Közélet

Elfogulatlanság helyett összefonódások

Pozsony | Nem zavarja a kormányhivatalt, hogy a magyar pályázatokat elbíráló Nemzeti Kisebbségek Kultúrája bizottság egyik tagjánál összeférhetetlenség merülhet fel.
Lajos P. János

2015. december 22. 10:36

A magyar írott kultúrára beérkező pályázatokat elbíráló bizottság tagja Lelkes Kata, s az ő cége végez könyvelői, bérszámfejtői munkát a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának (SZMÍT). 
 
A Nemzeti Kisebbségek Kultúrája támogatási program felhívására érkező magyar pályázatokat két bizottság bírálja el: egyik az írott kultúra és a kiadói tevékenység támogatását, a másik a rendezvények, egyéb művészeti tevékenység, kutatások megvalósítására érkező projekteket. Lelkes Kata az előbbi bizottság tagja, lapunk információi szerint elnöke. Egyben a Consilio Consulting&Production Kft. ügyvezetője, és cége szerződésben áll legalább egy pályázóval, a SZMÍT-tel. Erre korábban Beke Zsolt irodalmár mutatott rá lapunk Szalon mellékletében megjelent cikkében. Azóta kiírták a 2016-os pályázatot is, a kormányhivatal azonban az írott kultúra bizottságába egyetlen irodalmárt sem nevezett ki. Lelkes Kata ismét a bizottság tagja. 
 
A SZMÍT – amelynek elnöke évek óta Hodossy Gyula – rendszeresen pályázik, sikeressége a kormányhivatal oldalán nyomon követhető 2011 óta, amióta a kulturális minisztériumtól ide került át a támogatási rendszer. A SZMÍT 2011–12-ben átlag 75%-os sikerrel pályázott, 2013 óta, amióta Lelkes Kata, Hodossy volt felesége a bizottság tagja, ez 89%-ra nőtt. 2015-ben 40 200 euró támogatást kértek három projektre, ebből 35 ezret meg is kaptak. Ha ehhez hozzászámítjuk a Katedra Alapítvány és a Vámbéry Polgári Társulás pályázatait – az előbbinek Hodossy az igazgatója, az utóbbinak az elnöke, és ugyanott van a székhelyük, mint a Consiliónak és a SZMÍT-nek –, akkor azt látjuk, hogy az elnyert összeg 2015-ben 103 400 euró, 2014-ben pedig 142 780 euró volt. A lapunk birtokában lévő dokumentum alapján a Consilio végzi a Hodossy által irányított SZMÍT – és feltehetően a másik két szervezet – könyvelését, bérszámfejtését, vagyis Lelkesnek közvetlen haszna lehet abból, ha a SZMÍT pályázatai sikeresek. A Consilio árbevétele a 2012-es 8551 euróról 2014-re 48 624 euróra emelkedett, a nettó nyeresége 94 euróról 4504 euróra nőtt. A Consilio korábban Publikum néven működött, ebben Lelkes 10 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett, 90 százalék Hodossy Gyula kezében volt. 2013 áprilisában Lelkes kivásárolta Hodossyt a cégből, és Consilióra keresztelte. 
 
Lelkes Kata nem válaszolt az összeférhetetlenséggel kapcsolatos kérdéseinkre, a bizottsági munka titkos voltára hivatkozva. Nem tartja összeférhetetlennek a helyzetet Hodossy Gyula, a SZMÍT elnöke. „Ez a cég már 10 éve is ezt a munkát végezte a szervezetünknek, amikor a képviselője még nem volt tagja semmilyen bizottságnak – mondta lapunknak Hodossy. - A SZMÍT nem kapott sem több, sem kevesebb támogatást azóta, hogy az illető hölgy tagja a bizottságnak, a számokat nézve senki nem háborodhatott volna fel, hiszen minden folyik ugyanúgy tovább, mint korábban. A SZMÍT a támogatásnak köszönhetően végezheti munkáját, minden folyóiratunk, minden vállalásunk időben elkészül.”
 
A kormányhivatal lapunk kérdéseire csak általános választ adott, nem minősítve az esetleges összeférhetetlenséget. „A bizottság minden tagja, vagyis Lelkes számára is kötelező a becsületbeli nyilatkozat aláírása a támogatási programra vonatkozóan az elfogulatlanságról – válaszolta általánosan lapunk kérdéseire a hivatal sajtóosztálya. – Hangsúlyozzuk, hogy a bizottság a kérvények kiértékelése során független, és tagjai a kérvényeket olyan formában látják, amelyen a kérvényező nem azonosítható. Lelkes Kata 2013-tól tagja a bizottságnak, 2014-ben újra jelölték őt a Nemzeti Kisebbségek és Etnikai Csoportok Bizottságának magyar képviselői.” 
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Színház- és Filmművészeti Egyetem

Az Összefogás tagja lett az SZFE kuratóriumi titkára

27 új koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Országos tesztelés: akit csak lehet, mozgósítanak

kijárási tilalom

Eddig tarthat a kijárási tilalom Szlovákiában

Zuzana Čaputová

Čaputová rendszeresen tesztelteti magát, az országos tesztelésen nem vesz részt

könyv

Ahol pálmára fut a vadrózsa

Kmotrík

Kmotrík reagált a vádakra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.