Čaputová: A Speciális Ügyészség felszámolása jelentősen gyengíti a jogállamiságot

caputova kp

Amennyiben a parlament elfogadja a Speciális Ügyészség (ÚŠP) megszüntetéséről szóló javaslatot, Zuzana Čaputová köztársasági elnök mindenképpen megvétózza azt, szükség esetén pedig az Alkotmánybírósághoz fordul.

Az államfő péntek délután reagált a büntető törvénykönyv módosításával kapcsolatos javaslatra, amelyet a képviselők felvettek az aktuális parlamenti ülés napirendjére, és várhatóan jövő héten már szavaznak is róla. A dokumentum egyebek mellett tartalmazza az ÚŠP megszüntetését, valamint a korrupcióért kiszabható börtönbüntetések hosszának lerövidítését. Mindezek mellett a koalíció módosítana a Bejelentővédelmi Hivatal (ÚOO) jogkörein is, az ezzel kapcsolatos módosítás is felkerült a napirendre.

Az ellenzéki képviselők hevesen tiltakoznak a tervezett lépések ellen, az utóbbi napokban tüntetéseket is szerveztek a parlament és a kormány épülete előtt.

Pénteken Čaputová csatlakozott a bírálók táborához. Hangsúlyozta, az ÚŠP közel 20 évvel ezelőtt jött létre azzal a céllal, hogy hatékonyabbá váljon a korrupció elleni küzdelem. Az államfő elmondta, az intézmény megszüntetésével maga az Ügyészi Tanács sem ért egyet, hiszen ezzel jelentősen lelassulhat a korrupciós ügyek felderítése. Az ÚŠP feladatai ezzel a megyei ügyészségekre kerülnének át, amelyek a tanács szerint egyébként is túlterheltek.

A köztársasági elnök megjegyezte, nem lehet elvonatkoztatni néhány koalíciós képviselő személyeskedő hangvételű nyilatkozatától sem, amelyekben az ÚŠP vezetőjét, Daniel Lipšicet és munkatársait bírálták. Úgy fogalmazott, mindezek fényében a készülő intézkedések célzott beavatkozásnak tűnnek a jogállam működésébe.

Čaputová továbbá felszólalt a Bejelentővédelmi Hivatalt érintő módosítások ellen, szerinte az új törvény jelentősen meggyengítené a védett bejelentői státusszal rendelkezők jogi helyzetét, ami csak elrettentené az embereket a visszaélések bejelentésétől.

A korrupcióért járó büntetések hosszának lerövidítése kapcsán pedig azt mondta, az Európai Unió kellően elrettentő erejű büntetéseket követel meg az uniós forrásokat érintő gazdasági csalásokért, ezért fennáll a veszély, hogy az ország elesik a EU-s támogatásoktól.

A felsorolt érvek, valamint a gyorsított eljárás nem megfelelő indoklása miatt az államfő vétózni fogja a javaslatot, és reális esélyt lát arra is, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?