Közélet

EB: Továbbra is kettészakadóban az ország

Pozsony | Az Európai Bizottság legutóbbi jelentése szerint hatalmas a gazdasági különbség Szlovákia keleti és nyugati részei között. A keleti régiók elmaradottsága a gazdasági mutatókban és az életszínvonalban is megmutatkozik.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. március 12. 15:00

A romatelepek rossz helyzetére is figyelmeztet az EB - Fotó: Rudolf Felsöci/Plus 7 dní

Bár az ország gazdasági mutatói folyamatosan növekednek, a régiók közti különbség továbbra is jelentős. A keleti országrészek gazdasági szempontból jócskán elmaradnak a nyugati területektől, főként a főváros környékétől. Pozsony megye az Európai Uniós átlaghoz képest is nagy tempóban fejlődik: az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) alapján a főváros és környéke az EU 8. leggazdagabb régiója, 2016-ban az uniós átlaghoz mérve 184 százalékos fejlődést produkált. Ehhez képest a keleti régiók mindössze 53 százalékos fejlődést mutattak.

A fiatalok menekülnek

A hatalmas különbség a többi gazdasági mutatónál is megnyilvánul: a pozsonyi régióban jóval nagyobb a külföldi befektetések aránya, magasabbak a fizetések, alacsonyabb a munkanélküliség, és a közutak elérhetősége is sokkal jobb, mint a keleti országrészeken. Ennek következtében a középiskolát vagy egyetemet végzett fiatalok egyre nagyobb mértékben költöznek el nyugati régiókba, vagy pedig végleg elhagyják az országot, hogy jobb munkalehetőséget keressenek. A jelentés készítői szerint fennáll a veszély, hogy az elvándorló munkaerő mértéke a közeljövőben megsokszorozódik.

Az életminőség is rosszabb

A pozsonyi régió kivételével 2010 és 2016 között az összes megyében alacsonyabb volt a népesség növekedése, mint az EU-s átlag. A lakosok egészségügyi állapotában, valamint az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférésben is jelentős különbségek vannak a két régió közt.

A jelentés készítői szerint a nagy regionális különbségek kialakulásában több tényező is szerepet játszik. "Ide tartozik a gyengébb infrastruktúra, a fejletlen vállalkozói közeg, az innovációk alacsony aránya, valamint a oktatási lehetőségek nem megfelelő elrendeződése. Az egyes régiókra ráadásul különféle vonások jellemzők, különféle problémákkal szembesülnek. Példaként meg lehetne említeni a felső-nyitrari régiót, mely a szénkitermelés leállításának következményeivel küzködik, más területeken pedig a peremre szorult roma közösségek helyzetét próbálják megerősíteni" – olvasható a bizottság jelentésében.

Ördögi kör

Oľga Gyárfásová szociológus szerint az utóbbi években több kormány is ígérgette, hogy megoldják a problémát, viszont számottevő változások továbbra sem történtek. "Emiatt egyre nagyobb a frusztráció a keleti lakosság körében. Az az érzésük, hogy a fővárosban tartózkodó politikai vezetés nem törődik velük" – mondta Gyárfásová. Hozzátette, hogy a fiatal munkaerő elvándorlása egy ördögi körhöz vezet, hiszen minél többen hagyják el a régiót, annál inkább csökken az esély a pozitív változásra.

Magyarország rosszabbul áll

A keleti országrészek a nagy különbségek ellenére sem tartoznak az EU legszegényebb régiói közé. A 281-es lista utolsó 20 helyén nem szerepel szlovákiai régió, ellenben 4 magyarországi országrész igen: az Észak-Alföld, a Dél-Dunántúl, Észak-Magyarország, és Dél-Alföld. (nar, Pravda)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Rejtett kamerákkal kísérték el az áldozatokat a pedofil papokkal való szembesítésre

62 ezer eurót felejtettek egy vonaton

TRAGÉDIA: Medencébe fulladt egy kétéves kisfiú a Besztercebányai járásban

Csak két út van előttünk

Czucz Enikő: Skandalon

VIDEÓ: Eddig nem látott képekkel emlékezett meg a hercegi pár tavalyi esküvőjéről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?