Bukovszky: Javuló tendenciát mutat a települések kisebbségi nyelvhasználata

(Somogyi Tibor felvétele)
Pozsony |

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos levélben szólította fel a nemzetiségek által lakott településkét, május végéig pótolják a kisebbségi nyelvhasználat kapcsán felmerülő hiányosságokat.

A kormányhivatal korábban már felszólította az államigazgatási szerveket és a megyéket, ezúttal pedig a kisebbség lakta településeket, távolítsák el a kisebbségi nyelvhasználattal kapcsolatban felmerülő törvénysértéseket. Az államigazgatás területén első körben a belügyminisztériumban értékelték ki külön-külön az összes járási hivatalt, a levéltárakat és a tűzoltó parancsnokságokat. A szociális minisztériumon belül pedig a család- és munkaügyi hivatalokat ellenőrizték, majd a harmadik fázisban értékelték ki a településeket.

Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos (Somogyi Tibor felvétele)

Bukovszky szerint a felszólítást a kormányhivatal felmérése előzte meg, melynek keretein belül a települések egy kérdőívet kitöltve, önbevallásos alapon jelezték a hiányosságokat. Jelentésében arról számol be, 2022-ben a helyes kisebbségi nyelvhasználatot alkalmazó települések száma 58-cal nőtt, így javuló tendenciát figyelhetünk meg. Az összesen 638 kisebbséggel rendelkező település közül így már 114 helyesen használja a kisebbségi nyelvtörvénykét. Ebből 108 magyar és 6 ruszin település. Bukovszky szerint a felszólítás különböző reakciókat váltott ki az önkormányzatokból. Míg bizonyos települések sérelmezik a számonkérést, mások etikai és szakmai segítségkéréssel fordulnak a kormányhivatalhoz. Az önkormányzatoknak május végéig kell jeleznie a kormányhivatal felé, hogy milyen formában fogják pótolni a hiányosságokat. Javítanivaló viszont még mindig maradt, mivel a magyar lakta települések egyharmada máig nem informálja megfelelő módon lakosait arról, milyen nyelvi jogaik vannak, illetve milyen módon lehet őket használni.

„Ez törvénysértésnek minősül”

– mondta Bukovszky. 

További egyharmad nem rendelkezik kétnyelvű formanyomtatványokkal, bizonyos helységeknél pedig hiányoznak a kétnyelvű hivatali megjelölések. A kormánybiztos hozzátette, vannak olyan önkormányzatok, amelyek a saját hatáskörükben lévő formanyomtatványokat a weboldalukra feltöltve elérhetővé tették magyar nyelven is.

Gyimesi György parlamenti képviselő (TASR-felvétel)

Mint ahogy arról lapunk korábban beszámolt, nemrégiben Gyimesi György parlamenti képviselő azzal szándékozott bizonyítani kisebbségvédelmi tevékenységét, hogy lefordíttatott a munkaügyi hivatal számára 10 munkavállalással kapcsolatos kérvényt és további 30 igazolást, kérelmet, illetve nyilatkozatot, melyeknek mintája a hivatalok weboldalán válik majd elérhetővé. Összesen 57 ilyen formanyomtatvány lefordítását ígérte meg, ezeknek szintén május végéig kellene elérhetővé válniuk. Bukovszky elárulta lapunknak, a képviselő ezt a bejelentését azután tette, hogy ő, mint kormánybiztos megbízta Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi minisztert a nyomtatványok lefordítására. Elmondása szerint a képviselő őt személyesen nem kereste meg az üggyel kapcsolatban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?