Közélet

Bugár: a főrendőr négyéves mandátumáról tárgyal a koalíció

Pozsony | Hét helyett négy évre választhatnák meg az új országos rendőrfőkapitányt. Erről a koalíciós pártok tagjai tárgyalnak Bugár Béla, a Híd elnöke szerint.
TASR

2018. szeptember 8. 14:21

Bugár Béla - TASR-felvétel

Bugár szerint a négyéves mandátummal el lehetne érni, hogy a főrendőr személye ne függjön a koalíciós pártok politikusaitól, valamint így egy esetleges kormányváltás során az új garnitúra dönthetne a leváltásról.

"Ha januárban új főrendőrt választanának ezzel a módszerrel, akkor a következő kormány a választási időszakának a felénél törvénymódosítás nélkül dönthetne arról, hogy meghagyják őt a funkciójában vagy leváltják" - mondta Bugár.

Veronika Remišová ellenzéki politikus (OĽaNO) szerint a főrendőr megválasztásáról folyó vita eddig csak "politikai színház és ködösítés".

 

2018. szeptember 6. 09:37

Saková: Ezen a héten lezárják a rendőrfőnök-választásról szóló vitát

"Ezzel csak a koalíció kívánja bebetonozni a saját emberét, aki majd elfedi a botrányaikat" - tette hozzá az OĽaNO frakcióvezetője. "A héttagú választási tanács hat tagját a belügyminiszter asszony jelöli ki, vagy az ő közvetlen beosztottjai közül kerülnek majd ki a tagok."

Remišová szerint két lehetséges megoldás létezne. A főrendőrt vagy a kormányfő jelölné ki, és ezzel vállalná érte a teljes politikai felelősséget, vagy ténylegesen igazságos és átlátható választási folyamatra lenne szükség. Szerinte a mostani egyáltalán nem az.

Bugár Béla az RTVS Szombati párbeszédek (Sobotné dialógy) című vitaműsorában erre úgy reagált: a mostani törvénytervezet szerint a választási bizottságnak három lehetséges jelöltet kell választania, akikből a védelmi bizottság tagjai egyet ajánlanak. "Ha nem így történik, az egész folyamatnak meg kell ismétlődnie."

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Már ketten meghaltak Nyitrán influenzában

Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

VIDEÓ: Beintett a rendőröknek, majd megpróbált meglépni előlük

Le kell bontani a szeredi hidat

Közbeszerzési törvényt sértettek Ógyallán

Bugár már unja, hogy neki kell kibékítenie a közjogi méltóságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?