Közélet

Bašternákot áthelyezték a máriatölgyesi börtönbe

Ladislav Bašternák vállalkozót, akit csütörtökön (3. 14.) öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélt a Pozsonyi Kerületi Bíróság háromtagú tanácsa adó- és járulékfizetés elkerülésének bűncselekménye ügyében, kedden áthelyezték a pozsonyi büntetés-végrehajtási intézetből a máriatölgyesi börtönbe. Erről igazságügyi források tájékoztatták a TASR hírügynökséget.
TASR

2019. március 26. 13:59

Ladislav Bašternák - TASR-felvétel

Bašternák az ítélethirdetés utáni napon, vagyis pénteken (3. 15.) önként jelentkezett az Igazságügyi Palotában. A kiszabott büntetést a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie. Bašternák a pozsonyi intézetben több egészségügyi vizsgálaton esett át, beleértve a pszichológiai vizsgálatokat is. Csak ezt követően határoztak arról, hogy a 17 szlovákiai börtön közül melyikbe helyezik át őt.

Adrián Baláž, az Igazságügyi Rendészet és a Büntetés-végrehajtási Alkalmazotti Kar (ZVJS) vezérigazgatói irodájának igazgatója korábban elmondta: arról, hogy az elítéltet melyik büntetés-végrehajtási intézetben helyezik el, a vezérigazgatóság dönt a végrehajtási fokozat, a büntetés időtartama, a bűncselekmény súlyossága, az életkor, az egészségi állapot, a végzettség és az elítélt személyiségének pszichológiai vizsgálata alapján.
 

A legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben az elítéltet szobában, nem cellában helyezik el, közvetlenül érintkezhet a látogatóival, a szálláshelye pedig ébresztőtől takarodóig nincs kulcsra zárva. Az elítéltnek megengedik továbbá, hogy az intézet meghatározott területén belül mozoghasson, ezen kívül bevonják őt az intézet falain kívül végzett munkákba is. Az intézet által kiszabott munkafeladatok elvégzésétől függően engedélyezhetik neki az intézet falain kívüli szabad mozgást is.

2019. március 14. 09:56

Öt évet kapott Bašternák, a vagyonát is elkobozzák

Annak ellenére, hogy Bašternákot öt év szabadságvesztésre ítélték, elméletileg a büntetése két harmadának, vagy akár felének letöltése után is szabadlábra kerülhet. A feltételes szabadlábra helyezésről bizonyos feltételek teljesítése esetén az a bíróság dönt majd, amelynek a körzetében Bašternák a büntetését fogja tölteni.

Bašternák nem volt jelen az ítélethirdetésen, ügyvédje, Peter Filip képviselte őt. A Kerületi Bíróság megerősítette az alacsonyabb fokú, Pozsony II Járásbíróság által tavaly hozott ítéletet, amely így jogerőssé vált. Filip ugyanakkor nem zárta ki, hogy rendkívüli jogorvoslat alkalmazását fogja kérvényezni.
 

Bašternák vagyona az államra száll, mivel jelentős kárt okozott. A vagyonelkobzást az illetékes csődbíróság, ebben az esetben a Pozsony I Járásbíróság intézi múlt hét óta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A Kuciak-gyilkosság ráirányította a figyelmet az újságírók biztonságára

Külföldi kezelés: nem fizet mindent a biztosító

Hokidöntők a tévében

Frissítve

Az SaS politikusának autóját húzták ki a Garamból, a kocsi belseje csupa vér volt

Agyonlőtték a Trainspotting színészét

Ijesztő baleset: autók repültek a D2-esen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?