Közélet

Csökken a vállalkozásokra háruló teher

Pozsony | A parlament is jóváhagyta a gazdasági tárca vállalkozók számára kidolgozott mentőcsomagját, amellyel az ország gazdaságának az újraindítását szeretnék elősegíteni. Richard Sulík gazdasági miniszter szerint ősszel újabb mentőcsomaggal rukkolnak elő, amihez várják a vállalkozók tanácsait.
Molnár Iván

2020. július 11. 12:00

Sulík
Richard Sulík gazdasági miniszter a parlamentben konkrét példákon mutatta be, hogy az elmúlt években milyen ütemben szaporodtak a vállalkozással kapcsolatos, gyakran teljesen felesleges szabályok - TASR-felvétel

A törvényhozás nagy többséggel szavazta meg a gazdasági tárca által kidolgozott, lex koronának keresztelt intézkedéscsomagot: a jelen levő 142 képviselőből 91 szavazott a javaslat mellett. Az elfogadott mentőcsomag 114 olyan törvénymódosítást tartalmaz, amelyek a szaktárca reményei szerint a vállalkozói környezet javítását és a gazdaság koronavírus-járvány utáni újraindítását segíthetik elő. A törvény egyes rendelkezései különböző időpontokban lépnek életbe, egyesek azonnal, mások csak a jövő év elejétől.

„A mentőcsomag több olyan adminisztratív jellegű rendelkezést is tartalmaz, amelyeknek köszönhetően megkönnyítjük a vállalkozók életét, elhárítva a felesleges bürokratikus akadályokat”

– mondta el Sulík. Így például a vállalkozók több bejelentési kötelezettségét is eltörlik, újabb hét nappal bővítik a Szociális Biztosítóval szembeni kötelezettségek teljesítésének időkeretét, és módosul több, a vállalkozók által fizetett hivatali illeték összege is. Azoknak a kereskedőknek, akik nem árulnak kimért árut, nem kell, hogy mérlegük legyen arra az esetre, ha a vásárló ellenőrizni szeretné a vásárolt áru tömegét. Az elfogadott módosítások szerint a vállalkozóknak nem kell elérhetővé tenniük az eKasa elektronikus pénztárgép által előállított pénztári bizonylatokat az üzletekben, és több idejük lesz arra is, hogy az adóügyi ellenőrzésről szóló jelentésre reagáljanak. Az időkeretet a jelenlegi 15 munkanapról a jelentés kézbesítésétől számított 30 munkanapra növelik. A gazdasági tárca előzetes számításai szerint az intézkedéseknek köszönhetően a szlovákiai vállalkozások csak idén majd 176 millió eurót takaríthatnak meg, a következő években pedig évente további 25 milliós megtakarítással számolnak.

Az elfogadott intézkedések közül a vállalkozók számára a legnagyobb anyagi vonzata az üzemanyag-fogyasztás reálisabbá tételének lesz.

A vállalkozóknak az eddigi szabályok szerint a szolgálati utak során elhasznált üzemanyag-mennyiség kiszámításánál az autó műszaki igazolványában szereplő értéket kellett alapul venniük, ha az üzemanyagköltségeiket le szerették volna írni az adójukból. Vladimír Sirotka, a Kis- és Középvállalkozások Szlovákiai Szövetségének (SAMP) az elnöke szerint azonban az így kiszámolt fogyasztás nem fedte a valóságot. Az új szabályok szerint azonban a vállalkozók már 20 százalékkal több üzemanyagot tehetnek majd be a kiadásaikba. A gazdasági tárca szerint a vállalkozók csak ennek köszönhetően együttesen majd 2 millió eurót takaríthatnak meg az adón.

A parlament által elfogadott szabályok szerint nem lesz kötelező ráragasztani a jármű szélvédőjére a jármű műszaki és környezetvédelmi vizsgálatát igazoló matricát sem. A gépjárművek időszakos műszaki vizsgáit (STK) végző cégek legnagyobb hazai szakmai szervezete, az STK Nemzeti Szövetsége szerint ugyan üdvözlik ezt a lépést, a minisztérium azonban jóval többet is tehetett volna az ügyben.

„Jelenleg minden műszaki ellenőrző állomáson összesen hat dokumentumot kapnak az autósok, amelyekért fizetniük kell. Ezért a múltban ismételten javasoltuk, hogy csak egy dokumentumot kelljen kiadni, amelyben az ellenőrzés során feltárt összes hibát rögzítenék. Ez összhangban lenne az uniós joggal is. A közlekedési tárca a múltban azonban minden ilyen javaslatunkat visszautasította, arra hivatkozva, hogy a matricák segítenek a rendőrségnek a helyszínen ellenőrizni a jármű műszaki állapotát”

– mondta Peter Hulman, a szakmai szövetség ügyvezető igazgatója. Szerinte azonban értékelik, hogy legalább egy apró előrelépés történt az ügyben.

A mentőcsomag részeként a képviselők búcsút intettek a banki különadónak is, a pénzintézeteknek ezt már az idei harmadik és negyedik negyedév után sem kell megfizetniük. A bankok által fizetett különadót egy teljesen új séma váltja fel. A bankadóból eddig befolyt pénzösszegből egymilliárd eurót elkülönítenek, és azt a Szlovák Fejlesztési Alapba utalják át. Ezt a pénzt kulcsfontosságú állami projektekre lehet majd felhasználni. A bankok a kormánnyal aláírt memorandumban azt is vállalták, hogy évente félmilliárd eurót fordítanak az államnak nyújtott hitelekre, egymilliárd eurót pedig a céges és lakossági kölcsönökre. Az ellenzék ezzel kapcsolatban azonban felrótta a kormánynak, hogy a bankokkal kötött egyezségben nem kötelezte a pénzintézeteket arra, hogy csökkentsék a díjszabásukat, amelyet korábban épp a banki különadóra hivatkozva növeltek.

Richard Sulík szerint a most elfogadott mentőcsomag csak a kezdet, őszre újabb csomaggal rukkolnak elő.

„Már most több olyan javaslat is van a tarsolyunkban, amely biztosan szerepel majd az őszi csomagban, felszólítjuk azonban a vállalkozókat és a szakmai szervezeteket, hogy álljanak elő a saját javaslataikkal, hogy az új csomagban olyan hatékony intézkedések lehessenek, amelyek valós segítséget nyújtanak a vállalkozói szférának”

– mondta el a gazdasági miniszter.

Az ellenzék a gazdasági tárca intézkedéseit csupán kozmetikázásnak tartja, ami nem jelent valós segítséget a gazdaságnak. „Az előttünk álló gazdasági mélyrepülésre ez nagyjából olyan gyógyír, mint ha a nyílt törésre sebtapaszt ragasztunk, nem árt ugyan, de az előttünk álló kihívásokra nem lesz elég” – nyilatkozta a tavasszal leköszönt volt kormányfő, Peter Pellegrini.

A vállalkozók és az őket képviselő szakmai szervezetek nagy része üdvözli a parlament által elfogadott jogszabályt, sokak szerint azonban jóval többre lenne szükség.

„A lex korona egy sor bürokratikus akadályt számol fel, ami javítja a hazai vállalkozások versenyképességét”

– mondta el Ján Solík, a Szlovák Vállalkozói Szövetség elnöke, aki szerint ők drukkoltak annak, hogy a gazdasági tárca által benyújtott jogszabályt elfogadja a parlament. Tibor Gregor, a legnagyobb szlovákiai társaságokat tömörítő szakmai szervezet, a Klub 500 ügyvezető igazgatója szerint a most elfogadott szabályok mellett növelni kellene az alkalmazottak foglalkoztatására nyújtott állami támogatások mértékét is, a jelenlegi támogatás ugyanis nem elegendő a foglalkoztatottság fenntartásához.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Marek Krajčí
Frissítve

Új járványtervet fogadott el Szlovákia, Krajčí szerint a második hullám már itt van

Mikuláš Černák

Černák beismerő vallomást tett

cigaretta

2021 februárjától drágul a cigaretta

busz

Autóbusszal 44 perc alatt Dunaszerdahelyről Pozsonyba

Komárom
Frissítve

Áldatlan állapotok felhőszakadás után Komáromban

euró pénz illusztráció

Egyhavi tartaléka sincs a lakosság több mint ötödének

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.