Az év végéig fizetik a menekültek elszállásolása után járó támogatást

ukrán válság kp

Az év végéig meghosszabbította a kormány a menekültek elszállásolása után járó támogatás kifizetését. A támogatás összege nem változik.

„Sok szállásadó összebarátkozott az Ukrajnából érkezett menekültekkel, ami segít nekik beilleszkedni. A társadalomba való beilleszkedés és a normális élet folytatása nagyon fontos, ezért örülök, hogy segíthetünk a háború sújtotta szomszédos Ukrajnából érkezőknek otthonra találni Szlovákiában" – mondta Ivan Šimko belügyminiszter.

Az Ukrajnában zajló háborús konfliktus még tart, ezért döntött a kormány a határidő meghosszabbításáról.

Ján Orlovský, a migrációs hivatal igazgatója elmondta, a hozzájárulás kifizetését az Európai Unió finanszírozza, és utalt arra, hogy később módosíthatják az összeget. Az önkormányzatok és a nonprofit szervezetek is úgy vélik, a juttatásokkal motiválni kell az embereket arra, hogy igyekezzenek munkát keresni. Ehhez szorosabb együttműködésre lesz szükségünk a munkaügyi minisztériummal" – mondta.

Ódor Lajos miniszterelnök jelezte, tárgyalni kell a rendszerszintű intézkedésekről. „Sok menekült számára nem motiváló a támogatási rendszer" – hangsúlyozta, és hozzátette, a gyengébbeket, azokat, akik objektív okokból nem tudnak munkát vállalni, továbbra is segíteni kell, és a menekültekre ugyanúgy kell tekinteni, mint a szlovák állampolgárokra.

A lakhatási támogatás összege egy menekült után tíz euró egy éjszakára, a 15 év alatti személy után öt euró . Az összeget az ingatlan tulajdonosa és a menekült között megkötött szerződés alapján fizetik ki, a dokumentumot a település önkormányzatához kell benyújtani.

Minden hónap végén nyilatkozatot kell benyújtani az önkormányzathoz arról, hogy a bérbeadó hány éjszakán át szállásolta el a menekültet. A menekültnek személyesen kell nyilatkozatot tennie az önkormányzatnál arról, hogy erre jogosult személy szállásolja el.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?