Közélet

Az R7-es terve még nem emelte az ingatlanárakat

Somorja/Pozsony | Míg Nyitrán és környékén annak idején megugrott az ingatlanok és telkek ára a Jaguar Land Rover gyár letelepedéslének hírére, ám a Somorjáról Pozsonyba vezető R7-es gyorsforgalmi út projektje egyelőre nem váltott ki ilyen hatást.
author
Demecs Péter

2016. október 12. 21:05

A bejelentés nem volt különösebb hatással az ingatlanárakra. Az R7-es esetében a piac még kivárja, milyen hatással lesz az út a forgalomra.

A sofőrök úgy várják az R7-es gyorsforgalmi út Pozsonyba vezető szakaszának átadását, mint a megváltást. Abban bíznak, hogy az új útnak köszönhetően végre meg-szűnnek a több kilométeres dugók a túlterhelt 1/63-as úton. Több szakértő szerint viszont egyelőre kérdéses, meghozza-e a várt eredményt az új gyorsforgalmi út, nem kizárt ugyanis, hogy a forgalmi dugók csak áttolódnak az egyik útról a másikra.

Ha eltűnnének a kocsisorok, azt minden bizonnyal a régió ingatlanpiaca is megérezné. Míg évekkel ezelőtt emberek százai költöztek a Pozsonytól délre fekvő községekbe, addig az utóbbi időben egyre többen vannak azok, akik a rossz közlekedési helyzet miatt a visszaköltözést fontolgatják.

Nem emelte az árakat az R7-es

Tomáš Némethy ingatlanszakértő szerint az elmúlt időszakban érdemben nem változtak az ingatlanárak az R7-es építése miatt. „Természetesen a gyorsforgalmi út és az új pozsonyi körgyűrű környékén is idővel bizonyára drágábbak lesznek a lakások és házak, ha az új útszakasznak köszönhetően könnyebb lesz bejutni a fővárosba” – mondta Némethy. A szakértő úgy látja, hogy a beruházók, tekintettel az R7-es nyomvonalára elsősorban a Slovnaft környékén levő telkek iránt fognak érdeklődni. Nem kizárt, hogy a következő években, az új útszakasz építésével párhuzamosan újabb lakóparkok épülnek az érintett régióban.

Némethy szerint meg kell várni, milyen hatással lesz az R7-es gyorsforgalmi út és a D4-es körgyűrű a forgalomra. Ha pozitív, akkor arra bizonyára az ingatlanpiac is reagál, ha viszont negatív, akkor az árak nem fognak jelentősen megugrani. „Annak ellenére, hogy egy jóváhagyott projektről van szó, s az építkezés előkészületei már folynak, százszázalékos pontossággal továbbra sem lehet tudni, pontosan mikorra készül el az új út. Késések ugyanis lehetnek. Ami pedig még ennél is több kérdést vet fel, az a forgalom alakulása. Előfordulhat, hogy a dugók az egyik városrészből csak áttolódnak egy másikba, ami az ottani ingatlanárakra lehet negatív hatással” – magyarázta Tomáš Némethy.

Több a lakás

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) adatai is igazolják, hogy az ingatlanárak az utóbbi években fokozatosan emelkednek, a közlekedési projektek jóváhagyása pedig nem volt különösebb hatással az árakra. Az NBS lapzártánkig csak a féléves statisztikai adatokat közölte. Ezekből kiderül, hogy a Pozsonyi kerületben tavaly egy lakás négyzetmétere átlag 1693 euróba került, 2016 első félévében ez az összeg 1785 euróra ugrott négyzetméterenként. A Nagyszombati kerületben is észleltek némi növekedést, ám csak minimálisat, míg az első negyedévben 839 euró volt az ingatlan átlagára négyzetméterenként, addig három hónappal később 860 euró. A növekedés nem nevezhető ugrásszerűnek, mivel többéves stagnálás után, a gazdasági válságot követően fokozatosan kezdtek emelkedni az ingatlanárak a jelenlegi szintre.

Mindezek mellett a fővárosban hatalmas az új lakások kínálata. A Benconct Investments tanácsadó cég adatai szerint júliustól szeptember végéig 1017 lakást adtak el Pozsonyban, a piacon a figyelt időszakban 4400 lakás volt – ezek tizede már befejezett, beköltözésre kész állapotban. A társaság elemzője, Matúš Jančura szerint a vásárlókat elsősorban az ösztönzi, hogy jelenleg rendkívül kedvező feltételekkel lehet hitelt felvenni. „Ez arra ösztönzi az embereket, hogy mielőbb vegyenek ingatlant, mivel attól tartanak, hogy a jó idők hamarosan véget érnek” – állítja Jančura.

Az NBS szerint míg az ingatlanpiac a Pozsonyi és a Nagyszombati kerületben még kivár, addig a Nyitrai kerületben, miután jóváhagyták a Jaguar Land Rover gyárának megépítését, megugrottak az árak. A lakások négyzetméterenként 9,3 százalékkal drágultak, a házak ára pedig közel három százalékkal emelkedett.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
matovič k

Matovič: A betegek veszítettek az orvosok béremelésével

Peter Pčolinský

Belengette az előrehozott választás lehetőségét a Sme rodina

Az ittas sofőrt csak a sínek állították meg

TRAGÉDIA: Vasúti sínek közé feküdt egy fiatal férfi, a vonat halálra gázolta

Branislav Gröhling k

SaS: Szlovákia legnagyobb problémája Igor Matovič

zelenszkij k

Kijev azzal vádolja Moszkvát, hogy megpróbálja kiirtani a teljes ukrán nemzetet

benzinkut

Az ukrajnai háború kitörése óta nem volt ennyire olcsó a benzin

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.