Közélet

Az ellenzék igazságtalannak tartja a nyugdíjba vonulásról szóló táblázatot

Pozsony | A parlament képviselői elfogadták azt a módosítást, amely egy táblázatban határozza meg a nyugdíjba lépés várható idejét a születési év és a nevelt gyerekek száma alapján. Az ellenzék szerint a táblázat igazságtalan.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. szeptember 19. 15:00

Mint arról már korábban beszámoltunk, a képviselők, miután alkotmányba foglalták a nyugdíjkor felső határát, eltörölték azt a rendszert is, amely a várható országos élettartam alapján határozza meg a nyugdíjba lépés idejét. Ehelyett egy fix táblázat alapján határozzák meg, ki mikor mehet nyugdíjba. A táblázat alapján például az a nő, aki 1960-ban született, egy gyerek nevelése után 62 év 10 hónaposan mehet nyugdíjba, két gyerek után pedig egy hónappal hamarabb. Három vagy négy gyerek esetén 61 év 10 hónapban határozza meg a törvény a nyugdíjba vonulás idejét, öt vagy ennél több gyerekkel pedig 60 és fél évben. A gyermek nélküli 1960-ban született nők, akárcsak a férfiak, 63 évesen lehetnek nyugdíjasok.


Egy gyerek=fél év
A 64 évben meghatározott nyugdíjkorhatár-plafon azokra a gyerek nélküli nőkre és férfiakra vonatkozik, akik 1966-ban vagy ennél később születtek. Fél évvel hamarabb, tehát 63 és fél évesen azok a nők mehetnek el nyugdíjba, akik 1964-ben vagy ennél később születtek, és neveltek egy gyereket. A 63 éves nyugdíjkorhatár azokra a nőkre vonatkozik, akik két gyereket neveltek és 1961-ben, vagy ennél később születtek. A 62 és fél éves nyugdíjba lépés az 1962-es vagy ennél későbbi évfolyamba tartozó nőket érinti, amennyiben három vagy négy gyermekről gondoskodtak életük során, de azokat is, akik legalább öt gyereket neveltek és 1965-ben vagy ezután születtek. 

táblázat


Hibás törvény
A Sme rodina ellenzéki képviselője, Petra Krištúfková szerint a törvény mintegy 111 ezer nőt diszkriminál, akik 1958 és 1960 között születtek: arra figyelmeztetett, hogy a táblázat nincs összhangban az alkotmánnyal, amely a törvénymódosítás után három gyerekig garantálja, hogy a nők gyerekenként hat hónappal hamarabb mehetnek nyugdíjba. Krištúf-kovával Jozef Mihál is egyetértett. Például, ha egy 1960-ban született nő három gyermeket nevelt, a törvények értelmében négy hónappal később mehet csak nyugdíjba, mint kellene.


Kompromisszum?
Marián Kéry (Smer) szerint kompromisszumos javaslat lett elfogadva, Jozef Burian (Smer) ugyan legitimnek tekinti Krištúfková megjegyzéseit, viszont ha elfogadták volna a képviselő javaslatait, az 1958-ban és 1957-ben születettek esetében okozott volna aránytalanságot. Az elfogadott törvény értelmében alapvetően a nők nyugdíjba lépésének idejét csökkentik, férfiak csak kivételes esetben élhetnek ezzel a lehetőséggel, például ha a gyereket nem az anya nevelte. 
A törvény azt is meghatározza, mit jelent a gyermeknevelés. Abban az esetben befolyásolják a nyugdíjba lépés idejét, amennyiben a nő a gyerekről legalább 10 vagy 5 évig gondoskodott – utóbbi eset csak akkor érvényes, ha a gyereket 8 éves korától nevelte. A törvény tehát az örökbefogadott gyermekekkel is számol. (szh, webnoviny)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Amerigo Tot: A szobrász, aki élni is tudott

Karácsony Gergely lett Budapest új főpolgármestere

Borkai Zsolt marad Győr polgármestere

Bezártak a szavazókörök, megkezdődött a voksok összeszámlálása

Ellenzéki győzelem Miskolcon

Bénes gólpasszt adott Paraguay ellen

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!