Közélet

Bohumila Tauchmannová-Záborská elnökjelölt összegyűjtötte a 15 000 aláírást

Pozsony | Bohumila Tauchmannová-Záborská polgári elnökjelölt összegyűjtötte az indulásához szükséges, megfelelő számú aláírást. Egy év alatt több mint 15 ezren írták alá a petícióját. Erről szerdai sajtótájékoztatóján számolt be az elnökjelölt.
TASR

2018. szeptember 19. 16:21

Bohumila Tauchmannová-Záborská - TASR-felvétel

„Egy év alatt, tavaly szeptember 19. óta 142 városban fordultam meg. Mintegy 70 000 járókelőt szólítottam meg, közülük mintegy 12 ezren írták alá a petíciót. További 3000 aláírást küldtek a barátaim és azok, akik kedvelnek” – fejtette ki Tauchmannová-Záborská.

Az elnökjelölt mintegy 7000 órát töltött a terepen. „Kijelenthetem, hogy megismertem Szlovákiát, megismertem az embereket. Van róla elképzelésem, mit gondol a nemzet, és milyen megoldást akar” – jegyezte meg Tauchmannová-Záborská. Úgy véli, az elnök feladata, hogy a feltérképezett vélemények alapján megnyisson bizonyos témákat, és az össztársadalmi diskurzus tárgyává tegye azokat.

 

2018. szeptember 11. 10:38

Róbert Mistríkre szavaznának a legtöbben

Korábban többen is jelezték, hogy indulnának az elnökválasztáson, és ennek érdekében aláírásgyűjtésbe kezdtek. Köztük van Bugár Béla (Most-Híd), Radovan Znášik, Juraj Zábojník biztonsági elemző, Eduard Chmelár politikai elemző, Robert Mistrík tudós, Zuzana Čaputová (Progresívne Slovensko), Milan Krajniak (Sme rodina), Fegyveres Oszkár (ifj. Michal Kováč elrablásának szemtanúja), Marian Kotleba (ĽSNS), František Mikloško (a KDH volt politikusa), Róbert Švec (Slovenské hnutie obrody) és Štefan Harabin (a Legfelsőbb Bíróság bírója). Jelöltetni szeretné magát Gabriela Drobová televízióigazgató is.

A következő elnökválasztásra 2019 tavaszán kerül sor. A pontos dátumot a parlament elnöke jelenti be. Andrej Kiska, a jelenlegi államfő nem indul újra. Államfőnek bármelyik szlovák állampolgár jelöltetheti magát, akinek Szlovákiában van az állandó lakhelye, és a választás napjáig betölti legalább a 40. életévét. Az elnökválasztáson való induláshoz legalább 15 parlamenti képviselő támogatására, vagy egy 15 000 állampolgár által aláírt petíció benyújtására van szükség.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Beiktatták hivatalába Zuzana Čaputovát - ÖSSZEFOGLALÓ

Jégesővel jönnek a viharok vasárnap

150 euróval nőhet a gyermekgondozási segély a dolgozó szülőknek

Čaputová magyarul is köszönetet mondott első, elnökként elmondott beszéde végén

Dankónak köszönhetően Čaputová beiktatásán is volt egy baki

Heti két óra a természetben a jó egészség elengedhetetlen feltétele

Legfrissebb galériák
Olvasta már?