Közélet

Bezák: ŠtB-s módszerekkel váltottak le

Pozsony | A pártállam titkosrendőrsége által alkalmazottakhoz hasonlítanak azok a módszerek, amelyekkel menesztettek – jelentette ki Róbert Bezák leváltott nagyszombati érsek ma a Markíza televízióban.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2012. december 16. 17:05

A nyugalmazott érsek elmondta, állítólagos névtelen levelekre hivatkoztak, melyeket a szlovák hívektől és papoktól kaptak. „Ha van vádló, van arca is. Ha leveleket küldtek a Vatikánba, akkor azokat valószínűleg megírta valaki. Választ azonban nem kaptam” – mondta a volt főpap.

A névtelen fenyegetőzéseket a volt érsek hivatali ideje alatt sosem vette komolyan. „Mivel ez elég veszélyes. Ez a múlt rendszer ŠtB-s praktikáira emlékeztet, állítólagos, névtelen... Hisz nem kedvelhet bennünket mindenki, így bizonyos fokú objektivitásról is szó van, ezért kérdeztem” – mondta
 
A volt érsek elmondta, senki nem kérdezett tőle semmit, minden csendben zajlott le, végül megérkezett a levél, melyben menesztették. „Ez nem tetszik, nem tűnik méltónak az egyházhoz” – mondta. Bezák hangsúlyozta: nem tett semmi olyant, amit normális emberek ne tennének. „Nem én fedeztem fel a tornázást, a kerékpározást vagy a koncerteket érsekként. Így éltem kiskoromtól. Nem vagyok csodabogár, csak azt teszem, amit mindig is tettem. A normális emberek többsége így él” – mondta Bezák, aki szerint az egyház bezárkózik.
 
„Azt szerettem volna, ha az egyház a civil szektorban elfogadottá válik. Nem egy alkalommal ugyanis egy exkluzív klub válik belőle. Jézus Krisztus sem élt egy exkluzív klubban, pogányok és bűnösök közé járt” – mondta Bezák.
 
Az egyháznak azonban nem nagyon tetszik, hogy a menesztett érsek a sajtóban is megszólalt. Előbb a Cseh Televízióban, majd a TA3-ban, végül a Markízában is nyilatkozott. A Szlovák Katolikus Püspöki Kar szerint  Bezák megsértette XVI. Benedek pápát, ezért bocsánatot kellene kérnie tőle. Jozef Kováčik, a püspöki kar szóvivője szerint a sajtóban való üzengetés nem a megfelelő módszer arra, hogy ilyen komoly problémákat megoldjanak. Kováčik hangsúlyozta, a Szlovák Katolikus Püspöki Karnak nincs hatásköre arra, hogy Bezák elleni lépésekkel foglalkozzon, de a történteket logikusnak tartják.  (SITA, TASR)
Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?