Bútora: A visszajelzést jellemzően inkább támadásnak vesszük

Daniel Bútora,a leköszönő oktatásügyi miniszter ►(TASR-felvétel)
Pozsony |

Kedden sajtótájékoztatót tartott Daniel Bútora, az oktatásügyi minisztérium leköszönő vezetője. Többek között kiemelte annak jelentőségét, hogy kulturáltan kellene viselkednünk egymással, nemcsak a magánéletben, hanem a hivatali szférában is.

„Ebben az országban az a bevett szokás, hogy túlordítjuk egymást” – mondta Bútora azzal, tapasztalatai szerint a korábbi kormányok során ez a magatartás jellemezte a minisztérium és az egyéb intézmények együttműködését. Bútoráék épp ezt próbálták megváltoztatni. Slavomír Partila iskolaügyi államtitkár arról számolt be, sikeresen megkezdődött az együttműködés a munkaügyi minisztériummal, aminek köszönhetően a szakközépiskolák hatékonyabban reagálnak majd a munkaerőpiac szükségleteire. Partila hangsúlyozta, több intézkedés és törvényjavaslat is készen áll arra, hogy a következő miniszter átültesse a törvényhozásba. Ilyen például az életen át tartó tanulásról szóló törvénytervezet is.

A tárcavezető a minisztérium teljesítménye kapcsán kiemelte az alapiskolai és középiskolai tanárok etikai kódexének frissítését, amiről elmondta, nem pusztán a minisztérium kezdeményezéséből jött létre, hanem más, az oktatásügyben működő szervezetekkel közösen alkották meg. A miniszter fontosnak tartja a vezető pozícióba lépő személyek képzését is. „Az, aki jó orvos volt, még nem feltétlenül lesz jó kórházigazgató” – hozta fel a példát arra, hogy az iskolaigazgatók számára a menedzseri képesítés is szükséges.

Továbbá sikerült véglegesíteni egy, már korábban megkezdett digi- talizációs projektet is, melynek keretein belül 33 millió euró értékű technikai eszközöket kap több mint kétezer iskola.

Michal Fedák államtitkár beszámolt a felsőoktatás terén végzett munkáról. Ahhoz, hogy a tehetséges diákok ne menjenek külföldre tanulni, a szlovák felsőoktatás anyagi kompenzációjára van szükség, ezért a pénzügyminisztériummal együttműködve elfogadták, hogy felsőoktatási intézmények 201 millió eurós támogatást kapnak az elkövetkező három évben.

Bútora elárulta, az őt soron követő oktatásügyi miniszterrel, Tomáš Druckerral (Hlas) már háromszor is találkozott a választás óta, és tárgyaltak a megkezdett projektek menetéről. Bútora kész arra, hogy a jövőbeli miniszter tanácsadója legyen, amíg erre szükség van.

A leköszönő miniszter kijelentette, mandátumára végig úgy tekintett, mint egy küldetésre vagy egy projektre, aminek előre látható a vége, most pedig örömmel tér vissza előző munkájához.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?