Közélet
Képarchívum - TASR-felvétel

Az OĽaNO is nagyra értékeli Kiska döntését

TASR

2018. március 20. 15:50

Frissítve
Pozsony | Igor Matovič, az OĽaNO ellenzéki párt elnöke a pozsonyi gyertyás tüntetés közelgő, 30. évfordulóját emlegette Andrej Kiska köztársasági elnök mai döntése kapcsán, miszerint nem hajlandó kinevezni Pellegrini új kormányát.

Matovič szerint Szlovákia megint történelmi mérföldkő előtt áll, bár az emberek előrehozott választásokat akarnak, Kiska viszont egy megbízható és nem megosztó kormányt szeretne.

Grendel Gábor Kiska döntésével összefüggésben elmondta, hogy az alapján Robert Kaliňáknak nem kellene hatással lennie az állam vezetésére. "Már tegnap rámutattunk arra, hogy Ráž és Kaliňák között baráti viszony van. Ez indokolja a vele szembeni bizalmatlanságot" - tette hozzá.
 

2018. március 20. 14:24

Bugár egyelőre nem látja indokoltnak az előrehozott választásokat

Matovič szerint a mostani rendszernek létezik alternatívája. 

Matovič továbbá elmondta: "Robert Ficónak meg kell tartania a kormányt, hogy a Legfelsőbb Bíróság bíróit kijelölhesse." Hozzátette: "Ha nem loptak, nincs mitől félniük."

Az OĽaNO elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy az ellenzék összefogjon a "maffiakormány" ellen, szerinte Szlovákia lakossága továbbra is új kormányt szeretne, nem bábszínházat. 
 

2018. március 20. 13:24

Ráž és Laššáková is tiszteletben tartják Kiska döntését

Andrej Kiska köztársasági elnök mai döntésével kapcsolatban Richard Sulík, az SaS elnöke is nyilatkozott. Szerinte Kiska "rendkívüli döntést hozott egy rendkívüli helyzetben."

„Már három hete húzódik ez az egész, és az ország irányíthatatlanná válik. Ha az indulatokat meg akarjuk fékezni, akkor a tisztességes és korrekt megoldás az előrehozott választások kiírása lenne” – üzente Sulík. 

Sulík ugyanakkor megérti, hogy az államfőnek nem lenne szabad értékelni az egyes minisztereket. „De egy rendkívüli helyzetről van szó. A kormányválság egy újságíró és annak jegyese ellen elkövetett kettős gyilkossággal kezdődött, egy olyan újságíró megölésével, aki épp ennek a kormánynak a gyanús ügyeivel foglalkozott. Ha a gyilkosságot alaposan ki akarják vizsgálni, elengedhetetlen, hogy a többi olyan ügyet is kivizsgálják, amelyről Ján Kuciak írt. És ezeknek az ügyeknek a nagy része éppen ezt a kormányt érintette, vagy Robert Kaliňákot (Smer-SD) személyesen. Ezért ki van zárva, hogy ő garantálja ennek a gyilkosságnak az objektív kivizsgálását. De az is kizárt, hogy az ő egyik haverja vállaljon erre garanciát” – közölte.
      

2018. március 20. 11:50

Kiska nem hajlandó kinevezni a kormányt

Az SaS szerint a belügyminiszter egy olyan nyomozó vagy ügyész lehetne, aki már korábban bizonyította tisztességét és bátorságát. „De komoly kétségeink vannak afelől, hogy egy tisztességes ember egyáltalán belépne-e ebbe a kormányba” – hangsúlyozta. 

Andrej Kiska államfő kedden bejelentette, hogy nem nevezi ki az új kormányt olyan összetételben, ahogy azt Peter Pellegrini (Smer-SD) miniszterelnök-jelölt javasolta. A leendő kormányfőnek Kiska tolmácsolta a konkrét kifogásait, és felkérte, hogy péntekig (március 23.) javasoljon egy újabb jelöltlistát.

Önnek ajánljuk