Az ellenzék fellép Ficóék intézkedései ellen, a Szövetséget is várják a tüntetésekre

Igor Matovič a parlamenten kívüli Szövetséget is felszolította, lépjenek fel a 4. Fico-kormány intézkedései ellen. (TASR felvétel)
Pozsony |

Az ellenzéki pártok csütörtökön tüntetéseket szerveztek a Speciális Ügyészség (ÚŠP) megszüntetése ellen. A Szabadság téren több ezer ember gyűlt össze, akik azt skandálták: „Nem maradunk csendben”! Az ellenzék eközben újabb tüntetéseket hívott össze azzal, ha szükséges, az ünnepek idején is készek fellépni Szlovákia jogállamiságának megmaradásáért.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a negyedik Fico-kormány jóváhagyta azt a törvénymódosító javaslatot, amely az ÚŠP megszüntetését eredményezné. A kormány gyorsított eljárásban utalta a törvényt a parlament elé. Korlátoznák továbbá a Bejelentővédelmi Hivatal (ÚOO) jogköreit és a büntető törvénykönyvet is.

Ha a törvénymódosítást sikerül gyorsított eljárásban megszavaztatni, az azt jelentené, hogy az ÚŠP már január 15-től megszűnik. Mindezen intézkedések ellen szervezett a Progresszív Szlovákia (PS), az SaS és a KDH csütörtök este egy tüntetést, amelyen több ezren vettek részt. A jelen lévő tömeg azt skandálta, „Állítsuk meg őket”, „Elég volt Ficóból”, „Nem nyerhetnek”.

A Speciális Ügyészség a Facebook-oldalán köszönte meg a támogatást az intézményben dolgozó ügyészek nevében.

„Az elmúlt napokban érzékeltük a munkánk és a Speciális Ügyészség iránti nyilvános támogatás számos megnyilvánulását. Nagyra értékeljük és köszönjük. A harc az igazságosabb Szlovákiáért folytatódik”

– olvasható a bejegyzésben.

Ellenzéki viszály

A tüntetésen azonban nem volt jelen a teljes ellenzék, mivel az Igor Matovič vezette Szlovákia mozgalmat (korábban OĽaNO) nem hívták meg a szervezők. Matovič ezt a közösségi oldalán is jelezte, ahol kritizálta a többi ellenzéki pártot, amiért nem álltak ki együtt a célért. A mozgalom vezetője szerint az SaS volt az, aki ellenezte a társulást. A Szlovákia mozgalom ezért a parlament előtt szervezett önálló tüntetést, ahol a Szlovákia, a Keresztény Unió, a Za ľudí, és a Nova képviselői szólaltak fel, de a parlamenten kívüli Demokraták is megjelentek, ahogy a KDH is. Matovičék ezentúl minden munkanapon tüntetést szerveznek a parlament előtt.

Pénteki sajtótájékoztatóján Matovič felszólította a parlamenten kívüli pártokat, köztük a Szövetséget is, lépjenek fel a kormány intézkedései ellen összehívott tüntetéseken. Felszólította a PS-t és az SaS-t, hogy emelkedjenek felül a neheztelésen és a cél érdekében fogjanak össze a Szlovákia mozgalommal a tüntetések szervezésekor. Ha ennek az az ára, hogy a mozgalom vezetője ne legyen jelen, Matovič ezt kész megadni. Saját elmondása szerint egyébként sem állna szívesen egy színpadra az SaS képviselőivel, akikről úgy gondolja, személyesen is felelősek korábbi kormányának bukásáért és ezáltal közvetetten a jelenlegi helyzetért is.

Orwell szelleme

Pénteken az ellenzéki pártok több sajtótájékoztatót is tartottak az ügyben. Ondrej Dostál (SaS-frakció) parlamenti képviselő szerint a kormánykoalíció viselkedése olyan, mint egy orwelli hazugság.

„A kormányunk épp úgy hazudik, mint ahogy azt George Orwell az 1984 című regényében megírta. A háború béke. A szabadság szolgaság. A tudatlanság erő. Ez mind része a brutális duplagondolásnak”

– mondta a képviselő.

A PS, az SaS és a KDH újabb tüntetést hívtak össze, mégpedig kedden 18 órára, a kormányhivatal elé. Még nem tudni, hogy az újabb tüntetésre meghívást kap-e a Szlovákia mozgalom is.

Milan Majerský a KDH vezetője szerint sajnálatos, hogy a Szlovákia mozgalommal nem sikerült megegyezni a közös fellépésen. Mária Kolíková, az SaS alelnöke megjegyzete, Matovič nem vallja magáénak azt a politikai kultúrát, amit a PS, az SaS és a KDH képvisel, ezért megegyezniük is nehezebb.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?