Közélet

Már tudni, milyen kivételek vonatkoznak a Csehországból hazatérőkre

Csehország péntek reggel kilenc órától vörös kategóriába tartozó országnak számít, vagyis az innen hazatérő szlovákiai állampolgároknak házi karanténba kell vonulniuk, ha nem tudnak felmutatni egy 72 óránál nem öregebb negatív koronavírustesztet. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZSR) azonban közzétett néhány kivételt is.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. szeptember 17. 17:00

határ
A cseh–szlovák határon állítólag csak véletlenszerűek lesznek az ellenőrzések, nem fognak minden gépkocsit megállítani. - TASR-felvétel

Csehországban az utóbbi hetekben jelentősen romlott a járványhelyzet. Az utóbbi héten folyamatosan ezer felett volt az új betegek száma (kivéve a vasárnapot, amikor a csehek kevesebb tesztet végeznek), szerdán pedig már meghaladta a kétezret is. A fokozódó járványhelyzet miatt az egészségügyi minisztérium járványbizottsága azt javasolta, hogy a szomszédunk is kerüljön fel a kockázatosnak számító vörös országok listájára. A központi válságstáb elfogadta a javaslatot, amely péntek reggel 9 órától lép életbe, azonban hozott néhány kivételt is.

Diákok és dolgozók

Ha valaki Csehországból érkezik Szlovákiába, két lehetősége van: felmutathat egy 72 óránál nem régebbi koronavírustesztet, vagy pedig otthoni karanténba kell vonulnia, és az izoláció ötödik napján letesztelik. Amennyiben negatív lesz a tesztje, véget ér a házi karantén.

Vannak azonban olyan csoportok, amelyekre ezek az intézkedések nem vonatkoznak, vagyis nekik nem kell felmutatni negatív koronavírustesztet, és nem is kell karanténba vonulniuk.

Az egyik ilyen csoportot a diákok képezik, akik Csehországból térnek haza (az óvodás, az alapiskolás, a középiskolás diákok, valamint az egyetemi hallgatók is ide tartoznak). Ahhoz azonban, hogy a rendőri ellenőrzés során ne merüljenek fel problémák, fel kell mutatniuk egy igazolást az általuk látogatott intézménytől arról, hogy valóban ott tanulnak. Szintén kivételt kaphat egy, a diákot kísérő személy, azonban neki ki kell töltenie egy becsületbeli nyilatkozatot.

Ugyanez vonatkozik azokra a 26 év alatti diákokra, akik Csehország területén edzenek, vagy pedig valamilyen sportegyesület tagjai. Ilyen esetben szükség lesz egy igazolásra a tagságról (valamint őket is kísérheti egy személy, akinek nem kell karanténba mennie).

Szintén kivételt kapnak a következő szakmák képviselői: gondozók, egészségügyi dolgozók, kutatók, pedagógusok, valamint a mezőgazdaságban vagy az élelmiszeriparban dolgozó idénymunkások. A művészeknek sem kell karanténba vonulniuk, ha fel tudnak mutatni egy igazolást a műsorgyártóktól, a producertől, a színháztól, vagy pedig valamilyen egyéb intézménytől, amelyben tevékenykedtek.

Az előbb felsorolt intézkedések kifejezetten Csehországra érvényesek, és ha Magyarország vagy Ausztria is felkerül a vörös kategóriába tartozó országok listájára, akkor az esetükben szintén ezeket a szabályokat vezethetik be.

További kivételek

A Közegészségügyi Hivatal viszont pontosította azokat az intézkedéseket is, amelyek nemcsak Csehországra vonatkoznak, hanem az Európai Unió azon országaira is, amelyek kockázatosnak számítanak.

Ennek megfelelően kivételt kapnak a határ mellett élő ingázók, akik legfeljebb 30 kilométerre laknak egy nyitott átkelőtől. Azoknak sem kell karanténba menniük, akik valamilyen szlovákiai hozzátartozóról gondoskodnak. Ehhez azonban szükség van egy igazolásra a gondoszásra szoruló személy orvosától, valamint egy becsületbeli nyilatkozatra arról, hogy valóban családi viszony áll fenn (mindkettő dokumentumnak szlovák nyelvűnek kell lennie). 

Ide tartoznak továbbá a közlekedési szolgáltatásokat nyújtó személyek, a temetkezési vállalatok személyzete, valamint az ország működése szempontjából kritikus infrastruktúrában dolgozó személyek, vagyis például az energetikai szakértők. Az ÚVZSR hozzátette, más szakmák képviselői is kivételt kaphatnak, ha a valamelyik minisztérium jóváhagyja a kérvényt.

(nar, Denník N)

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szijjártó Péter (Fidesz) magyar külügyminiszter az MKP, a Híd és az Összefogás elnökével találkozott, de bejelentette azt is, Magyarország június 24-től megnyithatja az összes határátkelőhelyét ⋌(Felvétel: Szijjártó Péter/Facebook)

A három magyar kisebbségi párt nem állt ki a szexuális kisebbségek jogai mellett

rendőrség illusztráció

Tizenegy emelet magasságból zuhant le egy gyerek Ligetfalun

Vladimír Lengvarský

Jutalmat kaphat, aki beoltatja magát

Roman Mikulec
Frissítve

Mikulec marad a belügyminiszter

Bukovszky László

Sok sebet kapott a közelmúlt

rendőrség

Rollerrel a parkoló autóba hajtott egy 15 éves fiú – 1200 eurós kárt okozott

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.