Diákmunka adó és járulékok nélkül

Diákmunka adó és járulékok nélkül

<p>Nyáron sok diák vállal alkalmi munkát, s a brigádozó fiatalok béréből a munkaadók ugyanúgy levonnak bizonyos összeget, mint a rendes munkaszerződésre dolgozókéból. Mit kell tenni azért, hogy ez a lehető legkisebb összeg legyen?</p>

Már 16 évesen dolgozhat

A jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy már a 16 évesek is létesíthetnek munkaviszonyt. A munkatörvénykönyv a rendes munkaviszony mellett különböző megállapodásokat különböztet meg, a diákok körében a brigádmunkáról szóló megállapodás a legelterjedtebb. Előnye, hogy ha valaki havonta nem keres többet egy meghatározott összegnél, nem kell elvezetnie semmit a Szociális Biztosítóba.

Ez az összeg évente változik. Tavaly még különbséget tettek a középiskolások és az egyetemisták között: egy éve még úgy volt, hogy ha a 18 évesnél fiatalabb diák havonta nem keresett többet 68 eurónál, nem kellett járulékokat fizetnie – csak a munkaadó térített bizonyos százaléknyi baleset- és garanciabiztosítást, a 18–26 év közötti diákok pedig 159 euróig élveztek járulékmentességet. Idén a határ már egységesen 200 euró.

Adózás 200 euró felett

Ha a diákok – korra való tekintet nélkül – ennél többet keresnek, csak a 200 eurót túllépő összegből kell elvezetniük 7 százaléknyi társadalombiztosítást, ebből 4% az öregségi, 3 % a rokkantsági járulék.

A diákok ezt a kivételt csak egy munkaadónál érvényesíthetik, éspedig úgy, hogy nyilatkozatot tesznek, miszerint az adott munkáltatóval kötött szerződésre kérik a felmentést a járulékfizetés alól. Az ehhez szükséges nyomtatvány megtalálható a Szociális Biztosító internetes oldalán (socpoist.sk). A nyomtatványt nem kell minden hónapban kitölteni, elég egyszer az alatt az időszak alatt, amíg a munkaviszony tart.

Adó-visszaigénylés

Hasonló nyilatkozatot lehet tenni az adókkal kapcsolatban is. „A nyári szünetben alkalmi munkát vállaló diák a munkaadójánál aláírhat egy nyilatkozatot a bevétel megadózásáról. Havonta így érvényesítheti jogát az adóalap adómentes részére, és növeli bevételeit. Az adómentes rész időszerű összege 316,94 euró” – tájékoztatta lapunkat Patrícia Macíková, a központi adó- és vámhivatal szóvivője. A nyilatkozat aláírása de facto azt eredményezheti, hogy a diák a bevételéből nem is fog adót fizetni. A munkáltató elvégezheti helyette az éves adóelszámolást is.

Aki nem ír alá ilyen nyilatkozatot, annak a béréből a munkaadó 19%-os adót fog elvezetni – amit az adóbevallás elkészítése után, jövő tavasszal utólag visszakaphat. Aki 2015-ben nyáron, illetve év közben a különböző brigádmunkákkal 1901,67 eurónál nagyobb bevételre tesz szert, annak jövőre adóbevallást kell készítenie. Akinek a 2015. évi összjövedelme nem lépi majd túl az 1901,67 eurót, jövő tavasszal nem köteles adóbevallást kitölteni, de saját érdekében megteheti. „Ha ugyanis év közben a fizetéséből levontak adóelőleget, s készít adóbevallást, a 3803,33 eurós adómentes rész érvényesítésével adótúlfizetés fog kijönni, amit az adóbevallással egyszerre benyújtott kérvény alapján az adóhivatal visszafizet” – hívta fel a figyelmet Macíková.

Külföldi munkavállalás

Abban az esetben, ha valaki külföldön dolgozik, rendszerint Szlovákiában már nem fizet adót, azokból a bevételekből már külföldön elvezet bizonyos összeget. Az adóbevallás elkészítésekor a külföldi bevételeket külön meg kell majd jelölni – a kettős adózás megakadályozása érdekében érvényesíteni kell az ún. kiemelés módszerét, ami azt jelenti, hogy ebből a jövedelemből nem adózik még egyszer. Adótúlfizetés esetén az összeg visszafizetését mindenkinek annak az országnak az adóhivatalától kell igényelnie, amelyikben dolgozott. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!