Drágulnak az italok a betétdíj miatt? Indul a PET-palackok visszaváltása!

palackok
Pozsony |

Januártól indul a PET-palackok és a fémdobozok visszaváltása, a jelenlegi 60%-os újrahasznosítási arány 2025-re elérheti a 90%-ot.

A parlament 2019 őszén hagyta jóvá a környezetvédelmi minisztérium javaslatát, mely értelmében 2022. januárjától Szlovákiában megkezdődik a műanyag palackok és a fémdobozok visszaváltása. A kétéves felkészülési időszak a végéhez közelít, mindössze 36 nap van hátra az új rendszer bevezetéséig. Jogosan merül fel a kérdés, miért van szükség új szelektálási módszerre, hiszen sokan odafigyelnek a hulladék helyes szortírozására, az összegyűrt üres flakonokat a sárga konténerbe helyezik el, esélyt adva ezzel a műanyag ismételt feldolgozására. A szakértők szerint azonban a jelenlegi szelektálás nem elég hatékony, és a külföldön bevált betétdíjas rendszernek hatalmas potenciálja van.

A zöldtárca mellett működő Környezetpolitikai Intézet (IEP) által készített tanulmányban rámutattak a jelenlegi modell gyenge pontjaira – a hazai piacra évente nagyjából egymilliárd egyhasználatos PET-palack és körülbelül 345 millió üdítőitalos fémdoboz érkezik, a gyűjtőrendszerrel azonban csak a palackok 62%-át sikerül összegyűjteni. Lucia Morvai, a rendszer üzemeltetésére létrehozott nonprofit szervezet külső kapcsolatokért felelős munkatársa hangsúlyozta, a jelenleg alkalmazott sárga konténeres koncepció 60% körül elérte a határait, ez az arány azonban túl alacsony, és jócskán elmarad az uniós országoktól, ahol 90% felett dolgozzák fel a műanyag hulladékot.

Milyen palackokra vonatkozik az új rendszer? Drágulnak az italok a betétdíj miatt? Lesz-e elegendő visszaváltó pont az országban? Folytatás a képgalériában!

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?