Közélet
- Képarchívum

Elismerték a közmédia munkatársai, hogy hazugságokat terjesztettek a kampány alatt

ÚJ SZÓ ONLINE

2018. április 13. 11:25

Kormányüzeneteket terjesztettek és kamu történeteket tettek közzé azzal a céllal, hogy az embereket Orbán Viktor bevándrolásellenes politikája mellé állítsák – egyebek mellett erről beszélt a The Guardiannek az MTVA számos dolgozója.

A Guardian cikkéről a HVG közölt összefoglalót, melyben leírják, hogy a közpénzből működő MTVA-hoz tartozó csatornákon, felületeken általában is negatív színben tüntették fel a migránsokat, hogy összemosták őket a terroristákkal és megjelenésüket összekötötték a bűncselekményekkel, egyébként is jellemző volt.

"Azt hiszem, a félelem légkörét teremtettük meg. Pavlovi reflex alakult ki az olyan szavakra mint a veszély, terrorizmus, migráns, ellenzék, Soros és Brüsszel" – idézték tovább az újságírót.

Az MTVA-s munkatárs szerint a bevándorlóellenes üzenetek gyakran egyenesen a kormánytól érkeztek. Azok az emberek pedig, akik az Orbán Viktort személyesen érintő anyagokon dolgoztak, listát kaptak a felhasználandó kulcsszavakról.

"Néha az éppen telefonáló szerkesztő bejön az irodába és lediktál nekünk egy egész történetet szóról szóra. Nem tudjuk, ki van a vonal másik végén" – mondta egy másik dolgozó.

Azt, hogy a kormány közvetlenül is beavatkozik az MTVA működésébe, a The Guardian birtokába jutott dokumentumok is bizonyítják.

A miniszterelnök stábja kiadta a szerkesztőknek, milyen témákat dolgozzanak fel, amelyekkel a kormányt nyíltan kritizálók ellen karaktergyilkosságot lehet elkövetni.

(hvg.hu)

Önnek ajánljuk