Közélet

Čaputová: az ombudsmani jelentés tudomásul vétele a tisztelet jele

Pozsony | Az ombudsman állításaival nem kell minden egyes parlamenti képviselőnek egyetértenie. Azzal viszont, hogy meghallgatják őt, és tudomásul veszik az általa közölt információkat, Zuzana Čaputová államfő szerint azokat az embereket tisztelik meg, akik az ombudsmani hivatalhoz fordulnak a problémáikkal. Ezt a közösségi oldalán tette közzé azután, hogy az SZK Nemzeti Tanácsa nem vette tudomásul az ombudsman 2019-es tevékenységéről szóló éves jelentést.
TASR

2020. május 14. 17:00

Čaputová
- TASR-felvétel

Az államfő szerdán (május 13.) személyesen is jelen volt a parlamentben, amikor Mária Patakyová ombudsman bemutatta az éves jelentést.

„Tiszteletre méltó az a tevékenység, amit végez. Olyan konkrét személyek fordultak hozzá panasszal, akik az állami szervek tevékenysége miatt kerültek szükséghelyzetbe, vagy sérültek a jogaik”

– figyelmeztetett Čaputová. Hozzátette: az ombudsman hivatala és főleg azok az emberek, akik hozzá fordulnak, a képviselők ideológiai beállítottságától függetlenül megérdemlik a tiszteletet.

A parlament csütörtökön nem hagyta jóvá az ombudsman 2019-es tevékenységéről szóló éves jelentést. A jóváhagyást ellenezte 50 képviselő, mellette szavazott 34, 46 törvényhozó pedig tartózkodott. Az ellenzék mellett a Sme rodina mozgalom frakciója és az OĽaNO legtöbb képviselője is elvetette a jelentést. Az OĽaNO 53 képviselője közül csak 11 szavazott a dokumentum jóváhagyása mellett.

Patakyová a szavazás eredményét tudomásul vette. Leszögezte, hogy továbbra is függetlenül, professzionálisan és az emberek javát szolgálva akarja végezni a munkáját.

A parlament nem hagyta jóvá az ombudsman éves jelentését

2020. május 14. 11:42

A parlament nem hagyta jóvá az ombudsman éves jelentését

A jelentéssel kapcsolatos parlamenti vita keretében kijelentette, hogy egyes képviselők nem értették meg a jelentés tartalmát. Hangsúlyozta, hogy nem akarja az embereket egymásnak uszítani. Az azonos nemű párokkal összefüggésben elmondta: nem célja kétségbe vonni az alkotmány azon részét, amely kimondja, hogy a házasság férfi és nő egyedi köteléke. Hozzátette: a parlament előtt soha nem beszélt a regisztrált partnerségről, de hangsúlyozta egy minimális jogi keret szükségességét, amely biztosítaná az ilyen párok számára a törvény előtti egyenlőséget.

A meg nem született gyermekek jogaival összefüggésben Patakyová felidézte, hogy a Szlovák Alkotmánybíróság korábban úgy határozott: az alkotmány értelmében a meg nem született gyermek nem tekinthető az élethez való jog alanyának. „Mi máshoz kellene tartanom magamat, mint az alkotmányunkhoz?” – tette fel a kérdést a képviselőknek.

Michaela Pavelková, az ombudsmani hivatal munkatársa elmondta: a hivatal történetében most fordult elő negyedszer, hogy a parlament nem vette tudomásul az emberi jogok biztosának jelentését. Először 2013-ban történt ilyen eset, amikor a 2012-es évről szóló jelentést nem hagyták jóvá a képviselők. A későbbiekben nem vették tudomásul a rendőrségi cellákról szóló 2016-os rendkívüli jelentést, illetve a gyermekek szociális védelméről szóló 2017-es rendkívüli jelentést sem.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tüntetés

Eldurvult a tüntetés a parlament előtt, Kollár a rendőröket hibáztatja

Sidó H. Zoltán

VIDEÓ: Beoltott hívőket vár Ferenc pápa, buborékba zárt olimpia

nyaralás illusztráció

A 8 leggyakoribb betegség, ami nyaraláskor előfordul

b

Galéria: Leszokna a dohányzásról, csak nem tudja, hogyan kezdjen neki? Nézzük, mi segített a sztároknak!

medve

Napokig terrorban tartott egy medve egy férfit Alaszkában

olimpia

A 20 milliárd dolláros olimpia – Tokió számokban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.