Ejtette a Fico elleni gyanúsítást a főügyészség Alkony-ügyben

robert fico k
Pozsony |

Törölte a gyanúsításokat a szlovák főügyészség Robert Fico (Smer) és három másik személy kapcsán Alkony-ügyben (Súmrak).

A gyanúsítottak indítványáról Jozef Kandera, a főügyész első helyettese döntött a főügyész nevében. Žilinka úgy tájékoztatott, hogy az első helyettes megszüntette a négy gyanúsított ellen indított büntetőeljárást, valamint a bűnszövetkezet létrehozása és támogatása miatt indított büntetőeljárásról szóló határozatot.

„Hiányoznak olyan alapvető dolgok, mint például annak a pontos meghatározása, hogy R. F. és R. K. mikor és hol követte el a bűnszövetkezet létrehozásának bűncselekményét" - mondta Kandera, és hozzátette, nincs meghatározva az az időszak sem, amikor ezek a személyek feltételezhetően a csoport tagjaként tevékenykedtek.

Más, egy bűnözői csoportra jellemző elemek szintén hiányoznak - mondta. Hangsúlyozta, hogy az eljárás olyan ügyben indult, amely nem bűncselekmény. Visszautasította, hogy ellentmondás lenne a Legfelsőbb Bíróság és a Legfőbb Ügyészi Hivatal ítélkezési gyakorlata között.

Rámutatott, hogy a kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok veszélyeztetése bűncselekményének meghatározása sem megfelelő. Felvetette a bűncselekmény lehetséges elévülésének kérdését is.

Kandera hangsúlyozta, hogy ha a cselekmény nem meríti ki a bűnözői csoport alapításának és támogatásának gyanúját, akkor nem tartozik a Különleges Ügyészi Hivatal hatáskörébe.

„A büntetőeljáráshoz fűződő érdek, vagyis a bűncselekmény megfelelő felderítése és a tettesek megbüntetése soha nem lehet magasabb érdek, mint a büntetőeljárás törvényességének elve" - jegyezte meg Žilinka, és hozzátette, hogy ebben az esetben törvénysértés történt az eljárás során. Közölte, hogy a bűnüldöző hatóságok határozatainak megsemmisítését követően utasították a nyomozót, hogy ismételten járjon el és döntsön az ügyben.

Robert Fico parlamenti képviselő azt mondta, tiszteletben tartja a főügyészség döntését. Hangsúlyozta, hogy nem ismeri a főügyészt, nem vette fel vele a kapcsolatot, és senki sem gyakorolt rá nyomást a Smer részéről.

Robert Kaliňák volt belügyminiszter úgy reagált, hogy a főügyészség nem dönthetett másként. Véleménye szerint a büntetőeljárás elindítása súlyos hiba volt. Megismételte, hogy szerinte politikai megrendelésről van szó. „Ez az indítvány bukásra volt ítélve" - mondta.

A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozója áprilisban indított büntetőeljárást Robert Fico volt miniszterelnököt és Robert Kaliňák volt belügyminiszter (mindketten Smer-SD) ellen az Alkonyat-ügy keretében, bűnszövetkezet létrehozásának és támogatásának bűntette, hivatali jogkörrel való visszaélés, valamint kereskedelmi, bank-, postai, távközlési és adótitok ismételt veszélyeztetésének gyanúja miatt. Az ügyben eredetileg Norbert B. nyitrai (Nitra) üzletember és Tibor G. volt országos rendőrfőkapitány ellen indult vizsgálat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?