Közélet
Daniel Zmeko - TASR-felvétel

Daniel Zmeko lett a fegyveres erők új vezérkari főnöke

TASR

2018. április 26. 16:53

Frissítve
Pozsony | Andrej Kiska csütörtökön kinevezte Daniel Zmekót a Szlovák Fegyveres Erők (OS SR) vezérkari főnökévé. A kormány szerdán hagyta jóvá a jelölését. Zmeko Milan Maximot váltja ezen a pozíción.

„A hadsereg előtt komoly kihívások állnak. A nyilvánosság, a kormány és az államfő bizalma abban is kifejeződött, hogy hatalmas összeget különítettek el a korszerűsítésre” – jegyezte meg Kiska. Egyúttal felszólította Zmekót, hogy ne okozzon csalódást az ország polgárainak. Peter Gajdoš (SNS) védelmi miniszter bízik benne, hogy „a nyilvánosság szemében a szlovák hadsereg hitele megszilárdul és nőni fog, az emberek bizalmával együtt”.

Zmeko biztosított arról, hogy a prioritásai megegyeznek az államfőével. Elmondta, hogy mivel az élete nagy részét a katonai egységeknél töltötte, tudja, hogy milyen problémái és igényei vannak a katonáknak. Hozzátette: „Jó átlátásom van arról, hogy hogyan működik a katonai gyakorlat, a munkaerő-gazdálkodás, a logisztika, a kommunikációs-információs szolgálat, tudom, hogyan kell a forrásokat menedzselni.”
 

Daniel Zmeko
- TASR-felvétel

Zmeko kinevezésével nem elégedett az ellenzék egy része, és a Szlovák Fegyveres Erők több magas rangú képviselője sem. Eduard Heger (OĽaNO) szerint Zmekónak nincs elég tapasztalata ezen a területen, és az, ahogy a páncélosok közbeszerzését vezeti, egyenesen kizárja őt ebből a funkcióból. Ľubomír Galko (SaS) „az SNS udvari vásárlójának” nevezte Zmekót a Szlovák Fegyveres Erők korszerűsítésére utalva. 

Andrej Kiska államfő Zmeko kinevezése előtt találkozott Milan Maximmal, a Szlovák Fegyveres Erők (OS SR) eddigi vezérkari főnökével, akinek a megbízatási ideje május 6-án ér véget. Maxim szerint utódjára nagyon fontos feladatok várnak, melyek már nagyon előrehaladtak. Hozzátette: Utódja nagyon nehéz helyzetben lesz, ha felszáll erre a megindult vonatra.

Önnek ajánljuk