Közélet

Elfogadta a parlament a jövő évi költségvetést, 0,49% a tervezett deficit

78 szavazattal jóváhagyta a parlament a jövő évi költségvetést, a tervezetet mindhárom kormánypárt, a Smer, az SNS és a Híd is támogatta. Az ellenzék és néhány független képviselő ellene szavazott.
TASR

2019. december 3. 19:00

Szlovákiának idén sem sikerült teljesítenie a kitűzött célt, a kiegyensúlyozott költségvetést, a GDP 0,68%-át éri el a hiány, jövőre 0,49%-ra csökkenhet. A számítások szerint 2021-ben lehet kiegyenlített költségvetés.

A költségvetés viszont azzal számol, hogy jövőre már 50% alá, 49,9%-ra csökken Szlovákia GDP-arányos államadóssága, a következő évben pedig 45%-ra.

A pénzügyminisztérium közölte, az elkövetkező évek költségvetési politikája a kormány politikai programján alapul, és a fő prioritások közé tartozik az államháztartás helyreállítása és hosszú távú fenntarthatósága.

A parlament a pénzügyminisztérium több, a kiadásokra és a bevételekre vonatkozó módosító javaslatát is megszavazta. Az Állami Erdők 5 millió euróval kevesebbet fizet be az államkasszába. A minimálnyugdíj emelése plusz 80,5 millió eurós kiadást jelent a munkaügyi tárcának.

Az egészségügyi tárca kiadásai 4,55 millió euróval emelkednek, ebből fedezik a jövedelemadó módosítása miatt keletkező kiesést az egészségbiztosítási járulékokból, amit a munkaerőmobilitás és az üzemi lakások támogatására csoportosítanak át.

A pénzügyminisztérium lemondott a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséről, a szakminiszter számításai szerint emiatt 101,8 millió euróval kevesebb folyik be az államkasszába. Ezzel szemben a bankadó 114,1 millió eurós pluszt jelent.

A megszavazott változat 174 millió eurós költségvetési tartalékkal számol, ebből fedezik például az ingyenes iskolai étkeztetést, a kötelező óvodalátogatás bevezetését, a Sportalap létrehozását és a sportolóknak nyújtott juttatások fedezését, a telekrendezési kiadásokat, a mezőgazdasági támogatások egy részét és az e-kormányzat fejlesztését.

A kiadási oldalt megterheli a juttatások emelése a közigazgatásban, valamint a pedagógusbérek emelése. Összességében emelkedik az egészségügyi ellátásra és a szociális ellátásra fordított keret. A költségvetésben külön összeget kellett elkülöníteni a népszámlálás és a parlamenti választás lebonyolítására.

A prognózis szerint a gazdasági növekedés jövőre 2,4%-ra lassul, főleg a gyengébben teljesítő eurózóna miatt. „Jövőre is langyos gazdasági teljesítmény várható, miközben a GDP-növekedés eléri a 2,3%-ot” - tájékoztatott a minisztérium.

A foglalkoztatás 2020-ban is a jelenlegi szinten marad. „A munkanélküliségi arány sem változik jelentős mértékben, és év közben elérheti az eddigi 5,8%-os történelmi minimumot” - tartalmazta a költségvetés-tervezet.

A nominális átlagbér jövőre 4,7%-kal emelkedik és eléri az 1139 eurót.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Festett madara repül a világban

Ruszó Tibi megnyerte az X-Faktort

Kézilabda-vb-döntő és Arsenal–Manchester City a tévében

Nem emelik a hal árát a gazdaságok

Lavina temetett maga alá egy 23 éves síelőt az Alacsony-Tátrában

Hét éve nem látott árvágta Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.