Közélet

Dúl a politikai bozótharc a páncélosok miatt

Pozsony | A páncélozott csapatszállítók ügye egyre komolyabb politikai csatározássá növi ki magát a Szlovák Nemzeti Párt irányította védelmi tárcánál – de nem csak ott, hiszen a történet már kilépett eddigi medréből, elsősorban Andrej Danko (SNS) házelnöknek köszönhetően.
Finta Márk

2017. november 29. 18:51

Dankót ugyanis vasárnap, az RTVS vitaműsorában megkérdezték a páncélozott csapatszállítók beszerzése körüli perpatvarról, az SNS-es házelnök pedig meglehetősen sajátosan magyarázta az ügyet. Véleménye szerint a külföldi fegyvercégek hazai, befolyásos lobbistáikon keresztül meg akarják akadályozni a szlovák hadsereg eddigi legnagyobb, 1,2 milliárd eurós modernizációját. „Több lobbistának, akik már megegyeztek ilyen-olyan dolgokról, nem tetszenek a döntéseink a védelmi minisztériumban” – mondta Danko, aki meglepő neveket mondott: szerinte a lobbicsoportba tartozik Rastislav Káčer, Szlovákia magyarországi nagykövete, valamint Marian Majer, aki vezető beosztású hivatalnok a védelmi tárcánál, Ondrejcsák Róbert (Híd-jelölt) államtitkár irodavezetője.

Pont ők?

A vádak Danko szájából már csak azért is meglepőek, mert mindkét megnevezett személy állami szolgálatot lát el. Majer és Káčer visszautasították, hogy lobbicsoporthoz tartoznának. Káčernek ugyan valóban van köze a biztonságpolitika témájához, hiszen sokáig volt a Globsec biztonsági konferenciát szervező agytröszt vezetője, ám kijelentette, egész más feladatai vannak, semmi köze a fegyvervásárláshoz, és nem is lobbizik senkiért. Majer – aki szintén dolgozott korábban biztonságpolitikai területen – pedig a védelmi minisztérium főhivatalnokaként törvényellenesen folytatna lobbitevékenységet, ha Danko állítása igaznak bizonyulna. A házelnök ugyanakkor azt nem részletezte, milyen módon kapcsolódhatnak be a lobbitevékenységbe Káčerék – csupán utal arra, hogy a hozzájuk köthető Globsec partnerei között külföldi fegyvercégek is vannak. A Denník N-nek Káčer ugyanakkor azt mondta, ez nem jelent semmi különöset, a Globsechez hasonló konferenciáknak nagy támogatói hátterük van, olyan cégek is vannak köztük mint a Google és a Microsoft.

Forrásaink szerint Danko vádjai nem véletlenek, ám nem saját kútfőből származhatnak, mástól kaphatott egy a listát a nevekkel, hiszen formálisan semmi köze a védelmi tárcához. Ezt Majer is így kommunikálja, Facebook-oldalán egyenesen úgy fogalmazott, a házelnök szájába adta valaki a szavakat, és ő maga meg fogja védeni saját nevét. Beosztottját megvédte Ondrejcsák Róbert is, aki lapunknak azt mondta, nem is érti egészen, mit is akar jelenteni ez a támadás. „Danko úr információi helytelenek” – jelentette ki.

Bozótharc a tárcánál

A minisztériumból és környékéről kiszivárgó információk egy meglehetősen bonyolult hátterű feszültséget sejtetnek. Eszerint magát a minisztériumot valójában nem Peter Gajdoš, az SNS minisztere irányítja, hanem Ján Hoľko, a szolgálati hivatal vezetője, akiről a sajtó tudni véli, hogy Andrej Danko közeli embere. Forrásaink szerint a Hoľko irányította vezetés régóta támadja az Ondrejcsák Róbert államtitkár körüli, euroatlanti irányultságú szakemberek csoportját. Az ellentét részben ideológiai, hiszen a két csoport véleménye az ország biztonságpolitikai irányultságáról több dologban eltér. A Hoľko körüli SNS-esek pedig emellett a hírek szerint Ľubomír Galko (SaS) volt védelmi miniszter embereinek tartják Ondrejcsákot és beosztottjait – és úgy vélik a hidas államtitkár áll a csapatszállítók beszerzésének „megfúrása” mögött.

Ondrejcsák Róbert az Új Szónak megerősítette, hogy valóban vannak feszültségek a tárcánál. Lemondását azonban nem fontolgatja. „Úgy érzem, van értelme annak, hogy ott vagyok, amíg vinni tudom azokat a témákat és kezdeményezéseket, melyek fontosak az ország, EU-tagságunk és NATO-tagságunk szempontjából” – jelentette ki.

Kérdésünkre elmondta, nincs köze a csapatszállítók beszerzésének „megfúrásához” sem. A modernizációt támogatja, ám államtitkárként nem volt köze a járművek beszerzésének projektjéhez. Ján Hoľko ugyan azt állítja, hogy bevonták az államtitkárt is, ám Ondrejcsák ezt tagadja. „Ez egyszerűen nem igaz. Ez nem arról szól, hogy mindketten állítunk valamit, az igazság pedig valahol középen van, mert én bizonyítani tudom, amit mondok. Ez egy titkosított anyag, és mindenkinek, aki hozzáfért aláírásával kellett hitelesítenie, hogy látta. Az én aláírásom nincs ott” – jelentette ki.

Hozzátette, a csapatszállítók beszerzése kapcsán átláthatóságot vár el. „Az egész projekt folyamatban van, meglátjuk, mi lesz belőle” – mondta. Arra a kérdésre, beszáll-e valamilyen módon a folyamatba, azt felelte, még nem tudja.

Titkos páncélosok

A kormány november közepén hagyta jóvá a páncélosok beszerzését, ám nem magát az üzletet, ahogy azt eredetileg a védelmi tárca tervezte, hanem csak a beszerzés módját. A tárca nem kész gépeket vesz, hanem a szlovák hadiipar segítségével fejleszteni fog, és ha a prototípusok megfelelnek, abból vásárolnak majd. A 8x8-as járművek alvázát a finn Patria szállítja, a felépítményt pedig a hazai cégek fejleszthetik.

A Denník N ugyanakkor arról ír, hogy Danko azért támadhatja a vélt lobbistákat, mert épp az ő pártjához köthető kétségek merültek fel a modernizáció kapcsán. A sajtó és az elemzők ugyanis felróják a minisztériumnak, hogy a 8x8-as gépek beszerzésére titokban akart elkölteni 400 milliót, és verseny nélkül választotta ki a Patriát partnerként. A lap szerint, a tárca Danko-féle szárnya eredetileg azzal számolt, hogy bekapcsolhatják az üzletbe a korponai Way Industries nevű céget, mely hirtelen tulajdonost váltott, és főrészvényese most egy ismeretlen prágai fogász, valamint Jaroslav Regec, egy befolyásos SNS-párttag rokona.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
ablak

Hat dolog, amire autóvásárláskor nem érdemes pénzt költeni

a

Holtan találták Feketenyéken az eltűnt horgászt

A pincesorok egy része sötétedés után a vandálok miatt nincs megvilágítva

Vandálok rongálták meg a kisgéresi pincesorok közötti lámpákat

csíz lengvarský

Rehabilitációs központot adtak át Csízben

rendőrség

Két súlyos baleset is történt a Nyitrai kerületben

Vasárnap

Vendégünk a VASÁRNAPBAN: Örökölt fájdalom. Egy családtörténeti traumakutató

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.