Közélet

Egyszerűen kérvényezhetik erkölcsi bizonyítványukat a tanárok

Pozsony | Körülbelül két perc alatt, különösebb probléma nélkül, interneten kérvényezhetik a pedagógiai alkalmazottak az erkölcsi bizonyítványuk kiállítását. Az eljárás heves ellenérzést vált ki szakmai körben.
Szalay Hajnalka

2019. december 16. 18:23

tanar
Kulcsár Mónika szerint az erkölcsi bizonyítvány online applikáción történő kérvényezése egyszerű és problémamentes (Somogyi Tibor felvétele)

Tegnapi lapszámunkban is olvashatták, az oktatási minisztérium minden pedagógiai alkalmazott számára kötelezővé tette, hogy egy internetes applikáció segítségével kérvényezze erkölcsi bizonyítványának kiállítását: egy dokumentumot arról, hogy a múltban elítélték-e jogerősen vagy sem. 

A dokumentum alapján egy hivatali alkalmazott megítéli, hogy az adott pedagógus feddhetetlen-e vagy sem. Ha nem, automatikusan elveszíti állását. Magát a dokumentumot azonban sem az érintett pedagógiai dolgozó, sem az igazgató nem kapja kézhez.

Feddhetetlennek az a pedagógiai dolgozó bizonyul, aki a múltban még nem volt jogerősen elítélve sem különösen súlyos bűntettért, sem szándékosan elkövetett bűncselekményért, sem pedig munkaköréből eredően gondatlanságból elkövetett bűncselekményért. 

Két perc az egész

A www.crinfo.iedu.sk/RISPortal/ honlapon találják a pedagógusok az internetes applikációt, ahol minden tanárnak személyre szabott bejelentkezési névvel és az ehhez tartozó jelszóval kell belépnie. „Az iskolák lekérhetik ezeket a bejelentkezési adatokat egyben, vagy mindenki intézheti individuálisan is – magyarázta lapunknak Tóth Csilla, a rimaszombati Tompa Mihály Alapiskola igazgatóhelyettese. – Mi az adatbázis alapján egyben kérvényeztük a pedagógusok bejelentkezési kódjait, amelyeket minden kollégának odaadtunk.” Az igazgatóhelyettes elmondásai alapján, az intézményben dolgozó pedagógusok nagy része már használta az applikációt, és semmiféle problémát nem tapasztalt.

„A kérdőív szépen végigvezet a rendszeren, néhány dolgot kell csak betölteni”

– mondja Tóth. 

A folyamat egyszerűségét Kulcsár Mónika, a pozsonyi Duna utcai Magyar Tannyelvű Alapiskola és Gimnázium igazgatóhelyettese is megerősítette. „A kollégák nagy része már foglalkozott ezzel, néhányuknak kisebb technikai problémái adódtak, de összességében probléma nélkül sikerült elküldeni a kérvényeket – mondta lapunknak Kulcsár. – Két perc alatt meg lehet csinálni.”

Buktatók tárháza

Az erkölcsi bizonyítványok kötelező kérvényezésével a minisztérium a pozsonyi pedofil tanár esetére reagált. Kulcsár Mónika azonban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szigorítás kizárólag a pedagógusokra vonatkozik. 

„Vannak olyan iskolai alkalmazottak, akik szintén kapcsolatba kerülnek a gyerekekkel, és számukra nem kötelező az erkölcsi bizonyítvány kérvényezése – mondja az igazgatóhelyettes. – Szerintem nincs olyan tanár, aki ezt adekvát válasznak tartaná a minisztérium részéről a történtekre.”

Tóth Csilla is arra figyelmeztet, hogy maga a lebonyolítás buktatókat tartalmazhat. „Nem kell, csak egy emberi tévedés, és azonnal el kell bocsátani egy alkalmazottat, és mire esetleg egy bírósági eljárás a végére ér, több hónap is eltelhet. Addig, amíg emberek bonyolítják ezeket a folyamatokat, benne van a tévedés lehetősége” – zárta az igazgatóhelyettes.

A minisztérium tájékoztatása szerint eddig több mint 80 ezer pedagógus kérvényezte az erkölcsi bizonyítványának kiállítását.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
vagus

A fővárosban továbbra is segítik a hajléktalanokat

Igor Matovič

Matovič bemutatta a kormány új intézkedéseit - ezek a boltok nyithatnak meg

koronavírus

Itt mutatták ki az új fertőzötteket pénteken

a

VIDEÓ: LGT-slágerrel mondanak köszönetet magyar zenészek

benzin tankolás

A járvány idején jóval kevesebb pénzt hagyunk a benzinkutakon

koronavírus olaszország

Meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.