Közélet

Bezák: ŠtB-s módszerekkel váltottak le

Pozsony | A pártállam titkosrendőrsége által alkalmazottakhoz hasonlítanak azok a módszerek, amelyekkel menesztettek – jelentette ki Róbert Bezák leváltott nagyszombati érsek ma a Markíza televízióban.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2012. december 16. 17:05

A nyugalmazott érsek elmondta, állítólagos névtelen levelekre hivatkoztak, melyeket a szlovák hívektől és papoktól kaptak. „Ha van vádló, van arca is. Ha leveleket küldtek a Vatikánba, akkor azokat valószínűleg megírta valaki. Választ azonban nem kaptam” – mondta a volt főpap.

A névtelen fenyegetőzéseket a volt érsek hivatali ideje alatt sosem vette komolyan. „Mivel ez elég veszélyes. Ez a múlt rendszer ŠtB-s praktikáira emlékeztet, állítólagos, névtelen... Hisz nem kedvelhet bennünket mindenki, így bizonyos fokú objektivitásról is szó van, ezért kérdeztem” – mondta
 
A volt érsek elmondta, senki nem kérdezett tőle semmit, minden csendben zajlott le, végül megérkezett a levél, melyben menesztették. „Ez nem tetszik, nem tűnik méltónak az egyházhoz” – mondta. Bezák hangsúlyozta: nem tett semmi olyant, amit normális emberek ne tennének. „Nem én fedeztem fel a tornázást, a kerékpározást vagy a koncerteket érsekként. Így éltem kiskoromtól. Nem vagyok csodabogár, csak azt teszem, amit mindig is tettem. A normális emberek többsége így él” – mondta Bezák, aki szerint az egyház bezárkózik.
 
„Azt szerettem volna, ha az egyház a civil szektorban elfogadottá válik. Nem egy alkalommal ugyanis egy exkluzív klub válik belőle. Jézus Krisztus sem élt egy exkluzív klubban, pogányok és bűnösök közé járt” – mondta Bezák.
 
Az egyháznak azonban nem nagyon tetszik, hogy a menesztett érsek a sajtóban is megszólalt. Előbb a Cseh Televízióban, majd a TA3-ban, végül a Markízában is nyilatkozott. A Szlovák Katolikus Püspöki Kar szerint  Bezák megsértette XVI. Benedek pápát, ezért bocsánatot kellene kérnie tőle. Jozef Kováčik, a püspöki kar szóvivője szerint a sajtóban való üzengetés nem a megfelelő módszer arra, hogy ilyen komoly problémákat megoldjanak. Kováčik hangsúlyozta, a Szlovák Katolikus Püspöki Karnak nincs hatásköre arra, hogy Bezák elleni lépésekkel foglalkozzon, de a történteket logikusnak tartják.  (SITA, TASR)
Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Vadkerti Imre

Trianonról írnak dalt Vadkerti Imréék

b

Tragédia: lezuhant a hídról az autó, egy személy életét vesztette

mm
Frissítve

Matovič megegyezett a fitneszközpontok tulajdonosaival

Jozef R.-t vádolta meg az ügyész Ernest Valko ügyvéd meggyilkolásával

pénz euró

Áprilisban 60 935 személy szorult szociális segélyre

koronavírus vuhan

Vuhanban 6,5 millió tesztet végeztek 10 nap alatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.