Közélet

Egy egyetemista évente mintegy 1450 euróba kerül

Pozsony | Akik még nem döntötték el, melyik felsőoktatási intézménybe jelentkezzenek, az iskolaválasztás során fontos szempont lehet, hogy hol milyen kiadásokra lehet számítani. A legolcsóbb a katonai akadémia, a legdrágább a Szlovák Egészségügyi Egyetem – a kettő között 2000 eurónyi különbség van évente.
B. Szentgáli Anikó

2014. február 26. 14:01

Egy, a főiskolások pénzügyeivel foglalkozó internetes portál összehasonlította a szlovákiai felsőoktatási intézményeket az alapján, hogy hol mennyibe kerül egy év ottlét. Egy átlagos diák szokványos mindennapos kiadásait vették számba. Egy tipikus elsős fizet a felvételi vizsgáért, a diákigazolványért, kétágyas kollégiumi szobában lakik, iskolába tömegközlekedési eszközökkel jár, az iskolai étkezdében ebédel. Mindezért a pozsonyi Szlovák Egészségügyi Egyetem (SZU) hallgatói évente 2126 eurót fizetnek, vagyis havonta legalább 213 euróra van szükségük. A reális költségek azonban ennél magasabbak, mert ez az összeg nem tartalmazza a személyes kiadásokat: a reggelit és a vacsorát, a könyveket, a fénymásolást, a telefonszámlát, egy-egy mozi- vagy koncertjegyet, egy esetleges hétvégi buli árát. Mivel az utóbbiak diákonként lényeges eltérést mutatnak, a www.studentskepozicky.sk honlap szerzői csak az objektíven mérhető költségeket vették figyelembe. A komáromi Selye János Egyetemen 1 év tanulmány minimum 1259 euróba kerül.
 
Az iskolák között nagy a különbség az egyes konkrét tételek alapján is. A legdrágább SZU esetében a legvaskosabb tétel – 115 euró – havonta a kollégiumi díj, az ebéd viszont „csak” 71 euró. Ezzel szemben a besztercebányai AU már 50 euróért tud szállást biztosítani a diákjai számára, viszont az ebéd 99 euróba kerül havonta. A Selye János Egyetem ilyen szempontból a középmezőnyben van: a kollégium 55, a menza 60 euró havonta. Itt a felvételi illeték is az alacsonyabbak közé tartozik, mindössze 25 euró. Ugyanennyi a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen is.
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Koronavírus: két új fertőzöttet találtak tegnap Szlovákiában

Boris Kollár

Ha Kollár nem kap bizalmat, a Sme rodina távozik a koalícióból

A RegioJet bővítené a Pozsony és Komárom közötti járatokat

RegioJet: leállhat a vonatforgalom a Komárom–Pozsony vonalon

koronavírus

Ez a COVID-19-vizsgálat leggyakoribb oka Szlovákiában

ddd

Nyolcvan éves Ringo Starr

f

Újra megnyílt a turisták előtt a füleki vár

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.