Az SaS elutasítja több választókerület létrehozását

Branislav Gröhling

Az SaS elutasítja, hogy az országos választókerület helyett több választókerületet vezessenek be Szlovákiában. Azzal érvel, hogy ezáltal nem lennének egyenértékűek a választók szavazatai, több szavazat veszne el, és politikai hátsó szándékot lát a törvényjavaslat mögött. Éppen ezért felszólította a szintén ellenzéki KDH-t, hogy ne támogasson ilyen módosításokat a választójogi törvényben.

„Nem állja meg a helyét az az érv, hogy ez egy demokratikusabb választási rendszer lenne és javulna a parlamenti képviselet. Mivel a törvények az ország egész területén érvényesek, a szavazóknak jogában áll országos képviselőket választani. Az sem igaz, hogy egy adott kerületből származó képviselő többet tehet a saját régiójáért, mint mások, ezt azoknak a kelet-szlovákiai smeres képviselőknek a tevékenysége is cáfolja, akik hosszú évek óta parlamenti képviselők, de egyáltalán nem tettek semmit a keleti régiókért – jelentette ki Branislav Gröhling, az SaS elnöke.

A párt szerint politikai hátsó szándék húzódik a javaslat mögött, és a változás csakis a Smernek kedvezne, mert ezáltal sokkal több mandátumot szerezne. A párt ezért felszólítja a KDH-t, hogy ne támogasson ilyen törvénytervezetet, és ne dőljön be a kormánykoalíciónak. „Egy ilyen módosítás nem segítené a képviseleti demokráciát Szlovákiában” – zárta Gröhling.

A választási rendszer módosításáról Matúš Šutaj Eštok, a Hlas elnöke, belügyminiszter, valamint Milan Majerský, a KDH elnöke beszélt egy hétvégi politikai tévévitában, egyetértettek abban, hogy több választókerületre lehetne osztani az országot. A Hlas további megvitatásra a koalíciós tanács elé terjeszti a javaslatát. A KDH a nyolc megyével megegyező választókerületek létrehozásával értene egyet, ebben az esetben elképzelhetőnek tartja a kormánykoalíciós javaslat támogatását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?