Megnéztük, hogyan működik a Škoda saját autókölcsönzője – mennyibe kerül a Fabia egy napra?

Skoda
Pozsony |

Érdekes vállalkozásba kezdett a Škoda Szlovákiában, márkakereskedéseiben beindította saját autókölcsönzőjét. A projekt lényege, hogy elérhetővé tegyék a márka modelljeit azoknak, akiknek csak rövidebb időre van szükségük autóra. Az autókölcsönzés egyébként arra is jó lehet, hogy aránylag elfogadható áron, mondjuk egy hétvégére kipróbáljanak olyan autót, amelyet esetleg megvennének, vagy amelyre soha nem lenne pénzük, de azért legalább egyszer beülnének a volánja mögé.

A Škoda szlovákiai képviseletének a projektjéről van szó, s a márka csehországi központja is áldását adta rá, hogy először nálunk próbálják ki. A digitális autókölcsönzés a Škoda GO nevet kapta, s egy mobiltelefonos alkalmazáson keresztül működik, minek köszönhetően minden eddiginél egyszerűbb a kiválasztott autó kikölcsönzése. Elég letölteni az alkalmazást, beregisztrálni, kiválasztani egyet az elérhető autók közül, s elmenni érte a márkakereskedésbe.

A kikölcsönzés

Az autókölcsönzők a Škoda márkakereskedéseiben működnek, ami garanciát jelent arra, hogy új, megbízható autót kapnak. Ráadásul a projektbe besorolt autók nem lehetnek kilenc hónapnál öregebbek. Az alkalmazásba való regisztráció egyébként öt percet sem vesz igénybe.

Az egész ügyintézést egyszerűsíti, hogy a kikölcsönzéshez elég a klasszikus bankkártya, nincs szükség kreditkártyára, amivel például a fiatalabb klienseknek akarnak kedvezi. A program keretében ugyanis a kezdő, 18 éves sofőrök is kikölcsönözhetnek autót, bár tény, hogy csak alacsonyabb kategóriájú járgányt, mint például Fabiát, Scalát vagy Kamiqot. A drágább, magasabb kategóriájú autókat viszont már csak 21 éves kortól lehet igénybe venni.

Skoda

Az árpolitika

Azt, hogy milyen áron adják kölcsön az autókat, maguk a márkakereskedések határozzák meg. A központi Škodával kötött szerződésben ugyan vannak bizonyos ajánlások, ám a kereskedőnek ezt nem kell betartania, igazodhat a piaci igényekhez. Ezért előfordulhat, hogy ott, ahol kevesebb lesz a szabad autó, magasabbak lesznek az árak, mint ott, ahol kisebb lesz az érdeklődés.

Az autót egy napra, de akár egy hónapra is igénybe vehetik; értelemszerűen minél hosszabb ideig tart a kikölcsönzés, annál kedvezőbb lesz az ár. Egyébként összehasonlítva a konkurenciával a Škoda az árpolitikáját középre pozicionálja. A legolcsóbb kölcsönzőkkel összehasonlítva nagy előny, hogy új, jó műszaki állapotban levő autót kapnak.

Tegnap például az alkalmazás alapján Pozsonyban és Dunaszerdahelyen is napi 35 euróért volt elérhető egy Fabia. Az árban 200 futott kilométer volt, ezenfelül kilométerenként 0,20 eurót számláznak fel Dunaszerdahelyen, Pozsonyban pedig 0,24 eurót. Ha az autót 29 napnál rövidebb időre kölcsönzik ki, akkor napi 200 kilométert tehetnek meg. A futott kilométereket összesítve számolják a kikölcsönzés teljes időszakára, tehát nem egyes napokra lebontva. Tehát ha egy nap csak 50 kilométert vezetnek csak, másnap már 350-et is megtehetnek, mert két napért tartani tudják a 400 kilométert.

Skoda Go

Az Octavia ára 50 euró környékén mozog, s mondjuk napi hatvan euróért már Karoqot vagy Superbet is kikölcsönözhetnek. Az elektromos Enyaq SUV 85 euróért elérhető, de mint írtam, az árak napról napra és régióról régióra változhatnak.

A kikölcsönzés egyébként pontosan úgy működik, mint ahogy azt például külföldön megszokhatták, amikor a repülőtéren veszik át és adják le az autójukat. Ha bármilyen oknál fogva nem elérhető az a kategóriájú autó, amelyet lefoglaltak, a márkakereskedésben hasonló vagy jobb kategóriájú autót kell kölcsönadniuk változatlan áron. Ami a tankolást illeti, az autót teli tartállyal kapják meg, s ugyanúgy teli tartállyal kell visszaadni. Ha kevesebb üzemanyaggal térnek vissza, akkor a különbséget kiszámlázzák az alkalmazáson keresztül. Egyébként a biztosítással sem lesz gondjuk, ugyanis minden gépkocsi biztosítva van az Allianz biztosítónál.

A projekt kezdeti fázisában az autót ugyanott kell leadni, ahol kikölcsönözték, tehát ha mondjuk elutaznak vele Pozsonyból Kassára, nem hagyhatják keleten, ismét a pozsonyi márkakereskedésben kell majd visszaadniuk.

A kikölcsönzött autót elvileg az Európai Unió területén, tehát külföldön is használhatják, ám ezt az adott kölcsönzőnek kell engedélyeznie, s ugyanúgy előre kell tájékoztatni a márkakereskedést arról, hogy elhagyják az országot.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?