a felhívásban meghatározott összes feltételnek megfeleltek, mivel nincs elég pénz a projektek finanszírozására” – tette hozzá Molnár. Ezért, ha ezeket a gazdaságokat nem építik át, Molnár szerint a közeljövőben jelentősen csökkenhet a tojástermelés Szlovákiában.

A szakmai szervezet szerint a fogyasztók döntő többsége a legolcsóbb tojásokat választja.

„Márpedig a tojás esetében a ketreces tartás a legolcsóbb, ezért úgy gondoljuk, hogy az áruházláncok nem tilthatják meg a fogyasztóknak, hogy hozzájussanak a kívánt – ketreces tartásból származó – tojáshoz”

– figyelmeztet Molnár. Szerinte egyelőre európai és nemzeti szinten sem fogadtak még el olyan jogszabályt, amely tiltaná a tojótyúkok ketreces tartását, ennek ellenére Szlovákiában nagy nyomás nehezedik a tenyésztőkre a külföldi áruházláncok részéről, hogy szüntessék be a ketreces tojások értékesítését. (mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?