Beindult az elektromos BMW iX1 sorozatgyártása

gyártás
Regensburg |

2024-től legalább minden harmadik, Bajorországban gyártott BMW modell tisztán elektromos meghajtással gurul majd le a gyártósorokról. A BMW Group hálózatról tölthető modelljeinek alkatrész-előállítása csak Németországban már több mint 3300 embernek ad munkát.

A bajorországi Regensburg városában múlt héten megkezdődött a tisztán elektromos meghajtású BMW iX1 sorozatgyártása. Milan Nedeljković, a BMW AG igazgatótanácsának gyártásért felelős tagja a sorozatgyártás beindítása kapcsán a következő mérföldkövet is bejelentette: 2024-től legalább minden harmadik, Bajorországban gyártott BMW modell tisztán elektromos meghajtással gurul majd le a gyártósorokról.

„A BMW iX1 és nagyfeszültségű akkumulátora ismét garantálja, hogy a BMW kézben tartja a jövőt. Az pedig, hogy ez a tisztán elektromos meghajtású modell Regensburgban gurul le a gyártósorról, Bajorország erős autóipari elköteleződésének újabb bizonyítéka” – mondta Christian Bernreiter, Bajorország közlekedésügyi minisztere.

A tisztán elektromos meghajtású BMW iX1 sorozatgyártásának beindítása egyúttal azt is jelenti, hogy a BMW Group regensburgi gyára egyazon gyártósoron képes előállítani a belső égésű erőforrással dolgozó, a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt és a tisztán elektromos meghajtású modelleket.

Azt, hogy hogyan gyártják az iX1-et, az alábbi galériában tekinthetik meg:

Galéria

Az üzem legutóbbi kísérleti projektje részeként a gyár minden egyes négyzetcentiméterét digitalizálták, s ez a jövőben rendkívül hatékony szerkezettelepítési és folyamatfejlesztési tervezhetőséget garantál. A létesítmény fényezőüzemének működése emellett nagymértékben támaszkodik a mesterséges intelligenciára: a kifogástalan minőség érdekében az elkészült karosszériaelemek felületét digitálisan beszkennelik, a fényezési folyamatot pedig az adott BMW modell tulajdonságai és sajátosságai szerint megírt, teljes egészében automatizált programmal zárják le. A mesterséges intelligencia a regensburgi gyár összeszerelő csarnokában is jelen van – kiváltképp a mesterséges intelligencia támogatását élvező képfelismerési módszerek terén, a munkatársak minőség-ellenőrzési munkáját elősegítve. Az ehhez használt, AIQX (Artificial Intelligence Quality Next) névre keresztelt számítógépes program a mintaképek alapján megtanulja felismerni a különböző tárgyakat és alakzatokat, a hagyományos, így hasznos kiegészítőjévé válik a kameraalapú minőség-ellenőrzéseknek.

A gyártósorokon működő berendezések ütemezett, tervezhető karbantartási metódusa ugyanakkor azt is garantálja, hogy a szakemberek még az adott gyártási folyamat megakadása előtt felismerjék a lehetséges műszaki meghibásodások előjeleit. A berendezéseket és a gépeket mindeközben a részletes folyamatadatok automatikus kiértékelésével felügyelik.

A hálózatról tölthető modellek alkatrészeit előállító, mintegy 45 000 négyzetméter alapterületű regensburgi üzemben év végére már több mint 400 ember dolgozik majd. Németországban a BMW Group 2022 végére összesen már több mint 1,6 milliárd eurót fektet be a hálózatról tölthető modellek alkatrészeit előállító gyáraiba Dingolfingban, Lipcsében és Regensburgban. A BMW Group hálózatról tölthető modelljeinek alkatrész-előállítása e három létesítményben már összesen több mint 3300 embernek ad munkát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?