Döntenek az inflációs csomagról

Eduard Heger Igor Matovič
Pozsony |

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő vasárnap a TA3 hírtelevízió műsorában hangsúlyozta, az inflációellenes intézkedéscsomag – melyről kedden szavazhatnak a parlamenti képviselők – a három koalíciós párt által elért kompromisszum eredménye.

A miniszterelnök beismerte, széles körű támogatást szeretett volna biztosítani a tervezet elfogadásához, az SaS politikusai azonban nem vettek részt a javaslat kidolgozását övező vitában. Heger kiemelte, az infláció miatt sürgősen segítségre van szükségük a családoknak, ha a liberális párt kezdeményezésére újra tárgyalnák a kérdést, hónapokig tartana, míg megérkezne a támogatás az emberekhez. Hozzátette, a családpolitika a kormányprogram részét képezi, amire az SaS tagjai is rábólintottak. Leszögezte, nem adta fel a mediátor szerepét a koalícióban. „Számomra az eredmény a fontos, tárgyalást folytatok a koalíciós partnerekkel” – jegyezte meg azzal, hogy kormányfőként négy kormánypárt vezetőjével kell megegyezésre jutnia.

A törvényről gyorsított eljárásban tárgyal a parlament – ezt nemcsak az ellenzéki pártok kritizálják, de az SaS is elutasítja, hogy az 1,3 milliárd euró értékű intézkedéscsomagról a tárcaközi egyeztetést megkerülve anélkül döntsenek, hogy a szakértők véleményezni tudnák a dokumentumot.

A kőolajra kivetett különadó kapcsán Heger azt mondta, nem feltételezi, hogy az üzemanyagárak emelkedéséhez vezetne, ha azonban mégis úgy alakulna, az állam különböző eszközökkel be tud avatkozni.

Az elmúlt napokban kiderült, hogy Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter a parlament szélsőjobboldali képviselőivel, az ĽSNS tagjaival is tárgyalt a saját javaslatairól. Míg maga a miniszter ezen nem lát kivetnivalót, Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszter meglehetősen gusztustalannak nevezte ezeket az egyeztetéseket. Matovič állítja, ő nem a szavazásról egyeztetett velük, csupán az ellenzéki képviselők kérdéseire válaszolt.

Martin Beluský

Hegert most nem zavarja a szélsőjobb

Azt, hogy Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter a szélsőjobboldali Martin Beluskýval (ĽSNS) tárgyalt az inflációs csomagról, Eduard Heger kormányfő nem tartja problematikusnak, állítása szerint pénzügyminiszterként mindössze megválaszolta az ellenzéki politikus kérdéseit. Megjegyezte, akkor lenne gond, ha valamilyen üzletelés lenne a háttérben. Leszögezte, nem adta fel a mediátor szerepét a koalícióban. „Számomra az eredmény a fontos, tárgyalást folytatok a koalíciós partnerekkel” – jegyezte meg azzal, hogy kormányfőként négy kormánypárt vezetőjével kell megegyezésre jutnia.

Peter Pellegrini (Hlas) parlamenti képviselő a Markíza vasárnapi műsorában utalt rá, hogy Matovič titkos alkut kötött az ĽSNS politikusaival, akik az inflációs csomag támogatásáért cserébe újra megnyithatják majd az abortusz szigorításának kérdését a parlamentben. Mária Kolíková (SaS) igazságügyi miniszter gusztustalannak tartja, hogy Matovič Kotleba pártjának szavazataival igyekszik elfogadtatni a segélycsomagot. „Meglehetősen gusztustalan, hogy a kormánynak fasisztákra van szüksége ahhoz, hogy átültessen valamilyen törvényjavaslatot” – jelentette ki tegnap Kolíková. Véleménye szerint az is előfordulhat, hogy semmilyen szociális csomag nem lesz, a törvényjavaslat ugyanis az Alkotmánybíróságon végezheti, s ezáltal a segély nem jut el az emberekhez. Hangsúlyozta, elsősorban a rászorulóknak kell segítő kezet nyújtani, a családtámogatási irány szerinte jelen helyzetben nem helyes.

Marián Viskupič (SaS), a parlament pénzügyi bizottságának vezetője Denisa Saková (Hlas) ellenzéki képviselővel találkozott a TA3 stúdiójában, ahol hazugságnak nevezte, hogy pártja nem vett részt a segélycsomagról szóló tárgyalásban. Viskupič sajnálja, hogy Matovič folytatja az ún. csomagok politikáját, ami szerinte a pokolba vezető út. „Egyértelműen segíteni kell, de célzottan, hogy az ne tegye tönkre az államháztartást és a megemelt adók ne rombolják le a gazdaságot” – jelentett ki Viskupič, aki szerint egyrészt drága lépésről van szó, másrészt pedig egyáltalán nem azoknak segít, akiknek valóban szükségük lenne rá. Saková megismételte, a Hlas két feltételt szabott – a nyugdíjasoknak és az alacsony, illetve közepes jövedelemmel rendelkező családoknak is részesülniük kell az infláció negatív hatásának enyhítését célzó támogatásból, másként nem szavazzák meg a javaslatot. A Kotleba pártjából kiváló képviselők, akik csatlakoztak Milan Uhrík Republika nevezetű pártjához szintén jelezték, nem támogatják Igor Matovič pénzügyminiszter javaslatát, mivel nem célzott és rendszerszintű intézkedésről van szó, ami ráadásul negatívan érinti az önkormányzatokat és diszkriminatív bizonyos csoportokkal szemben.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?