Közélet

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Pozsony | A Markíza televízióval kapcsolatos hamis váltók ügyében ma a bazini Speciális Bíróságon megkezdődött Marian Kočner és Pavol Rusko büntetőpere. Az ügyészség azzal vádolja őket, hogy 69 millió értékű hamis váltót állítottak ki, s ezeket próbálták bevasalni a Markíza aktuális tulajdonosán.
ÚJ SZÓ ONLINE

2019. július 22. 10:18

Frissítve
- TASR-felvétel

Pavol Rusko személyesen vesz részt a tárgyaláson, Kočner azt kérte, hogy a távollétében döntsenek. A bírósági pert nagyjából öt napra tervezik. Kočner a korábbi években érinthetetlen vállalkozónak tűnt, elképzelhetetlen volt, hogy bármilyen eljárás induljon ellene. Bár az elmúlt évben főleg a Kuciak-gyilkosság miatt került az előtérbe, a előzetes letartóztatásba mégis a Markíza-váltók miatt került. 

Rusko és Kočner azt állítják, a váltók még 2000-ben lettek aláírva, amikor Rusko volt a Markíza igazgatója, és Kočner a TV volt résztulajdonosa. A Markíza és az ügyészség szerint a két vádlott jóval később, csak pár évvel ezelőtt találta ki a váltókat, visszadátumozták azt, és még egy közjegyzőt is szereztek, aki hajlandó volt igazolni az aláírásukat.

Védekezni fogok, ahogy csak tudok

– mondta Rusko a tárgyalás előtt. Jelen van a tárgyaláson Marek Para és Michal Mandzák, a vádlottak védője, a felpereseket képviselő Daniel Lipšic és Tomáš Kamenec, több újságíró, fotós és operatőr.

Az újságírók és a nyilvánosság biztonsági üveg mögül figyelheti a tárgyalást.

r
Pavol Rusko a tárgyaláson - TASR-felvétel

Új bizonyíték került elő a váltóhamisítási ügyben. Ján Šanta a váltóhamisítási ügyben eljáró ügyész egy olyan dokumentumot tárt a bíróság elé, amely nincs az ügyiratban és azt látszik igazolni, hogy létezik egy ötödik váltó is.

Ha ez igaz, akkor komolyan megingatja Rusko és Kočner vallomását. Eddig ugyanis azt állították, hogy csak négy váltót írtak alá. Az ügyész azt állítja, az ötödik váltó létezéséről szóló bizonyítékot már a vádemelés utáni időszakban, a rendőrségi nyomozás során találták. A bizonyítékot a vádlottak jogi képviselője, Marek Para kétségbe vonta, kifogásolta ugyanis, hogy nem egy eredeti dokumentumról, hanem egy másolatról van szó. Rusko a tárgyaláson azt állítja, hogy nem látja, mi van a papíron.

Kočner ugyan nincs jelen a tárgyaláson, az őt képviselő Michal Mandzák azt állítja, védencével nem tudott megfelelő körülmények között egyeztetni, mert szerintük azt a lipótvári fegyház erre a célra kialakított helységét lehallgatják. Az ügyész szerint a kérdéses helységeket ellenőrizték, de nem találtak lehallgatásra alkalmas berendezéseket.

A hírt folyamatosan frissítjük.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Aláírásgyűjtés Kočnernek

Már e héten kopogtat a végrehajtó a Billánál

24 óra a sérült gyerekekért

Nőtt a munkanélküliség

Feljelentés az ollétejedi gumifeldolgozó ellen

Száz fociév Szepsiben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?