Közélet

Cseh-szlovák együttműködés az oktatásügyben is

SITA

2015. február 27. 17:34

Pozsony | Jó hír a Csehországban tanuló diákoknak – március végétől automatikusan elismerik a Csehországban szerzett diplomákat.

Március 28-án lép életbe az az intézkedés, amely eltörli az eddigi gyakorlatot a Csehországban szerzett oklevelek elismertetésében. A jelenlegi jogszabályok szerint, amennyiben valaki egy cseh felsőoktatási intézményben szerzett diplomát, akkor 100 eurós illeték és hivatali utánajárás után érheti csak el, hogy neve elé Szlovákiában is bejegyezzék a külhonban elért titulust. Nem lesz szükség arra sem, hogy a tanulmányait itthon folytatni kívánó diák igazolással rendelkezzen az eddigi képzésről. A változásról az Oktatásügyi Minisztérium adott tájékoztatást.

Az intézkedés 20 ezer Csehországban tanuló diákot érint majd, s ugyanúgy érvényes az alap- és középiskolák tanulóira is. Juraj Draxler, a tárca feje szerint ezután nem kell majd két hónapot várni a képzés elismertetésére – azaz ezzel eddig hátráltatták a friss diplomásokat, s többen emiatt nem tudtak munkába állni rögtön az oklevél megszerzése után.

Önnek ajánljuk