Az állam újabb értelmetlen bürokratikus intézkedéssel terheli a vállalkozókat

hivatal
Pozsony |

A szlovákiai vállalkozások képviselőinek szeptember végéig frissíteniük kell az adataikat a cégjegyzékben. Az állam korábban azt ígérte, hogy ezzel már nem lesz gondjuk, most azonban büntetésekkel fenyegetőzik, ha ezt elmulasztják. Az új bürokratikus kötelezettség nagyjából 140 ezer vállalkozást érint.

A kereskedelmi törvénykönyv 2020. október 1-jétől hatályos módosítása kötelezővé tette a társaságok számára, hogy a tulajdonosok és ügyvezetők személyi számát feltüntessék a cégjegyzékben. A bírálatokat követően újabb módosítás következett, amelynek az volt a célja, hogy tehermentesítse a vállalkozásokat, és ahol csak lehetséges, automatizált módon rögzítsék az állam számára szükséges adatokat. „A vállalkozók abban reménykedtek, hogy a jövőben már nem kell postásként besegíteniük az állami intézményeknek, olyan adatokat juttatva el hozzájuk, amelyekkel ezek már egyébként is rendelkeztek” – nyilatkozta Ján Solík, a Szlovákiai Vállalkozók Szövetségének (ZPS) az elnöke a Trend gazdasági hetilapnak. A vállalkozóknak azonban ezúttal is csalódniuk kellett.

Kellemetlen meglepetés

„Az igazságügyi tárca arról tájékoztatott, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján ügyvezetőként ugyan azonosítottak, de a cég tulajdonosaként már nem, ezért 2022. szeptember 30-áig adtak időt a regisztrációra. Ha ezt elmulasztom, bírságra számíthatok, végső esetben pedig törölhetnek a nyilvántartásból, amit zaklatásnak tartok” – állítja Jaroslava Lukačovičová könyvelési tanácsadó, aki cége ügyvezetőjeként és tulajdonosaként a Slovensko.sk portálon nyitott elektronikus postafiókjába kapta a felszólítást. „A természetes személyek nyilvántartásából (RFO) képesek vagyunk adatokat szerezni, a problémát az okozza, hogy ezeket nem mindig tudjuk teljes bizonyossággal egy-egy adott személyhez kötni. Egyes cégeknél ez működik, másoknál kevésbé” – magyarázza a Trendnek Peter Bubla, az igazságügyi minisztérium szóvivője. Szerinte az azonosítások során épp ezért körültekintőbben kell eljárniuk, szeretnék ugyanis elkerülni, hogy a cégeket véletlenül más nevére írják.

Tökéletlen rendszer

„Az említett kötelezettség teljesítése újabb terhet ró a vállalkozókra, különösen azokban az esetekben, amikor az állam rendelkezik a személyazonosító adatokkal, de azokat nem egészítette ki automatikusan. Véleményünk szerint ez a szlovákiai információs rendszerek egyik legnagyobb hiányossága, és valóban felesleges terhet ró a vállalkozókra, akiknek fontosabb dolguk is akadna ezekben a nehéz időkben” – teszi hozzá Štěpán Štarha, a Havel & Partners ügyvédi iroda ügyvezetője. A vállalkozók többsége ugyanakkor arra számított, hogy idén már nem zaklatják őket ilyen felesleges adatigényléssel. A tavaly decemberi kormányzati nyilatkozatokból ugyanis arra következtethettek, hogy a személyazonosító adatok felvételét a cégnyilvántartásba 2022. május 31-ig automatizálják, további adminisztrációra így nem lesz szükség.

„Az államnak azonban nem sikerült biztosítania az ígért automatikus adatfrissítést minden cég számára, vagy csak részben és hiányosan egészítette ki az adatokat” – figyelmeztet Jana Magnesová, a Marônek & Partners ügyvédi iroda munkatársa. Ez az, ami miatt problémák merültek fel. „A félresikerült automatikus bejegyzések abszurditását számos olyan példa mutatja, amikor ugyan sikerült automatikusan kitölteni a cégek ügyvezetőiről szóló adatokat, de a tulajdonosokét már nem, miközben ugyanazokról a személyekről van szó” – teszi hozzá Solík.

Az igazságügyi tárca visszautasítja a vállalkozók kritikáját, arra hivatkozva, hogy az adatfrissítéssel kapcsolatos kötelezettség már 2019 óta benne van a jogszabályokban. „Megpróbáltunk több időt adni a kötelezettség teljesítésére, ahol pedig tudtuk, a frissítéseket automatizált módon végeztük el” – magyarázza Bubla. Štarha szerint azonban a nyilvántartások automatikus összekapcsolását és az adatok kiegészítését sokkal hatékonyabban kellett volna elvégezni. „Elképzelhetetlen, hogy az állam ne tudná egyedül kiegészíteni egy cégtulajdonos azonosító adatait, ha az egyben ügyvezető is, és ez utóbbiról minden szükséges adattal rendelkezik” – teszi hozzá Štarha.

Mi a teendő?

Hogyan ellenőrizhetik a cégek aláírási joggal rendelkező képviselői, hogy az adataik helyesen vannak-e feltüntetve a cégjegyzékben? Az első körben a Slovensko.sk közigazgatási portálon nyitott postafiókjukat kellene felkeresniük. Magnesová szerint oda postázzák a cégjegyzékben szereplő adatok frissítésével kapcsolatos felszólítást, vagy egy értesítést arról, hogy nem tudták automatikusan frissíteni az összes szükséges személyi azonosítójukat. Ebben az esetben a felszólításnak szeptember 30-áig kell eleget tenni. Ezt követően érdemes felkeresni a cégjegyzék honlapját (www.orsr.sk). „Ha az említett honlapon a cégünk adatainál valahol egy piros ikon (X) látható, az azt jelenti, hogy a személy nem adta meg a jogszabályban előírt összes azonosító adatát. Ezzel szemben, ha zöld ikon szerepel az adatai mellett, az adott személyt azonosították a referenciaregiszterrel, vagyis megadta a törvény által előírt azonosító adatait” – teszi hozzá Magnesová. A személyi azonosító adatokat illetékmentesen frissíthetjük a cégjegyzékben. Ha azonban egy cég bármilyen egyéb változás bejegyzése iránti kérelmet nyújt be, például, ha a székhelyét szeretné megváltoztatni, ebben az esetben az elektronikus kérelemért 33 eurós illetéket kérnek.

Ha a társaság törvényes képviselői szeptember 30-ig nem tesznek eleget az azonosító adatok frissítésére vonatkozó kötelezettségüknek, a cégbíróság nem veszi majd figyelembe a társaság 2022. október 1-je után benyújtott változásbejegyzési kérelmeit. Štěpán Štárha szerint ez azt jelenti, hogy a társaság a hiányzó azonosító adatok pótlása nélkül nem tud majd a cégjegyzékbe bejegyeztetni semmilyen változást. Ezen túlmenően az állam az adatszolgáltatás elmulasztásáért 3310 euróig terjedő bírságot szabhat ki. (trend, mi)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?