Közélet

Egy egyetemista évente mintegy 1450 euróba kerül

Pozsony | Akik még nem döntötték el, melyik felsőoktatási intézménybe jelentkezzenek, az iskolaválasztás során fontos szempont lehet, hogy hol milyen kiadásokra lehet számítani. A legolcsóbb a katonai akadémia, a legdrágább a Szlovák Egészségügyi Egyetem – a kettő között 2000 eurónyi különbség van évente.
B. Szentgáli Anikó

2014. február 26. 14:01

Egy, a főiskolások pénzügyeivel foglalkozó internetes portál összehasonlította a szlovákiai felsőoktatási intézményeket az alapján, hogy hol mennyibe kerül egy év ottlét. Egy átlagos diák szokványos mindennapos kiadásait vették számba. Egy tipikus elsős fizet a felvételi vizsgáért, a diákigazolványért, kétágyas kollégiumi szobában lakik, iskolába tömegközlekedési eszközökkel jár, az iskolai étkezdében ebédel. Mindezért a pozsonyi Szlovák Egészségügyi Egyetem (SZU) hallgatói évente 2126 eurót fizetnek, vagyis havonta legalább 213 euróra van szükségük. A reális költségek azonban ennél magasabbak, mert ez az összeg nem tartalmazza a személyes kiadásokat: a reggelit és a vacsorát, a könyveket, a fénymásolást, a telefonszámlát, egy-egy mozi- vagy koncertjegyet, egy esetleges hétvégi buli árát. Mivel az utóbbiak diákonként lényeges eltérést mutatnak, a www.studentskepozicky.sk honlap szerzői csak az objektíven mérhető költségeket vették figyelembe. A komáromi Selye János Egyetemen 1 év tanulmány minimum 1259 euróba kerül.
 
Az iskolák között nagy a különbség az egyes konkrét tételek alapján is. A legdrágább SZU esetében a legvaskosabb tétel – 115 euró – havonta a kollégiumi díj, az ebéd viszont „csak” 71 euró. Ezzel szemben a besztercebányai AU már 50 euróért tud szállást biztosítani a diákjai számára, viszont az ebéd 99 euróba kerül havonta. A Selye János Egyetem ilyen szempontból a középmezőnyben van: a kollégium 55, a menza 60 euró havonta. Itt a felvételi illeték is az alacsonyabbak közé tartozik, mindössze 25 euró. Ugyanennyi a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen is.
Önnek ajánljuk

„A pénz is számít, de az egészség fontosabb”

Magyarország–Ausztrália negyeddöntő a tévében

Az aszály és a pocok a legkártékonyabb ezen a nyáron

Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Hyballa + Jedlička + Kalmár = 3 pont

Drága gyógyszerekért fizetünk fölöslegesen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?