Az ellenzék szerint a kormány veszélyezteti az európai pénzek kifizetését

Veronika Remišová

Az ellenzék a kormányt bírálja, mivel szerinte veszélybe sodorta a helyreállítási tervből származó pénzek felhasználását. A Progresszív Szlovákia (PS) felszólítja Robert Fico (Smer) kormányfőt, hogy kezdjen el tárgyalni a helyzetről Brüsszelben, és vállalja a felelősséget. Veronika Remišová (Szlovákia, KÚ, Za ľudí) parlamenti képviselő szerint Szlovákia sosem volt még ilyen közel a kifizetések leállításához. Az ellenzék ezzel arra a levélre reagált, amelyet az Európai Bizottság küldött a szlovák kormánynak.

Michal Šimečka, a PS elnöke és a parlament alelnöke szerint több mint hárommilliárd euró értékű befektetés került veszélybe. „Ez Robert Fico (Smer) jelenlegi kormányának a felelőssége. Ahelyett, hogy a kormányfő mindent megtenne az európai pénzek megmentéséért, videókat készít és mindenkit sérteget maga körül. A PS elutasítja a kormányfő azon szavait, melyek szerint az uniós források kifizetésének leállítása a „nyugat bosszúja” lenne azért, mert nem Ivan Korčokot választották meg államfőnek. Rámutatott: a levelet még Peter Pellegrini megválasztása előtt küldték.

Remišová szerint a levélből egyértelmű, hogy a bizottságnak nagyon részletes áttekintése van arról, hogy mi történik Szlovákiában. „Az Európai Bizottságnak kétségei vannak afelől, hogy Szlovákia hatékonyan tudja ellenőrizni azt, hogy az európai pénzeket nem lopják-e szét” – jelentette ki a volt kormányfőhelyettes. Egy olyan határozatot akar elfogadni, amellyel a parlament felszólítaná Peter Kmec helyreállítási tervért felelős kormányfőhelyettest és Richard Raši beruházási minisztert (mindketten Hlas), hogy írjanak jelentést azokról a lépésekről, amelyeket az uniós pénzek védelmében tesznek, bocsássák rendelkezésre a bizottságnak adott válaszukat, ennek teljes terjedelmében, illetve mutassák be azokat a konkrét lépéseket, amelyeket a helyzet javítása érdekében tesznek.

Mária Kolíková, az SaS képviselője arra figyelmeztetett, hogy az Európai Bizottság sajtóban is közölt levele nem az egyetlen probléma. Szerinte nemcsak a helyreállítási tervből származó források vannak veszélyben, hanem az uniós források általában. Úgy gondolja, hogy a Speciális Ügyészi Hivatalt (ÚŠP) az uniós források veszélyeztetése nélkül is meg lehetett volna szüntetni. Szerinte nem szüntethetik meg úgy az ÚŠP-t, hogy közben nem foglalkoznak azzal, mi lesz az egyes ügyekkel, főleg azokkal, amelyek az Európai Unió pénzügyi érdekeivel kapcsolatosak.

A parlamenten kívüli Demokrati párt levelet írt a kormányfőnek, amelyben arra szólítja fel, hogy azonnal adjon teljeskörű tájékoztatást arról, hogy milyen lépéseket tesz annak érdekében, hogy ne állítsák le a helyreállítási tervből küldött támogatás és az uniós források kifizetését.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?