Közélet

Danko vélhetőleg csütörtökön bejelenti az államfőválasztás időpontját

Pozsony | Andrej Danko (SNS) parlamentelnök csütörtökön (január 10.) vélhetőleg bejelenti a köztársaságielnök-választás időpontját. A lehetséges időpontokról nem beszélt a szerdai sajtótájékoztatóján, de a TASR-nek decemberben azt mondta, hogy az első fordulót március 16-án, a másodikat pedig március 30-án tartja elképzelhetőnek.
TASR

2019. január 9. 17:47

Andrej Danko - TASR-felvétel

„A köztársaságielnök-választás kérdésével a holnapi munkatalálkozónkon fogunk foglalkozni, és ha ezt lezártuk, sajtótájékoztatót tartunk” – mondta Danko. Megismételte: az SNS elnökjelöltjéről az elnökség fog dönteni. Decemberben Danko elképzelhetőnek tartotta, hogy ha az elnökség a jelölése mellett dönt, akkor indulni fog a választáson. Ugyanakkor úgy tervezi, hogy teljesen passzív lesz, és kampányt sem fog folytatni.

A köztársaságielnök-jelöltek száma már most is tízen felül van. Az eddigi jelöltek: Bugár Béla (Most-Híd), Robert Mistrík (az SaS és a Spolu támogatásával), Juraj Zábojník (biztonsági elemző), Eduard Chmelár (politikai elemző), Zuzana Čaputová (Progresívne Slovensko), Milan Krajniak (Sme rodina), Oskar Fegyveres (ifj. Michal Kováč elrablásának szemtanúja), Marian Kotleba (ĽSNS), František Mikloško (a KDH volt politikusa), Róbert Švec (Slovenské hnutie obrody), Bohumila Tauchmannová, Štefan Harabin (a Legfelsőbb Bíróság bírója) és Gabriela Drobová (televízióigazgató).

Az elnökválasztáson olyan személy indulhat, aki teljesíti ennek törvényes feltételeit: állandó szlovákiai lakhellyel rendelkezik, és legkésőbb a választások napjáig betöltötte a 40. életévét. Az elnökválasztáson való induláshoz legalább 15 parlamenti képviselő támogatására, vagy egy 15 000 állampolgár által aláírt petíció benyújtására van szükség.

Az elnökválasztáson Szlovákia minden nagykorú polgára részt vehet. A választásnak két fordulója van. Ez azt jelenti, hogy ha az első körben az egyik jelöltnek sem sikerül megszereznie az érvényes szavazatok több mint felét, akkor 14 napon belül sor kerül a második fordulóra, amelyen az első forduló két legsikeresebb jelöltje indulhat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Percről percre: országszerte tüntetnek a Kuciak-gyilkosság évfordulóján

Kiska: Az Alkotmánybíróság az ország legfontosabb és legbefolyásosabb intézménye

A hasznos mikroorganizmusok szerepe egészségünk megőrzésében

Egy apa harca az igazságért

Galántán elmarad
 az U13-as teremtorna

Frissítve

A NAKA Alsóhatáron - gyilkosság gyanúja miatt őrizetben a polgármester

Legfrissebb galériák
Olvasta már?