Közélet

Élelmiszert osztanának a rászorulóknak

Pozsony | Az Eurostat felmérése alapján Szlovákiában évente átlagosan 840 ezer tonna élelmiszer kerül a szemétbe. Ennek legkevesebb harmada a rászorulókhoz kerülhetne, ha a termelők és az értékesítők is úgy akarnák.
Ibos Emese

2016. április 19. 20:49

Az élelmiszereket szavatossági idejük alapján két kategóriába sorolhatjuk: az egyik típusúnál a fogyaszthatósági ideje pontos naphoz van kötve. A másik típusú élelmiszernél „a minőségét megőrzi” megjelölés szerepel, itt a gyártók hónapot tüntetnek fel. A lejárt szavatosságú élelmiszer veszélyes hulladéknak minősül, függetlenül attól, hogy húsról, tejtermékekről vagy száraz élelmiszerről (tészta, liszt stb.) van-e szó. Az értékesítőknek ezeket meg kell semmisíteniük. Külön kell feldolgozni azok csomagolását is, elszállításuk pedig további költséget jelent. Költségmentes megoldás, ha az ilyen élelmiszereket rászorulóknak ajánlják föl.
 
A Szlovák Élelmiszerbank (PBS) szerződést köt az üzletekkel, amely alapján a lejáró szavatosságú élelmiszereket átveszi. Szerződést kötnek továbbá olyan, többségében karitatív szervezetekkel is, amelyek segítségével ezeket az élelmiszereket szétosztják a rászorulók, gyermekotthonok, nyugdíjas otthonok, kórházak, krízisközpontok között. „Az, hogy az ország mely területére juthat élelmiszercsomag attól függ, hogy melyik régióból érkezik a felajánlás, és milyen idő alatt kell az élelmiszert felhasználni” – magyarázza Marko Urdzik, a PBS vezetője. A bank jelenleg mintegy 200 karitatív szervezettel dolgozik együtt. „Hatvanhat gyártóval, termelővel, értékesítővel, bevásárlóközponttal működünk együtt, az élelmiszereket átlagosan három órán belül képesek vagyunk átvenni” – mondja Marko Urdzik.
 
Ráadásul a hatályos törvények értelmében a banknak felajánlott élelmiszerek értékét a felajánló leírhatja az adóalapjából. Ennek ellenére kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. „Keressük és rendszeresen megszólítjuk a potencionális adományozókat, az ő alapfilozófiájuk viszont az üzlet. Elsődleges érdekük, hogy mindent eladjanak, akár áron alul is” – magyarázza a bank vezetője.
 
A rimasimonyi (Šimonovce) Szivárvány Polgári Társulás 2009-től működik együtt a PBS-szel. A munkanélküliségi rátát évek óta vezető járásban a bankkal kötött együttműködésnek köszönhetően már több tonna élelmiszert osztottak szét a halmozottan hátrányos helyzetű családoknak. „Az elmúlt hónapokban három járás – Rimaszombat, Nagyrőce és Losonc – 30 településén 28 tonna almát osztottunk szét” – mondja Lakatoš Ernő, a társulás tagja. Korábban tejtermékeket, zöldséget, száraz élelmiszereket juttattak el rászoruló családokhoz. „Nem egy család éhezik a régióban, a mélyszegénységben élők száma jóval meghaladja az ezret, itt minden segítségnek örülnek az emberek” – zárta Lakatoš.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Itthon is biztosítsuk magunkat!

Itthon is biztosítsuk magunkat!

időjárás borús

Vasárnap jelentősen visszaesik a hőmérséklet

párakapu vágsellye

Vágsellyén felfrissülhetnek a párakapuk alatt és a szökőkutaknál

a

Folytatják az utak felújítását

Sulík

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Lewis Hamilton
Frissítve

Hamilton indul a pole pozícióból a Stájer Nagydíjon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.