Közélet

Bemutatta választási programját az Összefogás

Pozsony | Ma mutatta be Pozsonyban a programját az Összefogás párt, amelyet – a közös indulásuk esetén – az MKP és a Magyar Fórum prioritásaival is összefésülnek.
Czímer Gábor

2019. november 18. 13:31

A képen (balról jobbra) Nagy József, Rácz Orsolya, Kovács György, Mózes Szabolcs és Orosz Örs
A képen (balról jobbra) Nagy József, Rácz Orsolya, Kovács György, Mózes Szabolcs és Orosz Örs

Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, programjukban az összes szakterületet le akarták fedni, ezért 8 témakörbe osztották a javaslataikat. Mindegyik témakörbe két-két alprogram tartozik.

A program régiófejlesztési és turizmusra vonatkozó részét Bara Zoltán dolgozta ki, lényeges pontja, hogy Dél-Szlovákiának pozitív gazdasági diszkriminációra van szüksége. Az egészségügyi és szociális szektorra vonatkozó javaslatokat Kovács György állította össze. Elsősorban a népegészségügy és a szűrővizsgálatok fontosságát emelte ki. Pénzügyi területen a kis- és középvállalkozók támogatását tartják fontosnak.

A kultúra területén tett javaslatokról Orosz Örs beszélt. A meglévő intézményrendszer stabil finanszírozását, megerősítését emelte ki. Ezen túl a tudományos intézmények normatív finanszírozásának szükségességét hangsúlyozta, de a programban kiemelt szerepet kapott a szlovákiai magyar közösség szimbólumainak megteremtése is. Mózes hozzátette, el szeretnék érni a Kisebbségi Kulturális Alap pénzkeretének növelését, de az iskolaügyben fontosnak tartják a kisebbségi oktatási önkormányzatiság megteremtését, a tankönyvek és a kerettanterv reformját is.

Az igazságügy és kisebbségvédelem témájában a kettős állampolgárságot tiltó törvény eltörlését, és az Alkotmány preambulumának megváltoztatását emelték ki a programban. Mózes hozzátette, az egyik fontos céljuk a magyar-szlovák kapcsolatok javítása. Nagy József a mezőgazdasági és környezetvédelmi szegmensben tervezett változtatásokkal kapcsolatban arról beszélt, kiemelt célként kell kezelni a klímaváltozással szembeni harcot, a települések zöldterületeinek növelését, illetve a víz-, lég- és talajszennyezés visszaszorítását.

A programban fontos szerepet kapott az infrastruktúrafejlesztés is. Mózes kiemelte a vasúti közlekedés fejlesztését, a megyei fenntartásban lévő utak felújítását, az R7-es és R2-es gyorsforgalmi út továbbépítését. A dokumentum kül- és biztonságpolitikára vonatkozó fejezetét külső szakértőként Rácz Orsolya, a GLOBSEC szakértője dolgozta ki. Rácz hangsúlyozta az euroatlanti integráció fontosságát és azt, hogy Szlovákiának tejesítenie kell a NATO tagsággal járó kötelezettségeit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A nonprofit szervezet a magyar pártok kampányának átláthatóságát is értékelte

Antibiotikumból keveset, vitaminból sokat fogyasszunk!

Frissítve

GALÉRIA: Előzetes letartóztatásban a gázrobbanás ügyében gyanúsított munkások

Új területre költöztetik a bozóttüzek miatt élőhely nélkül maradt koalákat Ausztráliában

Veszélyes lehet az energiaital-fogyasztás

Kozák, Hyballa és az okoskodás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.