Közélet

Bašternák elajándékozza a vagyonát

Pozsony | Az adócsalás vádjában bűnösnek talált Ladislav Bašternák fokozatosan minden vagyonát családtagjaira íratja. Az ügyész nem kezdeményezte vagyona zárolását, így előfordulhat, hogy a bírósági per végére minden vagyonától megszabadul.
Ibos Emese

2018. december 11. 17:55

Ladislav Bašternák menti a menthetőt - TASR/AP-felvétel

Ladislav Bašternák november 7én a bíróság előtt elismerte, hogy indokolatlanul igényelt vissza 2 millió eurónyi adót. A bíró első fokon öt év szabadságvesztésre ítélte a vállalkozót, aki azonnal fellebbezett a büntetéssel szemben. A sajtó a tárgyalás napján derítette ki, hogy a nagyvállalkozó fokozatosan elkezdte átmenteni vagyonát legközelebbi hozzátartozóira. Hat nappal a tárgyalás előtt feleségének ajándékozta a pozsonyi Slavínon található hatalmas luxusvilláját.

Elajándékozza vagyonát

Számolt ugyanis azzal, hogy a bíróság az államot ért kár miatt akár el is kobozhatja vagyonát.

Az ügyben eljáró ügyész azonban nem kezdeményezte a vállalkozó vagyonának lefoglalását. A speciális ügyészség hivatalos álláspontja szerint azért, mert erre nem voltak törvényes okok. Ladislav Bašternák azóta elajándékozta a pozsonyi várhegyen található másik villáját, illetve az óvárosi Five Star Residence luxuslakásban található lakásait is.

 

2018. november 8. 14:15

Bašternák után három másik ügyben is nyomoznak

Három vizsgálat zajlik

Ladislav Bašternákkal szemben hasonló adócsalási ügyekben további három vizsgálat folyik. Ennek ellenére vagyonát máig nem zárolták. A legfrissebb sajtóhírek szerint a férfi november 28-án a Bonaparte luxuslakóparkban található további két luxuslakását is feleségének ajándékozta. Az egyik nyomozás éppen ezen lakópark megépítésének körülményeit vizsgálja. Ha ugyanis beigazolódna, hogy itt is adót csalt, akkor a lakások értékesítéséből szerzett vagyonát elkobozhatná a bíróság, illetve elkobozhatta volna, ha azt időben zárolják.

Bašternák hátradőlhet

Az ellenzék szerint rossz hír Szlovákia számára, hogy az adócsaló Bašternák fokozatosan átmenti vagyonát családtagjaira. Veronika Remišová arra is emlékeztet, hogy a kormánykoalíció elutasította az OĽaNO törvényjavaslatát, mely a vagyon zárolására vonatkozott. „A végeredmény az, hogy a bűnözők vagyona biztonságban van” – mondta az OĽaNO-s parlamenti képviselő. Veronika Remišová hibának tartja azt, hogy a plénum a vagyoneredetéről szóló törvényt sem hagyta jóvá. Ez a jogszabály lehetővé tette volna, hogy olyanok vagyonát foglalják le, akik nem tudják hitelesen igazolni, hogyan gazdagodtak meg.

Ladislav Bašternákkal szemben összesen 8 millió eurónyi adócsalási ügyben folyik eljárás. Kérdés, hogy ezt az összeget is be lehet-e majd hajtani a vállalkozón – ha beigazolódik bűnössége – ha időközben mindenét családtagjaira menti át.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A külföldi élelmiszer továbbra is kiszorítja az üzletekből a hazait

Érsekújvár: a hóban fekve találták meg az eltűnt nőt

Több harmadosztályú út javítását tervezik Nyitra megyében

Megújult a kaszárnya déli szárnyának teteje is

Modellektől lopott, manipulált képekkel csábította Alena Zs. Glváčot

Fucsovics továbbra sincs a DK-csapatban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?