Közélet

Csak januárban majdnem nyolcezer vendégmunkást szippantott fel a szlovák piac

Pozsony | Az elmúlt öt évben megduplázódott Szlovákiában a tartózkodási engedéllyel rendelkező, harmadik országbeli állampolgárok száma, az autóiparba hónapról hónapra több ezer – nagyrészt szerb és ukrán – külföldi munkavállaló érkezik. Szlovákia még így is az unió azon országai közé tartozik, ahol aránylag kevés külföldi dolgozik.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2018. február 21. 12:29

munkás
Illusztrációs felvétel - TASR-felvétel

Már az állam és a hatóságok sem tagadják, hogy az országban jelentősen bővülő autóipari termelés miatt elkerülhetetlen a külföldi munkaerő befogadása. Az autógyártóknak több ezer alkalmazottra van szükségük, a rendelkezésre álló helyeket pedig a hazai állástalanokkal már nem tudják betölteni. Tény, hogy az autógyárakban kínált fizetés szlovák szinten is átlagon felüli, egy kelet-szlovákiai számára viszont jelentősen veszít vonzerejéből, ha Nagyszombatba vagy Pozsonyba kell ingáznia, s az utazási költségeken kívül albérletet vagy munkásszállót is kell fizetnie. Az Európai Unión kívüli országok állampolgárainak viszont még ezekkel az elkerülhetetlen többletkiadásokkal is rendkívül előnyös az itteni fizetés. Nem csoda, hiszen egy ukrán munkás otthon átlagosan 7100 hrivnyát (212 euró) kereshet havonta.

„Ezért emelkedik rohamosan a munkavállalás céljából kért tartózkodási engedélyek száma” – állítja Ladislav Csémi, az Országos Rendőr-főkapitányság idegenrendészeti osztályának vezetője. Míg tavaly januárban 3634 személy kapott engedélyt munkavállalás céljából szlovákiai tartózkodásra, idén január végén már 7715 – többségük ukrán (2677) és szerb (2323).

Az autóipar képviselői így is elégedetlenek az idegenrendészettel, amiért túl sokáig tart a kérvények elbírálása. Csémi elismerte, hogy a folyamat nem zökkenőmentes. „Ha éves szinten hirtelen 37 százalékkal megugrik a kérvények száma, akkor erre az esetek többségében nem lehet egyik percről a másikra reagálni” – magyarázta az idegenrendészet főnöke, hozzátéve: áprilistól 20 százalékkal megemelik a nyugat-szlovákiai idegenrendészeti osztályok állományát, ide érkezik ugyanis az összes kérvény több mint 56 százaléka.

Bár egyesek szerint Szlovákiában már most is túl sok külföldi dolgozik, eközben más uniós tagállamokban már százezrekben számolják a harmadik országokból érkező vendégmunkások számát. Lengyelországban például hivatalosan másfél millió ukrán dolgozik, becslések szerint további félmillió pedig feketén. Csehországba 2015-től 122 ezer ukrán vendégmunkás érkezett.
 

2018. február 21. 09:32

Illegális munkavállalókat füleltek le Kassán

Éves összehasonlításban 37 százalékkal ugrott meg idén januárban a munkavállalás miatt tartózkodási engedélyt kérő külföldiek száma; a 7715 kérvényből több mint 2600 érkezett ukrán, 2300 pedig szerb állampolgároktól – tájékoztatott Ladislav Csémi, az Országos Rendőr-főkapitányság idegenrendészeti osztályának vezetője.

Az elmúlt években rohamosan megemelkedett a Szlovákiában legálisan tartózkodó, Európai Unión kívüli országokból származó külföldiek száma. Míg 2012-ben 25 019 ilyen személyt tartottak számon Szlovákiában, 2015-ben már több mint 35 ezret, tavaly pedig 50 395-öt.

Az összehasonlítás kedvéért Lengyelországban másfél millió ukrán dolgozik hivatalosan, és még legalább félmillió feketén, de az ukránok számára népszerű kivándorlási célpont még Oroszország (nyilván elsősorban az orosz nemzetiségűek számára), Csehország és Olaszország is. A portfolio.hu gazdasági hírportál szerint Csehországba 2015 óta 122 ezer ukrán vendégmunkás érkezett, és a cseh kormány az őket is sújtó munkaerőhiány miatt ezt ráadásul a duplájára szeretné emelni.

Szlovákiában is egyre nagyobb a munkaerőhiány, elsősorban a nyugat-szlovákiai autógyárak igényelnek egyre több új alkalmazottat. Csémi szerint amint megugrik az igény a külföldiek legális foglalkoztatása iránt, automatikusan megszaporodik az illegális munkavállalók száma is, ezért a hatóságok a megszokottnál gyakrabban tartanak majd ellenőrzéseket. Például múlt csütörtökön egy kassai építkezésen 62 illegálisan dolgozó külföldi munkást tartóztattak le. A 38 moldovai és 24 ukrán állampolgárt kiutasították az országból, s egy évre kitiltották őket a schengeni övezetből; egy szlovák állampolgár ellen eljárás indult illegális foglalkoztatásért.

Tavaly összesen 340 ilyen ellenőrzést végeztek, a 3228 ellenőrzött személyből 1773 volt külföldi állampolgár. „Az illegális munka miatt 702 külföldit utasítottunk ki az országból” – pontosított Csémi. (dem, TASR)

Önnek ajánljuk

Suhajda Szilárd K2-mászása érvényes, már az Everestre készül – oxigénpalack nélkül

Rossi a walesi vereség után: „Kétarcú csapatom van”

Tenisz Davis-kupa és kézilabda a tévében

18+

VIDEÓ: Felgyújtotta magát egy férfi Pozsony központjában

Turnéra készül a Mötley Crüe

Szerdán mérik fel az ötödikesek tudásszintjét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!