Közélet

Elfogulatlanság helyett összefonódások

Pozsony | Nem zavarja a kormányhivatalt, hogy a magyar pályázatokat elbíráló Nemzeti Kisebbségek Kultúrája bizottság egyik tagjánál összeférhetetlenség merülhet fel.
author
Lajos P. János

2015. december 22. 10:36

A magyar írott kultúrára beérkező pályázatokat elbíráló bizottság tagja Lelkes Kata, s az ő cége végez könyvelői, bérszámfejtői munkát a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának (SZMÍT). 
 
A Nemzeti Kisebbségek Kultúrája támogatási program felhívására érkező magyar pályázatokat két bizottság bírálja el: egyik az írott kultúra és a kiadói tevékenység támogatását, a másik a rendezvények, egyéb művészeti tevékenység, kutatások megvalósítására érkező projekteket. Lelkes Kata az előbbi bizottság tagja, lapunk információi szerint elnöke. Egyben a Consilio Consulting&Production Kft. ügyvezetője, és cége szerződésben áll legalább egy pályázóval, a SZMÍT-tel. Erre korábban Beke Zsolt irodalmár mutatott rá lapunk Szalon mellékletében megjelent cikkében. Azóta kiírták a 2016-os pályázatot is, a kormányhivatal azonban az írott kultúra bizottságába egyetlen irodalmárt sem nevezett ki. Lelkes Kata ismét a bizottság tagja. 
 
A SZMÍT – amelynek elnöke évek óta Hodossy Gyula – rendszeresen pályázik, sikeressége a kormányhivatal oldalán nyomon követhető 2011 óta, amióta a kulturális minisztériumtól ide került át a támogatási rendszer. A SZMÍT 2011–12-ben átlag 75%-os sikerrel pályázott, 2013 óta, amióta Lelkes Kata, Hodossy volt felesége a bizottság tagja, ez 89%-ra nőtt. 2015-ben 40 200 euró támogatást kértek három projektre, ebből 35 ezret meg is kaptak. Ha ehhez hozzászámítjuk a Katedra Alapítvány és a Vámbéry Polgári Társulás pályázatait – az előbbinek Hodossy az igazgatója, az utóbbinak az elnöke, és ugyanott van a székhelyük, mint a Consiliónak és a SZMÍT-nek –, akkor azt látjuk, hogy az elnyert összeg 2015-ben 103 400 euró, 2014-ben pedig 142 780 euró volt. A lapunk birtokában lévő dokumentum alapján a Consilio végzi a Hodossy által irányított SZMÍT – és feltehetően a másik két szervezet – könyvelését, bérszámfejtését, vagyis Lelkesnek közvetlen haszna lehet abból, ha a SZMÍT pályázatai sikeresek. A Consilio árbevétele a 2012-es 8551 euróról 2014-re 48 624 euróra emelkedett, a nettó nyeresége 94 euróról 4504 euróra nőtt. A Consilio korábban Publikum néven működött, ebben Lelkes 10 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett, 90 százalék Hodossy Gyula kezében volt. 2013 áprilisában Lelkes kivásárolta Hodossyt a cégből, és Consilióra keresztelte. 
 
Lelkes Kata nem válaszolt az összeférhetetlenséggel kapcsolatos kérdéseinkre, a bizottsági munka titkos voltára hivatkozva. Nem tartja összeférhetetlennek a helyzetet Hodossy Gyula, a SZMÍT elnöke. „Ez a cég már 10 éve is ezt a munkát végezte a szervezetünknek, amikor a képviselője még nem volt tagja semmilyen bizottságnak – mondta lapunknak Hodossy. - A SZMÍT nem kapott sem több, sem kevesebb támogatást azóta, hogy az illető hölgy tagja a bizottságnak, a számokat nézve senki nem háborodhatott volna fel, hiszen minden folyik ugyanúgy tovább, mint korábban. A SZMÍT a támogatásnak köszönhetően végezheti munkáját, minden folyóiratunk, minden vállalásunk időben elkészül.”
 
A kormányhivatal lapunk kérdéseire csak általános választ adott, nem minősítve az esetleges összeférhetetlenséget. „A bizottság minden tagja, vagyis Lelkes számára is kötelező a becsületbeli nyilatkozat aláírása a támogatási programra vonatkozóan az elfogulatlanságról – válaszolta általánosan lapunk kérdéseire a hivatal sajtóosztálya. – Hangsúlyozzuk, hogy a bizottság a kérvények kiértékelése során független, és tagjai a kérvényeket olyan formában látják, amelyen a kérvényező nem azonosítható. Lelkes Kata 2013-tól tagja a bizottságnak, 2014-ben újra jelölték őt a Nemzeti Kisebbségek és Etnikai Csoportok Bizottságának magyar képviselői.” 
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
matovič k

Kiderül, Matovič marad-e a pénzügyminiszter

matovič k

Matovič: Bármelyik nő alkalmasabb lenne az elnöki posztra, mint Čaputová

Orbán Viktor k

Keményebb szankciókat követelnek Magyarországgal szemben a szlovák EP-képviselők

c

Lekapcsolt lámpák és kemencék – Európa készülődik a téli energiaválságra

csehország tüntetés k

Tízezrek követelték a kormány lemondását több cseh nagyvárosban

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.