Közélet

Délen nem lesz tiltakozás

Pozsony | Csütörtökön lesz kereken egy éve, hogy meggyilkolták Ján Kuciak tényfeltáró újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát. Ebből az alkalomból országszerte és külföldön is megmozdulásokat szerveznek. A magyarlakta városok többsége azonban eddig még nem csatlakozott az akcióhoz.
Czímer Gábor

2019. február 19. 07:00

- TASR-felvétel

Tegnap délutánig 36 szlovákiai és 21 külföldi városban rendeznek megemlékező tüntetést a Tisztességes Szlovákia mozgalom felhívására. A legnagyobb demonstráció minden bizonnyal Pozsonyban várható, a vonatkozó Facebook-eseménynél tegnapig közel 22 ezren jelezték, hogy részt vesznek vagy érdeklődnek a tüntetés iránt.

További megmozdulások lesznek Nagyszombattól Nagymihályig, de Zsolnán, Nyitrán, Kassán és Késmárkon is utcára vonulnak az emberek. A szlovákiai magyarok lakta régiókban azonban alig szerveznek megmozdulásokat. A jelentős magyarsággal rendelkező városok közül csak Rozsnyón és Rimaszombatban lesz tüntetés. Mint megtudtuk, az utóbbi helyszínen is szlovák nemzetiségű aktivisták hirdették meg a demonstrációt. A tüntetések helyszínét szemléltető térképen látványosan üres a Csallóköz, a Mátyusföld, de a Bordogköz és az Ung-vidék is.

A tüntetések helyszínei

A meggyilkolt újságíróról és jegyeséről külföldön is megemlékeznek. Prága, Brünn, Varsó, Párizs, Barcelona, London, Brüsszel, Melbourne és New York is a helyszínek között szerepel. Egyelőre nem kaptunk arról hírt, hogy Magyarország területén is hasonló megmozdulást szerveznének. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

TB Dunaszerdahely: Idegenben nyertek kiesési rangadót a felsőpatonyiak

Kevéssé ismert tények a spermiumról

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?