Így változtatja a Renault elektromos autókká a klasszikus járgányokat

autógyártás
Párizs |

A francia Renault az első olyan autógyártó, amely komolyan nekilátott a már használt autók újrahasznosításának. A franciaországi Flins városában működő Refactory gyárban felújítják a már használt autókat, hogy azokat még tovább lehessen biztonságosan használni a közúti forgalomban. Egy teljesen új projekt keretében ráadásul elkezdték a belső égésű motorral szerelt gépkocsikat százszázalékosan elektromos meghajtású autókká átszerelni.

2023 végére évi 45 000 gépkocsi gyártását tűzte ki célul a Renault Csoport, és középtávon lehetőség van ennek a számnak a megduplázására(Fotók: Renault)

Az elektromos autók fokozatosan a fenntartható mobilitás szabványává válnak, különösen városi környezetben. A légszennyezés elleni küzdelem részeként számos európai országban a hatóságok felgyorsítják a belső égésű gépjárművek használatának csökkentésére irányuló terveket, azzal a céllal, hogy néhány éven belül 100%-ban elektromos járműparkot alakítsanak ki. Viszont nem az új elektromos autók jelentik az egyetlen megoldást. Evidens, hogy a jelenleg forgalomban levő, belső égésű motorral szerelt autókat lehetetlen új elektromos autókra cserélni. Az utólagos átalakítás viszont olyan jövőbe mutató megoldás, amely felgyorsíthatja az energiaátállást, miközben csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást. Mi az utólagos átalakítás, mennyibe kerül, és hogyan valósítható meg? Ezekre a kérdésekre próbáltuk megkeresni a választ.

gyár

Az utólagos átalakítás

Az utólagos felszerelés az a mechanikai művelet, amely során a belső égésű motorral hajtott jármű benzin- vagy dízelmotorját és üzemanyagtartályát elektromos motorra és akkumulátorra cserélik ki, hogy a járművet elektromos járművé alakítsák át. Az elektromotor közvetlenül az akkumulátorból vagy közvetve egy hidrogén üzemanyagcellából táplálható.

Az utólagosan felszerelt jármű tömege az átalakítás után legfeljebb 20%-kal változhat, és az elektromos motor teljesítményének meg kell egyeznie az eredeti belső égésű motor teljesítményével.

A jármű forgalmi engedélyében megváltoznak az „üzemanyag/energiaforrás” adatai. A járművet nem kell (újra) homologizálni, mivel a felhasznált alkatrészekre az utólagos felszereléssel foglalkozó vállalat már megszerezte a szükséges engedélyeket. A járművet továbbra is ugyanolyan gyakorisággal kell műszaki vizsgálatnak alávetni, mint korábban.

Renault

Mely autók érintettek?

Az átalakításra minden öt évnél öregebb, benzin- és dízelmotoros jármű alkalmas. Az átalakítás már gyártott felszerelések és alkatrészek beszerelését jelenti. A beszerelés a modelltől függően néhány órától néhány napig tart. A fékrendszer, a lengéscsillapítók és a sebességváltó megmarad. A járműre ráadásul az átalakítás után garanciát vállal a Renault. A művelet után a jármű forgalmi engedélyét módosítani kell, hogy igazolja a motor erőforrásának megváltozását.

Az átépítés átlagos költsége 15 000 és 20 000 euró között mozog. Franciaországban – Szlovákiával ellentétben – az átalakított jármű állami támogatásra jogosult.

A haszongépjárművek

A Renault Csoport és a Tolv (korábban Phoenix Mobility) stratégiai partnerséget írt alá a Renault haszongépjárművekhez való utólagos felszerelési készlet közös kifejlesztésére és forgalmazására. A partnerség egyesíti a Renault Csoport elektromos járművek terén szerzett szakértelmét és a flinsi üzem ipari know-how-ját a haszongépjárművek utólagos felszerelése terén úttörő francia Tolv szakértelmével. Az első, Flinsben összeszerelt Renault Masterhez készült készletek ettől az évtől állnak rendelkezésre. Ezek segítségével a professzionális ügyfelekkel egyeztetik majd a megközelítés előnyeit, mielőtt azt más modellekre is kiterjesztik.

Renault

A klasszikus autók

A Renault az első autógyártó, amely együttműködik egy utólagos felszereléseket gyártó céggel. A gyártó, az R-fit megkezdi a Renault 4, a Renault 5 és az első generációs Twingo modellekhez készült elektromos felszerelési készletek értékesítését. A bejelentett hatótávolság körülbelül 90 km. A Renault 5 módosítása 2023 szeptemberétől lesz kapható. A Renault 4L-hez való készlet 11 900 euróért lesz elérhető.

A Renault flinsi üzeme egyébként egy 100%-ban számítógépesített üzem, amely valós időben nyomon követi a gépkocsi átalakításának minden fázisát. Az üzemet úgy alakították ki, hogy mindenféle márka különböző típusú járműveit is fogadni tudja.

11 000 négyzetméteres alapterületével Európa legnagyobb jármű-újrafeldolgozó üzeme. Három műszakos működésének köszönhetően naponta 180 gépkocsit képes gyári szintre bontani. 2023 végére évi 45 000 gépkocsi gyártását tűzte ki célul, és középtávon lehetőség van ennek a számnak a megduplázására.

A négy gyártósorral rendelkező gyárat úgy tervezték meg, hogy kiküszöböljék a folyamat korábbi szakaszaiba való visszalépéseket. A hatékonyság növelése és az átfutási idők csökkentése érdekében a műszaki ellenőrzés közvetlenül a gyártósoron található. Az üzemet egy forgó platformra telepített fotó- és videostúdióval szerelték fel, amely automatikus képfelvételt biztosít. A nagy felbontású szkenner lehetővé teszi a jármű virtuális 360°-os átfogó vizuális vizsgálatát (karosszéria, belső tér és gumiabroncsok). A gyárban egy jármű újjáépítése átlagosan 8 napot vesz igénybe. A felújított járművekre ugyanazok a kivitelezési előírások vonatkoznak, mint az új járművekre. A Refactory projekt a Renault Csoport fenntartható fejlődési stratégiájának egyik kulcseleme. Ezek a tevékenységek részei annak a szén-dioxid-mentesítési tervnek, amelynek célja, hogy a Renault Csoport 2040-re szén-dioxid-semlegessé váljon Európában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?